Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 στελεχών των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η Ημερίδα για την ενημέρωση των αιρετών αλλά και υπηρεσιακών στελεχών για την καλύτερη αξιοποίηση του Ε.Σ.Π.Α. που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Ημερίδα άρχισε ,με χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Δημάρχου Νεάπολης- Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, που παρατήρησε ότι δυστυχώς από τους 38 δημάρχους της Περιφέρειας, παρόντες είναι μόνο οι 10 (στη συνέχεια προσήλθαν άλλοι τρεις), ενώ τόνισε πως στόχος της ημερίδας, είναι να συμβάλει η ΠΕΔΚΜ στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. και των λοιπών κοινοτικών κονδυλίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να προκαλέσει συζήτηση επί του σχεδίου Νόμου για το Νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης».
“Αντί μόνο να δυσφορούμε για τα διαρκώς μειούμενα κονδύλια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τελευταία επαρκούν σε κάποιες περιπτώσεις μόλις και μετά βίας για τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων και τη μισθοδοσία του προσωπικού, θα πρέπει να διατάξουμε όλες μας τις δυνάμεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιούμε συνεχώς ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχουν πεδία αξιοποίησης όπως η εκμετάλλευση της αιολογικής, γεωθερμικής και ηλιακής ενέργειας και έχω προτείνει να αναλάβει η ΕΕΤΑΑ το ρόλο του επιστημονικού φορέα που θα προετοιμάζει τους φακέλους για τις εγκρίσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.
Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης, συνεχίστηκε με την εισήγηση των εκπροσώπων της ΕΕΤΑΑ, (Ράλη Κέκα, Διευθύνοντος Συμβούλου, Χαρ. Λάμπρου και Γιάννη Μέξη), που αναφέρθηκαν στις προσκλήσεις που είναι ανοιχτές ακόμη και σήμερα, στις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ένταξη έργων αλλά και στα συνήθη λάθη που γίνονται στους φακέλους και στις διαδικασίες και καθυστερούν τις εντάξεις.
Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους εκπροσώπους των Δήμων, στη διάρκεια του οποίου διασαφηνίστηκαν πολλά ζητήματα, δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινίσεις για πτυχές των διαδικασιών που απασχολούν πολλούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως προς το Νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης» έγινε παρουσίαση επί του σχεδίου Νόμου από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν οι Δήμαρχοι. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής του ΟΡ.ΘΕ. Φάνης Ματίκας.
Προλογίζοντας τον κ. Ματίκα ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σημείωσε ότι η ημερίδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς αφορά το μέλλον της περιοχής μας για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς από το Σχέδιο Νόμου θα εξαρτηθούν οι δραστηριότητες από τις οποίες εν πολλοίς εξαρτώνται οι αναπτυξιακές και άλλες προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται να απουσιάζει από τη διαβούλευση αυτή. Οι δήμοι έχουμε λόγο και ρόλο γιατί από τους σχεδιασμούς αυτούς θα κριθούν πολλά τα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο κ. Δανιηλίδης και συμπλήρωσε ότι “για το λόγο αυτό η ΠΕΔΚΜ επέμεινε ώστε να διοργανωθεί η παρούσα ημερίδα”.
Ο κ. Ματίκας ανέλυσε το σχεδιασμό του Ρυθμιστικού Σχεδίου, τη φιλοσοφία που το διαπνέει, τις πρόνοιες που περιλαμβάνει καθώς και τις διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και αυτές που απομένουν ώστε να γίνει νόμος του κράτους.
Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δήμων για επιμέρους ζητήματα, που διήρκησε περίπου 3,5 ώρες.
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ΔήμαρχοςΘέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος (και εκπρόσωπος της Ένωσης στον Οργανισμό Ρυθμιστικού), τόνισε ότι η ημερίδα πέτυχε το σκοπό της, καθώς, όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο ενημερώθηκαν διεξοδικά για το Σχέδιο Νόμου. “Ο Οργανισμός είναι κεκτημένο της περιοχής μας και βοηθά σημαντικά την Αυτοδιοίκηση. Εάν δεν τον είχαμε θα αντιμετωπίζαμε τεράστια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με ένα υπουργείο που δεν φημίζεται για την έφεσή του στην αποκέντρωση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους Δημάρχους να υποβάλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για τροποποιήσεις του Σχεδίου Νόμου, για να προωθηθούν ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα διοργανώσει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ ώστε να καταλήξει σε προτάσεις και τροποποιήσεις καθώς και ότι θα ζητήσει τις παρεμβάσεις όλων των Δημάρχων της Περιφέρειας. “Βγήκαμε όλοι πιο ενημερωμένοι από τη διαδικασία αυτή. Διευκρινίσαμε σημαντικά ζητήματα και απαντήθηκαν πολλές απορίες για το τι πραγματικά προβλεπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής μας”, τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.