Η κρίση φθάνει ,συνεπικουρούμενη και από τις πολιτικές εξελίξεις, στο ανώτατο όριο καί οι επιπτώσεις πλέον γίνονται εμφανείς στα ‘ευαίσθητα’ σημεία των πολιτών.
Τροφή –Υγεία –Παιδεία .Δυστυχώς το πιο ευαίσθητο από όλα είναι η υγεία παρά τις πρωτοφανείς περικοπές και εξοικονόμησεις που έγιναν από τον προηγούμενο υπουργό ,εις βάρος πάντα των ασφαλισμένων καί των φαρμακοποιών .Πέραν της σπατάλης βέβαια και της καταλήστευσης από τους επιτήδειους που ακόμη και σήμερα δρούν .
Στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται το φάρμακο διότι εδώ και καιρό η ιατρική περίθαλψη από κακούς χειρισμούς ,εκτός από τους ιατρούς του ΙΚΑ και των νοσοκομείων όπου τώρα συνωστίζονται και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ,ΟΠΑΔ,ΟΓΑ,Ο.ΝΑΥΤΟΥ,ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΟΣΕ,
ΤΡΑΠΕΖΩΝ και τους ελάχιστους που συνεβλήθησαν με τον ΕΟΠΥΥ,παρέχεται πλέον από τον ιδιωτικό τομέα.Καί βέβαια δεν ασχολήθηκε κανένα κανάλι να το καταγγείλει ή να σπεκουλάρει με αυτό.
Δυστυχώς έφθασε η ώρα που και τα φάρμακα θα καλύπτονται από την τσέπη του ασφαλισμένου .Έφθασε η ώρα που σιγά-σιγά η πίστωση από τις φαρμ.εταιρείες μηδενίσθηκε σχεδόν και επιπλέον βάζουν και πλαφόν πωλήσεων δηλαδή μειωμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών. Με την σειρά αυτό συνεπάγεται μείωση από τους 3-4 μήνες της πίστωσης προς τα φαρμακεία ,ώστε αυτά να αγοράζουν πλέον μετρητοίς ή με πίστωση 15-30 μέρες.
Με πίστωση προηγουμένως 4 μηνών άντεχαν κατά κάποιο τρόπο το ‘φέσι’ του ΟΠΑΔ και λοιπών χρεωμένων ή μη ταμείων που το 2010 είχε φθάσει τους 8-10 μήνες.Κάποια στιγμή όμως δεν έφθανε η πίστωση που είχαν οι φαρμακοποιοί και κάλυπταν την διαφορά από τις τράπεζες από τις καταθέσεις τους ή με δάνεια και επιταγές! Τώρα όμως οι καταθέσεις εξαντλήθηκαν βρέθηκαν καταχρεωμένοι ,όταν πιστώνουν ήδη τον ΕΟΠΥΥ 3 μήνες του 2011 και 3 μήνες του 2012 συν τον τρέχοντα!!
Λοιπόν ‘το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο’ και οι κινητοποιήσεις μας είναι το έσχατο μέτρο όχι και το πιο ευχάριστο ,δυστυχώς πριν μπούν [πολλοί μπήκαν ήδη]στον Τειρεσία ή στην φυλακή κλπ.
Οι ασφαλισμένοι τα ξέρουν όλα αυτά και κατανοούν διότι τις εισφορές τους τις έχουν καταβάλει στα ταμεία τους και όχι στα φαρμακεία.Αν οι κυβερνόντες τα χρεωκόπησαν θα έχουν και τις συνέπειες .Αλλά τώρα πρέπει να βρούν λύσεις.
Η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι με δεδομένο τις πολλές ελλείψεις και την μηδενική πίστωση σε λίγο οι συναλλαγές χονδρικής και λιανικής θα γίνονται τοις μετρητοίς. Όπως είναι δεδομένο ότι σε τέτοιες κρίσεις οι αδύναμοι κρίκοι είναι αυτοί που ‘σπάνε πρώτοι’…
Αργύρης Φουκαλάς
Γραμματέας Φ.Σ.Ημαθίας