Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Βέροιας συναντήθηκε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη την Τρίτη 26 Ιουλίου το μεσημέρι στο γραφείο της. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Δημότη  κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Τεχνικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αριστομένης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θωμάς Ζιώγας, ο Γ. Γραμματέας κ. Γεώργιος Δαδόπουλος, ο Ταμίας κ. Γρηγόριος Παπάς και το Μέλος κ. Βασίλης Ζευγαρόπουλος. Οι εκπρόσωποι των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της πόλης μας έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και τα οποία συζήτησαν με τη Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Τα ζητήματα αυτά είχαν σχέση με :

1.      Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών στους επαγγελματικούς χώρους, (ειδικά μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο παραλαβής, μεταφοράς, εναπόθεσης και κοστολόγησης των απορριμμάτων).  Ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τους πληροφόρησε ότι έχει υποβάλει έγκαιρα τα σχετικά ερωτήματα και αναμένει τις απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα αυτό. Όταν τις έχει θα καλέσει την Ομοσπονδία για να τους εξηγήσει το όλο πλαίσιο.

2.      Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας και την ανάθεση των εργασιών στους επαγγελματίες της πόλης. Η Δήμαρχος δήλωσε ότι και δική της πρόθεση είναι να απασχοληθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της πόλης στα έργα του Δήμου, αλλά υπάρχει σχετική Νομοθεσία η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεσμεύει το Δήμο και δεν μπορεί να την παρακάμψει, η διαδικασία αυτή προβλέπει διαγωνισμούς για τα έργα αυτά. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει και θα γίνει, είναι να ζητηθεί από τους όποιους εργολάβους να χρησιμοποιήσουν συνεργεία και υλικά από τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.

3.      Τα προβλήματα που προκαλεί η ύπαρξη Ζωνών οικιστικού ελέγχου και η μη ύπαρξη Βιομηχανικής ζώνης. Για το θέμα αυτό η Δήμαρχος εξήγησε ότι δεν είναι θέμα του Δήμου, αλλά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που δρομολογείται από την Κεντρική Διοίκηση και ο οποίος θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις. Ήδη ο Δήμος μας ζήτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης.

4.      Την Αστική Ανάπλαση και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης στην πόλη. Η Δήμαρχος εξήγησε ότι η Αστική ανάπλαση που ετοιμάζει ο Δήμος, πρόκειται να αλλάξει την εικόνα της πόλης χωρίς να απαγορεύει τις θέσεις στάθμευσης, αλλά απεναντίας θα καταργεί τις παράνομες και θα προβλέπει νόμιμες ώστε να εξυπηρετεί πολίτες και καταστηματάρχες.

5.      Το κυκλοφοριακό και τη δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης για φορτοεκφορτώσεις και την τροφοδοσία των καταστημάτων. Η Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι η μελέτη προβλέπει πολλές θέσεις φορτοεκφόρτωσης, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους καταστηματάρχες.

6.      Την καθυστέρηση στην κατασκευή του δρόμο Βέροιας, Νάουσας, Σκύδρας. Για το θέμα αυτό η Δήμαρχος τους εξήγησε ότι ο Δήμος Βέροιας δεν εμπλέκεται κατασκευαστικά στο έργο αυτό, αλλά μπορεί να πιέσει για τη συνέχισή του και θα το κάνει, στην σύσκεψη που πρόκειται να γίνει προς το τέλος Αυγούστου μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών, των φορέων και των Υπηρεσιών του έργου. Τους ενημέρωσε ότι ήδη προκάλεσε σχετική σύσκεψη πριν από δύο ημέρες για το θέμα αυτό στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

7.      Το Τελωνείο της Βέροιας και το ενδεχόμενο της μεταφοράς του. Η Δήμαρχος τους ενημέρωσε ότι το Τελωνείο χρειάζεται στην πόλη, έχει δικό του χώρο στη Βέροια όπως έχει και αντικείμενο εργασίας, άρα δεν υπάρχει λόγος να φύγει. Οι όποιες αλλαγές αν ισχύουν θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με κάποιο Κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των γενικότερων μειώσεων των Κρατικών Δαπανών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και συνεργασίας με στόχο το καλό της πόλης την οποία τόνισαν και οι δύο πλευρές.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ