Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου και Διευθυντή της Κ.Ε.Π.Α

Με αντικείμενο τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ «Βέροια – Εύηχη Πόλη» που αποτελεί ετήσιο θεσμό για τα τοπικά πολιτισμικά δρώμενα, τα τελευταία χρόνια, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι σχετική συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, Γιώργος Μιχαηλίδης και Γιάννης Καμπούρης αντίστοιχα.

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Με 17 διαφορετικές μουσικές εκδηλώσεις, στο τετραήμερο της «Εύηχης Πόλης», από τις 21 έως και τις 24 Ιουνίου, οι διοργανωτές φιλοδοξούν, όπως κάθε χρόνο, να μετατρέψουν δρόμους και σταθμούς του φεστιβάλ στην περιοχή σε εστίες ψυχαγωγικής τόνωσης με «νότες» πολιτισμού, κόντρα στα προβλήματα της καθημερινότητας και των δυσκολιών των συμπολιτών μας, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας που ωστόσο δε στάθηκε εμπόδιο στη φετινή διοργάνωση. Οι φετινές εκδηλώσεις θα δώσουν έναν χαρακτήρα γιορτής της πόλης αλλά και της μουσικής και θα λάβουν χώρα, ως επί το πλείστον, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας και όχι των λοιπών διαμερισμάτων του Δήμου, ωστόσο σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπάρχει σχεδιασμός για ένταξη εκδηλώσεων για αυτά στις «Νότες Δροσιάς». Η Βεργίνα επίσης δεν εντάχθηκε στις εκδηλώσεις, καθώς σχεδιάζεται μια σειρά άλλων μελλοντικών δραστηριοτήτων για εκεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΖΗΤΑΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
«…Στη ρευστότητα των καιρών που ζούμε, ο πολιτισμός είναι ένα σταθερό μέγεθος που δεν κλυδωνίζεται από όσες φουρτούνες κι αν έρθουν…», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ, εστιάζοντας στις προσπάθειες που έγιναν από πλευράς των διοργανωτών όχι απλώς να «επιζήσει» ο θεσμός της «Εύηχης Πόλης» αλλά και να δώσει και φέτος ακόμη μια νότα… δροσιάς και πολιτισμού στον τόπο που την έχει ανάγκη. «…Αν σταματούσε μια τόσο σημαντική και προβεβλημένη δράση, θα αποτελούσε ο θεσμός πλέον μια ανάμνηση και εμείς δε θέλαμε κάτι τέτοιο. Ο κόσμος αποζητάει τον πολιτισμό, γιατί αποζητά μια αδιέξοδο στις δυσκολίες των ημερών που ζούμε. Τον καλούμε λοιπόν να ξεφύγει και να διασκεδάσει σε αυτό το γιορτινό τετραήμερο που ζωογονεί την πόλη και τους ανθρώπους της, κάθε ηλικίας…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης. Ειδικότερα για το φετινό πρόγραμμα, σημείωσε ότι είναι πλούσιο με εξαιρετική ποικιλία και μουσικές ιδιαιτερότητες και σε σχετικά χαμηλό κόστος (λιγότερο από το μισό του περσινού προϋπολογισμού) που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, ενώ υπογράμμισε την σημασία της εθελοντικής προσφοράς όσων ασχολήθηκαν και συμμετέχουν στη διοργάνωση. Επίσης υπογράμμισε ότι το 60% της δαπάνης, ουσιαστικά επιστρέφει σε οφέλη της πόλης, είτε με τη στήριξη τοπικών μουσικών σχημάτων που εμφανίζονται επ’ αμοιβή, είτε μέσα από την ενίσχυση τοπικών μονάδων εστίασης και φιλοξενίας που θα υποδεχτούν κόσμο, ενόψει του τετραημέρου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΟΥΝΙΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΗΧΗ»
Με αυτά τα λόγια άρχισε την εισήγησή του ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ, συμπληρώνοντας: «…πολλοί συμπολίτες μας εδώ και καιρό μας ρωτούν. Θα γίνει η εύηχη, τι θα έχει φέτος, πότε θα γίνει…;» και συνέχισε: «…Είναι προφανές ότι η «Εύηχη», όπως πλέον καθιερώθηκε στη συνείδηση των συμπολιτών μας και όχι μόνο, είναι ένα δεδομένο. Κανείς δεν διανοείται να υπάρξει Ιούνιος για την πόλη μας, χωρίς να υπάρχει μέσα η Εύηχη. Έτσι και εμείς, δε διανοηθήκαμε ότι υπάρχει περίπτωση να μη γίνει και φέτος. Όμως τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά και στο ξεκίνημα του σχεδιασμού της έμοιαζαν δυσεπίλυτα, ίσως και απαγορευτικά. Δε μπορείς να προχωρήσεις σε οποιοδήποτε σχεδιασμό αν δε γνωρίζεις το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να κινηθείς. Αυτό το πλαίσιο δεν το είχαμε και δεν ξέρω αν θα το έχουμε.
Η Εύηχη είναι μια γιορτή και έτσι θα τη ζήσουμε και φέτος. Είναι μια γιορτή της πόλης και της μουσικής, είναι μια γιορτή της ψυχής. Η μουσική είναι η αφορμή για αυτή τη συλλογική ανοικτή γιορτή, στην οποία είμαστε όλοι προσκεκλημένοι. Η μουσική ξεκλειδώνει τις καρδιές μας και αφήνει ένα φως ελπίδας να μπει σε αυτήν. Να ανοίξουμε λοιπόν το παράθυρο αυτό και να το κρατήσουμε ανοικτό.
Μουσική από τον κόσμο, μαζί με ακούσματα από την Ελλάδα συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε την προηγούμενη χρονιά και φέτος συνεχίζουμε με την παρουσία καλλιτεχνών και από άλλα μέρη του κόσμου. Πρόθεσή μας είναι στο μέτρο του δυνατού, η Εύηχη να μετεξελιχθεί και σε ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής.
Να ευχαριστήσω τον προγραμματισμό, που ταυτόχρονα σηκώνει και ένα μεγάλο βάρος της παραγωγής, για τη συγκρότηση του προγράμματος που σήμερα παρουσιάζουμε, ήταν σαν να του ζητήσαμε να μας τετραγωνίσει τον κύκλο και τελικά τα κατάφερε. Τους τεχνικούς που θα σηκώσουν για μια ακόμα φορά το βάρος της τεχνικής υποστήριξης της όλης διοργάνωσης και πρέπει να επιλύσουν δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα, άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά και το λογιστήριο που ακόμα και αυτή τη στιγμή κάνει προσθαφαιρέσεις για να βγάλει τα νούμερα ! Με την ελπίδα η «Βέροια – Εύηχη πόλη» να είναι η αφορμή αλλά κι η αιτία για μια διαφορετική εικόνα της πόλης αλλά και της καθημερινότητας μας, καλούμε όλους τους συμπολίτες αλλά και όσους αγαπούν τη μουσική να παρακολουθήσουν τη γιορτή αυτή…».

Κωστής Χαλάτσης