Ένα από τα κυριότερα στοιχήματα της εποχής είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών και εκείνων των κοινωνικών ομάδων οι οποίες αποδεικνύονται περισσότερο ευάλωτες και εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης που βιώνει η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε ένα άμεσα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για την ανακούφιση των νοικοκυριών, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη συγκράτηση των τιμών και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν ανά τομέα:
Ανεργία των Νέων
Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές και οι δράσεις για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, γι’ αυτό προτείνουμε και θα διεκδικήσουμε:
Α) Την επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη ώστε αυτά να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 και όχι ως το τέλος του 2014 όπως προβλέπεται σήμερα.
Β) Την αύξηση των πόρων για τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης κατά 400 εκ. ευρώ (250 εκ. έχουν ήδη διασφαλιστεί και διεκδικούμε επιπλέον 150 εκ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)
Για παράδειγμα, μόνο στα προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ μπορούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να απορροφηθούν 120.000 άνθρωποι.
Ρυθμίσεις για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά
Α) Άμεση επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα νοικοκυριά και σε επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης) με οφειλές μέχρι 25.000 ευρώ.
Επίσης, ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός 1500 ευρώ ανά άτομο και 2000 ευρώ για κάθε ζευγάρι.
Β) Προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» στα σημερινά δεδομένα της κρίσης ώστε να προστατεύει τους μικρό – μεσαίους επαγγελματίες από την είσοδο τους στο σύστημα για μικρό οφειλές όπως για παράδειγμα γιατί δεν κατάφεραν να πληρώσουν μια επιταγή ύψους 2000 ευρώ.
Ρυθμίσεις Δανείων
Ήδη με δική μας πρωτοβουλία ρυθμίστηκαν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς Δημόσιους Υπαλλήλους και υπαλλήλους Ο.Τ.Α. και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με:
• Την παράταση εξόφλησης των δανείων έως και 50 χρόνια
• Την εξασφάλιση ότι η μηνιαία δόση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3/10 του μηνιαίου μισθού του υπαλλήλου ή τα 4/10 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος
• Το διακανονισμό των επιτοκίων με όσο γίνεται πιο φιλικό τρόπο για τους οφειλέτες
Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα της προσπάθειας και των παρεμβάσεών μας στην Ένωση Τραπεζών οδήγησε στη διευθέτηση περισσοτέρων από 800.000 δανείων ( 400.000 καταναλωτικών, 200.000 στεγαστικών, 200.000 επιχειρηματικών)
Μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας περιέρχονται πλέον σε στρατηγικό έλεγχο του δημοσίου, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να εφαρμοστούν ανάλογες ρυθμίσεις με εκείνες που ισχύουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως περιγράφονται παραπάνω.
Ακρίβεια – Τιμές
• Καθιέρωση με νομοθετική ρύθμιση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την απευθείας πώληση προϊόντων από τους παραγωγούς σε λιανέμπορους και καταναλωτές (βασισμένη στην ιδέα του κινήματος της πατάτας) για την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής
• Τοπικά Σύμφωνα Μικροπαραγωγών και Λιανεμπόρων έτσι ώστε ν’ αποκτήσουν πρόσβαση οι περιφερειακοί παραγωγοί στις μεγάλες αλυσίδες διάθεσης
• Ενεργοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και Αγοράς στο οποίο θα λογοδοτούν ανά τρίμηνο όλες οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς για τις τρέχουσες τιμές και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά με σκοπό την προστασία των νοικοκυριών
• Νομοθετική καθιέρωση αποζημίωσης καταναλωτών και μικρών προμηθευτών όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού
Μείωση Φορολογικών Επιβαρύνσεων
Παράλληλα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης, προχωρούμε σε:
• Σταδιακή ανάκληση της εισφοράς αλληλεγγύης
• Αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (μέσω της ΔΕΗ), με ενιαίο προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας, ανακουφίζοντας τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα
• Άμεση κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος με σκοπό να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης
• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, αγροτικό τομέα και εφόδια
ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ