Βασικά σημεία ομιλίας:

Η χώρα ζει εδώ και χρόνια μια βαθιά οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή έχει μετατραπεί σε κρίση κοινωνική. Έχει διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Παρακολουθούμε την κοινωνία μας να μετατρέπεται σε μια κοινωνία των άκρων, να εκφασίζεται. Και τώρα η οικονομική και η κοινωνική κρίση έχει μετατραπεί πλέον και σε πολιτική κρίση, δέχει διαμορφωθεί το σκηνικό ενός πολιτικού αδιεξόδου. Αυτή η τριπλή κρίση -οικονομική, κοινωνική και πολιτική- τείνει τώρα να μετατραπεί και σε μια κρίση στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα πραγματικά είναι ακυβέρνητη. Η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας δυστυχώς παρατείνεται.
Πραγματικά, ανησυχώ γιατί βλέπω να διαμορφώνεται ένα σκηνικό το οποίο δε δίνει λύση.
Δεν μπορείς να κυβερνήσεις τη χώρα έχοντας απέναντί σου τους μισούς Έλληνες ή τα 2/3 των Ελλήνων. Χρειάζεται εθνική συστράτευση, χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και πρέπει να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική η οποία είναι ολοκληρωμένη, υπεύθυνη, εφικτή.

Η στρατηγική της αναθεώρησης της σύμβασης είναι η δεύτερη φάση της σκληρή διαπραγμάτευσης που κάναμε μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη με τους χειρότερους δυνατούς εσωτερικούς όρους. Διαπραγματευόμασταν με τη χώρα σε μακριά προεκλογική εκστρατεία, με τη Νέα Δημοκρατία να πιέζει για άμεσες εκλογές, με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να οργανώνουν τη λεγόμενη «κοινωνική αντιπολίτευση στους δρόμους».

Κι επειδή κάποιοι φαντασιώνονται το πώς θα διαπραγματευθούν νομίζοντας ότι διαπραγμάτευση είναι η αντιπαράθεση στην Ελλάδα μεταξύ κομμάτων, τους λέμε ότι αυτά που φαντασιώνονται εμείς τα ζήσαμε ως βίωμα στο όνομα του ελληνικού λαού μέσα σε μια σκληρή σύγκρουση με την τρόικα. Δεν θέλαμε μέτρα υφεσιακά, δε θέλαμε μέτρα περιορισμού του εισοδήματος. Θέλαμε και θέλουμε μέτρα αναπτυξιακά, μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και της πραγματικής οικονομίας.

Ούτε η τυφλή λογική της μονομερούς καταγγελίας, των πειραματισμών, του παιχνιδιού με τη φωτιά οδηγεί πουθενά. Ούτε η δεξιά παροχολογία που δε θυμάται πως παρεδόθη η χώρα τον Οκτώβριο του 2009 δεν οδηγεί πουθενά. Αυτοί που έφεραν την κρίση δε θα φέρουν τη λύση. Υπάρχει η ανάγκη αυτής της εθνικής συνευθύνης. Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που εγγυάται την εξέλιξη.

Εάν δεν σπάσουμε το φαύλο κύκλο αλλάζοντας τα επίπεδα ρευστότητας δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση στην οποία έχουμε μπει από το 2007. Δεν αρκεί όμως μόνον να αλλάξεις τα επίπεδα ρευστότητας, πρέπει να αλλάξεις το κλίμα, την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εμπιστοσύνη, αυτό που λέγεται «κίνδυνος χώρας», γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσει να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας μέσα στη διεθνή οικονομία, μέσα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό διεθνές εμπόριο.

Δεν λέμε πράγματα που δεν θελήσαμε να τα δοκιμάσουμε στην πράξη. Αλλά όταν ανοίγεις όλα τα μέτωπα, όταν έχεις να λύσεις πρόβλημα ελλείμματος πρόβλημα χρέους, πρόβλημα φορολογικού συστήματος, πρόβλημα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης, κράτους και ταυτόχρονα έχεις να λύσεις προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση, η ανεργία και η παραοικονομία με τη φοροδιαφυγή, είσαι αναγκασμένος να ζεις μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο που δεν σε αφήνει να βρεις τον προσανατολισμό σου.

Θέλω να ελπίζω ότι λύνοντας το πολιτικό θέμα της χώρας, θα αρχίσουμε να λύσουμε και το κοινωνικό και το οικονομικό. Και το πολιτικό δεν λύνεται με δήθεν μονομάχους οι οποίοι χωρίς να έχουν συνείδηση του μικρομεγαλισμού αυτού που κάνουν και αυτού που λένε, πιστεύουν ότι μπορεί να δώσουν μια λύση στη χώρα την επομένη των εκλογών. Δεν υπάρχει τέτοια λύση.

Η λύση μέσα από μια τεχνητή πόλωση είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη. Πρέπει να σπάσει. Και για να σπάσει υπάρχει μια λύση: το ισχυρό εκλογικά και κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εδώ: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/def0bb9a-5f8e-43ce-8549-b2edfc4838c4

Ενημερωνόμαστε, Συμμετέχουμε, Στηρίζουμε. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Τώρα, ασφαλώς ΠΑΣΟΚ

Tόμεας Επικοινωνίας, Γραφείο 302
τηλ. 210 3665141/ 210 3665631

*Για την άμεση ενημέρωσή σας, ακολουθήστε μας:

Twitter : https://twitter.com/#!/pasok
https://twitter.com/#!/EVenizelos

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Evaggelos-Venizelos/80258823622
http://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A/17484026282

www.pasok.gr

www.evenizelos.gr

http://www.pasok2012.gr/