Επίσκεψη των Δημάρχων Βέροιας και Νάουσας στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

«Ναι» στον έλεγχο «όχι» στις τυπολατρικές καθυστερήσεις

 

Εμπλοκή σε υποθέσεις των Δήμων

 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε χθες το πρωί η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Ημαθίας κα. Ανθούσα Κωνσταντίνου.

Κατά τη συνάντηση, η οποία προκλήθηκε ύστερα από κοινή επιθυμία των τριών Δημάρχων του Νομού (ο κ. Δημητριάδης απουσίαζε για λόγους υγείας) και είναι η δεύτερη σε σειρά μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών για τη Δήμαρχο Βέροιας, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη έθεσε για ακόμη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο στην αγορά όσο και στις αναπτυξιακές προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Δήμου, με την αυξανόμενη εμπλοκή που παρουσιάζεται στην εξέλιξη δεκάδων υποθέσεων κατά τον έλεγχο που αυτές υφίστανται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τις συνταγματικές του αρμοδιότητες.

Η Δήμαρχος Βέροιας ζήτησε από την κα. Κωνσταντίνου την ουσιαστική, εντός των πλαισίων που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία, συνδρομή της στην απεμπλοκή και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν στην ευημερία και την ανάπτυξη των προμηθευτών και γενικά όλων των δημοτών του Δ. Βέροιας, επισημαίνοντας ότι δεν θα έπρεπε, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, να μπαίνουν «αδικαιολόγητα εμπόδια» στην οικονομική δραστηριότητα των πολιτών αλλά και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου καθώς καθημερινά χάνονται εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, λόγω του ασφυκτικού νομικού πλαισίου ανάθεσης μελετών.

«Δεν φέρει κανείς, ούτε θα μπορούσε να το κάνει», είπε η Δήμαρχος Βέροιας, «αντιρρήσεις επί παρανόμων πράξεων. Δεν αντιδρούμε γι’ αυτό. Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε ήδη και ενισχύουμε εσωτερικά τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των υπηρεσιών μας. Όπου διαπιστώνεται παρανομία, ο πέλεκυς θα πρέπει να πέφτει βαρύς. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να απορρίπτονται δράσεις του Δήμου, να μένουν απλήρωτοι άνθρωποι οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο και περιμένουν τα χρήματά τους, χρήματα που έχει δεσμεύσει ο Δήμος γι’ αυτούς και τα έχει, επειδή εντοπίζονται αμφισβητήσιμα και διιστάμενα κωλύματα επί του τυπικού μέρους των διαδικασιών».

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, στάθηκε ιδιαίτερα στις νομοθετικές αλλαγές που συνέβησαν το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης», τονίζοντας με έμφαση ότι «σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο τελεί καθημερινά υπό αίρεση και αναδιαμόρφωση, δεν μπορεί να θυσιάζονται οι κόποι και ο μόχθος μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται τόσο σκληρά όσο ποτέ. Με σεβασμό στους νόμους, με τις δυνατότητες που μας παρέχει η διοικητική δομή του Δήμου μας, με ιερή προσήλωση και σεβασμό στα χρήματα των δημοτών μας, χωρίς τάσεις «τυπολατρίας» και γραφειοκρατίας, προσπαθούμε να κάνουμε καλό στον τόπο μας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πρέπει να συνεκτιμά, πέρα από γράμμα, και το πνεύμα του νομοθέτη».

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι και σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν γίνει ανάλογες παραστάσεις Δημάρχων προς τους κατά τόπους Επιτρόπους ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, κ. Καραβοκύρη, προκειμένου να διερευνηθεί η απεμπλοκή χιλιάδων υποθέσεων στην Επικράτεια, οι οποίες σήμερα καρκινοβατούν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εξαθλίωση χιλιάδες πολιτών.