Έμφαση στην πρόληψη, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε στους συναρμόδιους φορείς επιστολές με τις οποίες ζητάει τη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και, επίσης, από τις δασικές υπηρεσίες την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και αναδάσωση των περιοχών που κάηκαν.

Ο κ. Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει σχετικά: «Ο μέχρι σήμερα απολογισμός από τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε στην Πέλλα σηματοδοτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τις επόμενες ημέρες. Ο Αύγουστος είναι συνήθως μήνας ισχυρών ανέμων και, σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς, διαμορφώνονται πολύ γρήγορα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες για την κατάσβεσή της. Πέρσι είχαμε ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς από διερχόμενη μεταφορική αμαξοστοιχία. Παρόμοια περιστατικά εκδηλώνονται κάθε χρόνο. Ζήτησα με επιστολή μου από τον ΟΣΕ να λάβει πρόσθετα μέτρα πρόληψης ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο και φέτος.

Οι διαδοχικές πυρκαγιές στην περιοχή του Μανδάλου, Κρανιάς, Λιθαριάς, Λάκκας δείχνουν ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με στόχο την αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία είναι απαράδεκτο μία ολόκληρη κοινωνία να ταλαιπωρείται από κάποιους που επιδιώκουν προσωπικά οφέλη και για την επίτευξή τους θυσιάζουν το μέλλον της παρούσας και των επόμενων γενιών. Όπου είχαμε δασικές πυρκαγιές την προηγούμενη χρονιά, ακολούθησαν πλημμύρες λόγω της διάβρωσης που προκλήθηκε. Το κόστος είναι τεράστιο και στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο να ξοδεύονται τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά γιατί κάποιοι επιδιώκουν με ανεύθυνο τρόπο προσωπικά οφέλη. Με επιστολή μου ζήτησα από τις δασικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες. Είναι μία ενέργεια την οποία οφείλουμε ως κοινωνία στα παιδιά μας».