Στους καταστατικούς σκοπούς του συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ, είναι η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού.  Υψίστης μορφής εθελοντισμού, ως δωρεά ζωής,  αποτελεί η εθελοντική αιμοδοσία.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, η παγκόσμια ημέρα της οποίας γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου,  δημοσιεύονται τα κύρια σημεία των εισηγήσεων των προσκεκλημένων ομιλητών ιατρών, κκ Ευαγγελίας Μαγουλά, Διευθύντριας και Θεόφιλου Κουπίδη, Επιμελητή Β΄ του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου της Βέροιας τους οποίους και  ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση της 16ης Μαΐου 2012.

[…….Το αίμα, ως πολύτιμο αγαθό και θεραπευτικό μέσο, δεν παράγεται από καμία βιομηχανία, παρά η μοναδική πηγή του είναι ο άνθρωπος που αιμοδοτεί.  Στη σημερινή εποχή οι ανάγκες σε αίμα έχουν αυξηθεί δραματικά. Κύριες πηγές αίματος αποτελούν το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών και οι εθελοντές αιμοδότες. Στην εκστρατεία προσέλκυσης νέων αιμοδοτών, κρίσιμη είναι η αγωγή υγείας στα σχολεία και οι προσπάθειες των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών. Με την εδώ και δεκαετίες κατάργηση της αμειβόμενης αιμοδοσίας, έχει ενισχυθεί ο ρόλος των εθελοντών αιμοδοτών. Γίνεται προσεκτικός έλεγχος των υποψηφίων αιμοδοτών και αυστηρότατος έλεγχος του αίματος για μεταδοτικούς λοιμογόνους παράγοντες.

Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας 18-60 ετών μπορεί να δίνει αίμα. Η συχνότητα με την οποία μπορεί κανείς να δίνει αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο. Ο αιμοδότης δεν πρέπει να κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν δώσει αίμα είτε φαρμάκων πριν την αιμοδοσία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και 6 μήνες μετά τον τοκετό δε γίνεται αιμοληψία. Επιπλέον, όταν πρόκειται για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να έχει προηγηθεί καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει 3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.  Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που έχει πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή πάσχει από ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα , σύφιλη, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακό ή άλλο σοβαρό νόσημα.

 

Φωτό 1:  Η κ. Ε. Μαγουλά και ο κ. Θ. Κουπίδης, εισηγητές των διαλέξεων για την εθελοντική αιμοδοσία

Φωτό 2: Από την εθελοντική αιμοδοσία των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, στο ΓΝΝ Βέροιας

 

 

 

 

Παραθέτουμε  στη συνέχεια παραστατικά 6 μύθους και 6 αλήθειες για την αιμοδοσία:

ΜΥΘΟΣ 1ος:  «Τι πήγες κι έδωσες αίμα; Κανόνισε να σου συμβεί τίποτε καμιά μέρα. Εγώ, πάντως δεν εμπιστεύομαι κανέναν όσον αφορά την υγεία μου.»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.

ΜΥΘΟΣ 2ος:  «Γιατί να δώσω αίμα ; Δεν τρελάθηκα, να κολλήσω καμιά ασθένεια (AIDS, Ηπατίτιδα κλπ.). Τόσα ακούμε και βλέπουμε καθημερινά και μετά βγαίνουν στα παράθυρα της τηλεόρασης να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

ΜΥΘΟΣ 3ος :  «Καλά, πάλι έδωσες αίμα ; Εγώ πάντως δεν συμφωνώ που πας κάθε τόσο. Για να σου δώσει τόσο ο Θεός, κάτι θα ξέρει».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

ΜΥΘΟΣ 4ος:  «Είναι πολύ απλό λέει, μόνο 10 λεπτά. Απλό είναι να υποβάλλεσαι σε τέτοια ταλαιπωρία, να πονάς τόση ώρα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Κατά συνέπεια μόνο, όχι δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.

ΜΥΘΟΣ 5ος:  «Εμείς, στην οικογένειά μας δεν είχαμε ποτέ ανάγκη σε αίμα. Αν τύχει, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι.

ΜΥΘΟΣ 6ος:  «Εντάξει, θα δώσω κι εγώ κάποτε, δεν είναι ανάγκη να το κάνω τώρα».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:  Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι……].

                                                                Για το  ΔΣ

Η πρόεδρος                                                                                             Η γραμματέας

Ε. Παπαδοπούλου                                                                               Κ. Ζευγαροπούλου