Σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιών, στη χώρα μας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε χθες για την εργαστηριακή διάγνωση τεσσάρων νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις περιοχές  Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Μαραθώνα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε επτά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.

Σε μικρό ποσοστό (μικρότερο του 1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο π.χ. χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες κ.λ.π., όσο και σε επίπεδο κοινότητας π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημερώνει το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθεί την εξέλιξη των περιστατικών και θα προβαίνει σε τακτική ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδας του .

 

 

ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

 

Την ίδια στιγμή, εντατικές προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού των περιοχών, όπου βρέθηκαν νέα θετικά δείγματα του ιού του Δυτικού Νείλου, σε κουνούπια και κοτόπουλα, ξεκίνησε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και μέλη των ομάδων διαχείρισης των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Να σημειωθεί επίσης ότι αναμένεται αύξηση των θετικών δειγμάτων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γι΄ αυτό προετοιμάζεται ενίσχυση των κλιμακίων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

 

Οι περιοχές ωστόσο που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι αγροτικές και ειδικότερα οι περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, όπως προέκυψε από τις σχετικές μελέτες.

Οι αγροτικές περιοχές έχουν αυξημένο ποσοστό μόλυνσης (10%), οι ημιαστικές μικρότερο (5%) και οι πόλεις μόλις 1,2%.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες μόλυνσης από τον ιό: το στάσιμο νερό στην αυλή ή τον κήπο και τα αποστραγγιστικά κανάλια σε απόσταση 500 μέτρων από κατοικημένη περιοχή».