Την απόλυτη συμφωνία του με την ανάγκη χρονικής μετάθεσης της έναρξης ισχύος των διατάξεων του Νόμου 4055/2012 που αφορούν στη μεταφορά δικαστικής ύλης από τα μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία της χώρας για την 1η Μαρτίου του 2013 αντί της 16ης Σεπτεμβρίου του 2012 που εισήγαγε με σχέδιο Νόμου το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , τόνισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην χθεσινή του (28 Αυγούστου) ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής επί της συζητήσεως του συγκεκριμένου θέματος.

 

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι ο νόμος 4055/2012, αν και είχε προχωρήσει στη μεταφορά προς τα Ειρηνοδικεία σημαντικού μεγέθους δικαστικής ύλης (εκούσια δικαιοδοσία, σύσταση σωματείων, δημοσίευση διαθηκών, έκδοση κληρονομητηρίων), δεν στάθηκε δυνατόν να προνοήσει την σημαντική έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας των Ειρηνοδικείων να ανταποκριθούν στις διογκούμενες υποχρεώσεις τους και ως εκ τούτου, τόνισε ο Βουλευτής, η εφαρμογή του Νόμου ως είχε, θα δημιουργούσε πολύ σοβαρά θέματα στην καθημερινή λειτουργικότητα τους.

 

Έτσι, επισήμανε ο κ. Τσαβδαρίδης, η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στα Ειρηνοδικεία να ανταποκριθούν ικανοποιητικά, προετοιμαζόμενα καταλλήλως, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής όσο και από άποψη περαιτέρω στελέχωσης (160 νέοι ειρηνοδίκες η πρόσληψη των οποίων ολοκληρώθηκε και ήδη άρχισε η τετράμηνη άσκηση τους) και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους (δικαστών και υπαλλήλων), εν όψει των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν από την εν λόγω μεταφορά που θα συντελεστεί.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης, είναι φανερό ότι η αποφυγή των διαφαινόμενων δυσλειτουργιών στα ειρηνοδικεία αλλά και η μεταφορά ύλης από τα υπερφορτωμένα πρωτοδικεία θα επηρεάσει ευεργετικά τη διαδικασία της πρωτοβάθμιας απονομής της δικαιοσύνης, ευνοώντας σε σημαντικό βαθμό τα εύλογα συμφέροντα των δικαστών, των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων αλλά κυρίως των διαδίκων αφού πρακτικά αυτοί θα επιβαρύνονται με λιγότερα έξοδα, λόγω μικρότερων παραβόλων και αμοιβών δικηγόρων.

 

Ο κ. Τσαβδαρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε την έκπληξη του για τη στείρα άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατανοήσει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, τονίζοντας ότι η στάση της αυτή και η κενού περιεχομένου επιχειρηματολογία της είναι στοιχεία εντελώς ασύμβατα με την κοινή λογική, την ουσιαστική παραγωγή προτάσεων και έργου καθώς και την υπηρέτηση του κοινωνικού αγαθού της απονομής δικαιοσύνης.