Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Στην πλατεία Κομνηνίου το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πλευράς συμμετοχής του κόσμου στην εκδήλωση της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα.

Η αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων της Λέσχης σε συνδυασμό με την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών, επιβεβαίωσε την καθιέρωση ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της ευρύτερης περιοχής μας.

Αμέσως μετά το παραδοσιακό «άναμα της φωτιάς», η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Χριστίνα Καλαϊτζίδου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, προσκάλεσε την πρόεδρο του Τμήματος Νέων κα Ηρώ Φωστηροπούλου η οποία αναφέρθηκε στην διοργάνωση του 4ου Τουρνουά Τάβλι «Φιλία 2012.

Κατόπιν με την βοήθεια των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής του Τουρνουά, Χαράλαμπου Αθανασιάδη, Παναγιώτη Χαραλαμπίδη και Χρήστου Καραγεωργίου, έγινε η απονομή των βραβείων με την ακόλουθη σειρά, 1ος νικητής ο Σάββας Πασχαλίδης, 2ος νικητής ο Λάζαρος Ζευγαρόπουλος και 3ος νικητής ο Μέρκος Δεληφώτης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τα οποία με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Ασβεστά εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τίμησε δύο από τα ιδρυτικά μέλη της. Ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης ανέφερε για τους δύο φοιτητές τον Αριστοτέλη Λαχανόπουλο και τον Ορέστη Σιδηρόπουλο, όπου το 1955 πήραν τη πρωτοβουλία ίδρυσης της Ε.Λ.Β. και ενημέρωσε τον κόσμο για την απόφαση του Δ.Σ. με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη των δύο πρωτεργατών σε επίτιμα μέλη της Λέσχης στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του Γενάρη του 2013.

Έπειτα ο Έφορος Δ. Σχέσεων κ. Λάζαρος Ζευγαρόπουλος εκ μέρους του Δ. Σ.  απένειμε στον κ. Ορέστη Σιδηρόπουλο το αναμνηστικό του Κλήδονα και το λάβαρο της Λέσχης. Από την εκδήλωση απουσίαζε λόγω προβλημάτων υγείας ο κ. Αριστοτέλης Λαχανόπουλος

Ο κ. Σιδηρόπουλος παίρνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε για την σημαντικότατη τιμή, φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε για την προ 60 ετών ιδέα των δύο νεαρών φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που έβαλαν τα θεμέλια της ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και που από την πρώτη στιγμή για την επίτευξη της προσπάθειας, πλαισιώθηκαν από τους κ. Αθανάσιο Πυρινό και κ. Αργύρη Τσαχουρίδη.

Στη συνέχεια ακολούθησε ποντιακό γλέντι όπου όλοι οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια καταπληκτική παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Το κοινό διασκέδασε μέχρι “ανατολής του Ήλιου”, με τους Γιώργο Σοφιανίδη, Χρήστο Καλιοντζίδη και Λευτέρη Παπαδόπουλο στο τραγούδι, Γιάννη Τσανασίδη, Γιώργο Νικηφορίδη, Γιώργο Ιωσηφίδη και Σωκράτη Μουρατίδη στη λύρα, Μιχάλη Τσανασίδη στο χειλιαύλιν –αγγείο, Δημήτρη Ουσταμπασίδη στο νταούλι και Γιάννη Γκαντίδη στα πλήκτρα. Αξίζει να σημειώσουμε τη συμμετοχή του Γιάννη Κουρτίδη, ο οποίος αφιλοκερδώς συνέβαλε με την παρουσία του, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μια καταπληκτική ποντιακή βραδιά.

Μια επίσης ευχάριστη έκπληξη ήταν η εμφάνιση των μελών του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετράλοφου Κοζάνης, τους οποίους με χαρά υποδέχτηκε η διοίκηση της Λέσχης. Οι φιλοξενούμενοι έδωσαν μια επιπλέον παραδοσιακή νότα και εντυπωσίασαν με το πηγαίο τους ταλέντο και την αγάπη τους στην ποντιακή παράδοση.

Στο χώρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο, λειτούργησε περίπτερο με διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Εντύπωση προκάλεσε και φέτος η αξιέπαινη πρωτοβουλία των μικρών μελών της Λέσχης, οι οποίοι απέσπασαν θετικότατους σχολιασμούς  περιφερόμενοι  ανάμεσα στα τραπέζια συλλέγοντας απορρίμματα για ανακύκλωση, με ειδικά μεταλλικά καροτσάκια αναδεικνύοντας την οικολογική τους ευαισθησία.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Κώστας Γιοβαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος κ. Χαρούλα Ουλσουτζόγλου-Γεωργιάδη, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ημαθίας κ. Διονύσης Συντίλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γεωργιανών κ. Ηρακλή Σοφιανίδη, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος του Σ. ΠΟ. Σ. Νότιας Ελλάδας και Νήσων κ. Γιώργος  Βαρυθυμιάδης, η γραμματέας του Σ. ΠΟ. Σ. της Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας και κ. Νόπη Παπαδοπούλου, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας e – Pontos και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Θεόφιλος Κοτσίδης, οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», τον Τ. Ο. Καστανιάς, τον Σύλλογο του Προμηθέα, την Ένωση Ποντίων Σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας, το ΑΝΔΥ Βέροιας.

Το Δ. Σ. της Λέσχης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αρχίζοντας από τα μέλη αλλά και τους πάρα πολλούς φίλους και καταλήγοντας στους σημαντικότατους υποστηρικτές και χορηγούς, όπως, την Τ. Κ. Τριποτάμου και τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τσανασίδη, την Δ. Κ. Μακροχωρίου και τον πρόεδρο Σάκη Κουλουριώτη, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας και ιδιαίτερα τον Διευθυντή της κ. Γιάννη Καμπούρη, ο οποίος είχε συμβάλλει στην οργάνωση του φακέλου υποβολής της αίτησης προς την Αναπτυξιακή Ημαθίας το 2006, την EUROPE 1 TV,  το Ράδιο Ακρίτες 102,3FM, το Ράδιο Ημαθία 97,3FM, το Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,8FM, το Ράδιο Αιχμή 102,8FM, την εφημερίδα Μακεδονική, την εφημερίδα Ημερήσια, την εφημερίδα Επίκαιρα, το e – Pontos, την κ. Δέσποινα Μαυρίδου, την εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Γεωργίου και όλους τους κατοίκους του Κομνηνίου, το Ι. ΚΤΕΟ Α. Μαυρίδης – Α. Ψαρράς Ο.Ε., την εμπορία ελαστικών του Σπύρου Θεοδωρίδη, το γραφείο γενικού τουρισμού «Αχιλλέα Αλατσίδη», την εταιρεία «Expert» Γ. Ιωαννίδη – Δ. Τσανασίδη και Σια ΟΕ., το ξενοδοχείο «Λοζίτσι», το βιβλιοπωλείο Περίγραμμα, την επιχείρηση «κοτόπουλα Μελικιώτης», την επιχείρηση «Τσυφλίδης security», την επιχείρηση ηχητικών συστημάτων Ντόβας, την εταιρεία εμπορίας κρεάτων Δ. Χατζημασούρα & ΣΙΑ Ο.Ε., το χοροδιδάσκαλο κ. Βασίλη Ασβεστά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Τάκη Τσιαβό καθώς και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων της Λέσχης, τα μέλη και τους φίλους της Ε. Λ. Β. που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

 

Για το Δ.Σ.

Έφορος Δ. Σχέσεων

Λάζαρος Ζευγαρόπουλος