Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει αδιέξοδο σε πολλές οικογένειες και άτομα που βιώνουν την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία. Η εμπειρία δείχνει ότι σε δύσκολες περιόδους παρατηρείται έξαρση της χρήσης και της εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς αποτελούν μία εύκολη λύση «απόδρασης» από την πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τα άτομα, το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν σήμερα για ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση της κοινωνίας προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, κυρίως, να δοθούν δημιουργικές διέξοδοι για τη νεολαία μας.

 

Εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που υλοποιεί πολλές σημαντικές δράσεις, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υποστήριξης σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία μπορεί να εμπλουτισθεί και να υποστηριχθεί περεταίρω.

 

Στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης των ναρκωτικών, το Κέντρο «ΟΡΑΜΑ» υλοποιεί μεγάλο αριθμό δράσεων με επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις-ενημερώσεις (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών), υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, ψυχολογική υποστήριξη εγκύων, συμβουλευτική, επανατροφοδοτικές συναντήσεις, συμβουλευτική, ανάπτυξη του εθελοντισμού, οργάνωση ημερίδων-ειδικών ομιλιών και πολλά άλλα. Κάθε χρόνο η συμμετοχή και η ανταπόκριση των πολιτών που διαθέτουν με μεγάλο εύρος ηλικιών και επαγγελματικής δραστηριοποίησης ξεπερνά τις προσδοκίες του Κέντρου και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τις προσπάθειες των στελεχών.

 

Μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας υλοποιούνται ακόμη πολλές δράσεις υποστήριξης, ενημέρωσης και πρόληψης που αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας που συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις εθελοντισμού με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών και των τοπικών μη κερδοσκοπικών κοινωνικών οργανώσεων που προσφέρουν με ζήλο και υπευθυνότητα τις υπηρεσίες τους.

 

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ»