Ευχάριστα αιφνιδίασε και πάλι ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας. Στην εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή (1/6/12), με αφορμή τη λήξη των μαθημάτων των παιδικών χορευτικών τμημάτων και των τάξεων εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας, παρουσιάστηκε, στη βλάχικη γλώσσα, από τους μικρούς μαθητές η παιδική κωμωδία ‘‘ ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ’’.
Το σενάριο, γραμμένο από τον Τάκη Γεωργίου, είναι απλό, ανάλογο με την ηλικία των μικρών μαθητών, αλλά πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε σχολική τάξη και ο δραματικός χρόνος αφορά μια διδακτική ώρα, την τελευταία της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία γίνεται και η βαθμολόγηση των μικρών μαθητών. Μέσα από ξεκαρδιστικούς διαλόγους ανάμεσα στο δάσκαλο (Τάκης Γεωργίου) και τους μαθητές ελέγχονται οι γνώσεις των μικρών μαθητών στη γραμματική, πρακτική αριθμητική, ιστορία και γεωγραφία, και πάνω από όλα διαπιστώνεται ο βαθμός εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας. Οι απαντήσεις των παιδιών , ευρηματικές και γεμάτες φαντασία, προκαλούν αυθόρμητο γέλιο. Τελικά οι μαθητές ανταποκρίνονται σε αυτήν την προφορική εξέταση και στο τέλος όλοι βαθμολογούνται με ΑΡΙΣΤΑ. Η διδακτική ώρα έληξε με διασκευές τραγουδιών ( Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο, Το κορίτσι του Μάη και άλλα) στη βλάχικη γλώσσα που απέδωσαν οι μαθητές μαζί με το δάσκαλό τους.
Την παράσταση που κράτησε 45 λεπτά την παρακολούθησε πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας που όλοι , κατά τη διάρκεια και στο τέλος της, καταχειροκρότησαν τους μικρούς μαθητές/ηθοποιούς. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η αντιδήμαρχος Βέροιας Αρχοντάκη/Γεωργίου, η πρόεδρος του Πολιτιστικό Συλλόγου Κουμαριάς Τζήμα Αγορίτσα, , η πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Τζημουλίκου Αρχοντούλα και Τόσκα, καθώς και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άνω Σελίου Τασιώνας Τάσης.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσίρης απένειμε τιμητικά αναμνηστικά στις δασκάλες χορού των παιδικών τμημάτων Κορνηλία Βέρου και Φρειδερίκη Καραμήτρου, καθώς και στο δάσκαλο της βλάχικης γλώσσας Τάκη Γεωργίου και στο Νίκο Αυγέρο, που όλοι τους με πολύ μεράκι, αφοσίωση και υπομονή διδάσκουν τα μικρά παιδιά χορό, τραγούδι και βλάχικη γλώσσα.

Υ.Γ
Οι μικροί μαθητές που πήραν μέρος στην παράσταση ήταν: Μουρτζίλα Φραντσέσκα, Χασιώτη Δήμητρα, Αλεξίου Ευδοξία, Αλεξίου Μαρία, Κολυπέτρης Γιώργος, Κοντογιάννη Τζένη, Λιόντος Γιώργος, Κουκουτέγου Παναγώτα, Γεωργιάδου Νίκη, Πίσκου Τάνια, Ζησόπουλος Γιώργος, Δαμιαλής Γιώργος, Δαμιαλή Γεωργία, Αναστασίου Χρύσα, Μπλατιώτη Ευαγγελία, Χατζηθεοδώροτ Άννη και Μπουσμπούκη Ιωάννα. Στο ρόλο του δάσκαλου ο γιατρός Γεωργίου Τάκης