Η γνωστή και πολύκροτη πλέον υπόθεση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ που αναμένεται να απομακρυνθεί από τη Βέροια, απασχόλησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχείο του πρώην Δήμου Απ. Παύλου στο Μακροχώρι.

Αήθεις πρακτικές και υπόγειες προεκλογικές κινήσεις κατήγγειλε η Δήμαρχος Βέροιας, από πλευράς της Συγκλήτου του ΑΠΘ, που προσπάθησε, όπως είπε, μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να αλλάξει, δια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τη χρήση γης του οικοπέδου των εγκαταστάσεων που φιλοξενεί το Τμήμα στην Αγ. Βαρβάρα.
Η κ. Ουσουτζόγλου έκανε μια ολιγόλεπτη αναδρομή στο ιστορικό των μέχρι τώρα κινήσεων του Δήμου, για τη διασφάλιση του καθεστώτος χρήσης γης ως έχει και αποκάλυψε ότι κάποιοι από το Πανεπιστήμιο, δραττόμενοι της ευκαιρίας, λόγω της μεταβατικής περιόδου της προσωρινής ακυβερνησίας που μεσολάβησε κι επρόκειτο να λήξει με την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, προσπάθησαν να αλλάξουν τις ειλημμένες αποφάσεις που έφεραν την υπογραφή του πρώην αρμοδίου εκ του Υπουργείου κ. Κοντού, κάτι που ωστόσο – όπως υπογράμμισε – δεν κατάφεραν λόγω της εγρήγορσης της ίδιας που έσπευσε να προλάβει τα όσα γίνονταν πίσω από την πλάτη της, όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας τόσο με τον υπηρεσιακό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και με τον νυν, κ. Χαρακόπουλο.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Το λόγο πήραν στη συνέχεια τρεις εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος οι οποίοι υπενθύμισαν στο Σώμα ότι αφενός οι φοιτητές αναγνωρίζουν τις όσες ενέργειες έχει πράξει μέχρι στιγμής ο Δήμος Βέροιας για τη στήριξη των αναγκών του Πανεπιστημίου, παρόλο που οι περισσότερες, όπως είπαν, δεν έχουν ολοκληρωθεί ή «σκάλωσαν» στη γραφειοκρατία και επεσήμαναν ότι οι λόγοι της απομάκρυνσης είναι ακαδημαϊκοί και οικονομικοί.
Εστίασαν δε, σε τρία κυρίως προβλήματα, μιλώντας ειδικότερα για τη σίτιση, τη μεταφορά και την στέγη για όσους φοιτητές αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα. Μάλιστα ανέφεραν ότι τρεις εκ των φοιτητών εγκαταλείπουν αναγκαστικά τις σπουδές για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Το κόστος λειτουργίας του catering αγγίζει τα 70.000 ευρώ, τα δρομολόγια των Αστικών για το Πανεπιστήμιο από τη Βέροια είναι λίγα και η διαμονή δε συμφέρει, καθώς δεν υπάρχουν εστίες, ανάγκες που όπως είπαν, θα καλύπτονταν ενδεχομένως καλύτερα αν το Τμήμα ήταν στη Θεσσαλονίκη. Η Δήμαρχος απάντησε ότι το κόστος σίτισης των 70.000 ευρώ είναι υπό διερεύνηση. Ο Πρόεδρος του Σώματος Νίκος Μαυροκεφαλίδης σημείωσε ότι οι λειτουργικές υποχρεώσεις στήριξης του Τμήματος δεν θα έπρεπε να καταλογίζονται ως ευθύνες στο Δήμου αλλά στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, ενώ ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου αλλά και των Αστικών της Βέροιας Παύλος Παυλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι αφενός για τη σίτιση, θα μπορούσε το Νομικό Πρόσωπο στον προγραμματισμό υποστήριξης των παιδικών σταθμών να εντάξει κι ένα κομμάτι για το Τμήμα, εφόσον βρει η πρόταση απήχηση στους αρμόδιους του ΑΠΘ, κι αφετέρου για το μεταφορικό, σημείωσε ότι τα δρομολόγια των Αστικών δεν μπορούν να αυξηθούν.
Απαντώντας ειδικότερα επί του θέματος, πρότεινε στους φοιτητές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα τέσσερα δρομολόγια προς Πανεπιστήμιο, να εξυπηρετούνται εναλλακτικά από τα υπόλοιπα δρομολόγια προς την Αγ. Βαρβάρα που απέχει, όπως χαρακτηριστικά είπε, μόλις100 μέτρα από τις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Η κ. Ουσουλτζόγλου εν κατακλείδι, χωρίς να προβεί σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις από πλευράς Διοίκησης του Δήμου, τόνισε ότι θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη στήριξη των φοιτητών, όσο το Τμήμα παραμένει ακόμα στη Βέροια και τους κάλεσε να εξετάσουν αν άλλος Δήμος στην Ελλάδα έχει επιδείξει ανάλογο ενδιαφέρον σε Πανεπιστημιακά Τμήματα που φιλοξενεί, όπως αυτός της Βέροιας.

 
ΑΛΛΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Για την ανάγκη αδελφοποιήσεων της Βέροιας, τόσο με την Εβραϊκή πόλη Χάιφα που δέχθηκε, όπως ειπώθηκε και στην πρόσφατη κοινή εκδήλωση με την Πρεσβεία του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, πολλούς Βεροιώτες Εβραίους από την εποχή του Ολοκαυτώματος, όσο και με τη Γερμανική Τρίερ, έκανε λόγο η κ. Ουσουλτζόγλου, τονίζοντας ιδιαιτέρως την αναπτυξιακής στρατηγικής σημασία για τη Βέροια εφόσον προχωρήσει η δεύτερη, ειδικότερα, αδελφοποίηση.
Μίλησε ακόμη για κοινά χαρακτηριστικά προφίλ ανάμεσα στις δύο πόλεις. Οξεία ήταν η κριτική που άσκησε επί του θέματος των αδελφοποιήσεων – γενικότερα – της Βέροιας, όσων έχουν προηγηθεί και έπονται, ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, ο οποίος, όπως δήλωσε, δεν έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων δράσεων και για τα έμπρακτα οφέλη του Δήμου από αυτές. Ως εκ τούτου, κατέληξε, δεν πρόκειται να ψηφίσει εις το εξής καμία από τις αδελοφοποιήσεις, εάν δεν πειστεί από τη Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένο περιεχόμενο επιχειρημάτων που θα αποδεικνύουν τα τοπικά οφέλη από αυτές.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ Κ. ΣΙΣΜΑΝΙΔΗ

Κριτική στη Δημοτική Αρχή άσκησε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μακροχωρίου Κώστας Σισμανίδης τόσο για το θέμα της τοπικής αναστάτωσης από τους Τσιγγάνους, όσο και για την αδιαφορία που επιδεικνύει, όπως είπε, ο Δήμος για τις ανάγκες έργων υποδομών στην περιοχή, τη στιγμή που διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ, όπως η «Εύηχη Πόλη»,  καταργώντας ωστόσο τις τοπικές παραδοσιακές του πρώην Δήμου Απ. Παύλου.  Για το πρώτο θέμα ανέφερε σχεδόν προειδοποιητικά ότι το έργο προστασίας που δεν επιτελούν οι αρμόδιες αρχές θα το αναλάβουν άλλοι, φωτογραφίζοντας εμφανέστατα τη «Χρυσή Αυγή», ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης σύσκεψης μεταξύ της Δημάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας για τη διαχείριση της τοπικής εγκληματικότητας. Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Μιχαηλίδης, εστιάζοντας στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης Σισμανίδη, απάντησε έντονα, τονίζοντας ότι δε δικαιούνται να μιλούν για την Εύηχη Πόλη όσοι δεν μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν ποτέ, ούτε μια εκδήλωση της διαοργάνωσης, την επιτυχία της οποίας μπορούν να πιστοποιήσουν τόσο οι πολίτες του Δήμου, όσο και οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στο οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης σημειώνοντας ότι το κόστος των φετινών ειδικά εκδηλώσεων ήταν κάτω από το μισό των προηγούμενων ετών και με ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική οικονομία, καθώς όπως είπε, το 70% της δαπάνης επιστρέφει ουσιαστικά στα χέρια των ανθρώπων της εγχώριας αγοράς.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΛ. ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΥ
Αξιοσημείωτη υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλία Τσιαμήτρου που έθεσε θέμα γενικότερης δυσλειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την προ ημερησίας διαδικασία να ξεπερνά κατά πολύ τα προβλεπόμενα όρια του κανονισμού και να υποβαθμίζει στην πράξη την ημερήσια διάταξη που, είτε η θεματολογία της εξαντλείται πολλές φορές σε διαδικαστικά ζητήματα, είτε ο εναπομείνας χρόνος για τη συζήτηση σοβαρών και κρίσιμων τοπικών θεμάτων που τυχόν εντάσσονται, παραμένει τελικά ελάχιστος και με μειωμένη την ικανότητα της πλειονότητας του Σώματος να ανταπεξέλθει λόγω των πολύωρων συνεδριάσεων που προκύπτουν.

Παράλληλα υπενθύμισε στη Δήμαρχο ότι προεκλογικά είχε εξαγγελθεί η δημιουργία Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης που θα συμπεριλάμβανε, όπως είπε, τα ζωτικής σημασίας για τον τόπο, αντικείμενα της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε, όπως επίσης πρότεινε και την μείωση των Αντιδημάρχων σε πέντε, λόγω της τρέχουσας οικονομικής δυστοκίας.

Η κ. Ουσουλτζόγλου, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησης Τσιαμήτρου, πρότεινε να θεσμοθετηθεί μια ξεχωριστή συνεδρίαση που θα συνέρχεται κατά πάσα πιθανότητα ανά μήνα και θα εξαντλεί αποκλειστικά και μόνο τα προ ημερησίας θέματα αποφορτίζοντας έτσι, τόσο τους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και τους δημοσιογράφους.
ΤΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαδικαστικά ήταν τα περισσότερα από τα θέματα ημερησίας διάταξης, ωστόσο το θέμα που παρουσίαζε εκ προοιμίου το κατεξοχήν ενδιαφέρον της συνεδρίασης τελικώς αναβλήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, αφορούσε στην έκφραση γνώμης του Σώματος για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Βέρμιο, συνολικής ισχύος 522MW, αποτελούμενης από επτά αιολικά πάρκα του φορέα υλοποίησης «ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ Ε.Ε.»

 

Πηγή: Επίκαιρα