Θ. Θεοδωρίδης: Έκκληση προς τους πολίτες να σεβαστούν και να προστατέψουν το περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αποκατάσταση πέντε Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμωπίας. Πρόκειται για χώρους μέσης περιβαλλοντικής επικινδυνότητας που ανήκουν στην Ομάδα Β’. Το προσεχές χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται επίσης οι εργασίες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις Τοπικές Κοινότητες Σωσσάνδρας και Κωνσταντίας στις θέσεις Πλατανάκια και Ξηροπόταμος αντίστοιχα. Η συνολική δαπάνη των έργων της Β’ Ομάδας που περιλαμβάνει 27 ΧΑΔΑ σε όλη την Πέλλα ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ. Η Ομάδα Α’ των ΧΑΔΑ που έχει ολοκληρωθεί ήδη περιλαμβάνει 19 ακόμη χώρους.

Οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του ρυπασμένου εδάφους, τον υγειονομικό ενταφιασμό του στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που λειτουργεί στην Αλμωπία, την διάστρωση και διαμόρφωση του εδάφους σύμφωνα με το φυσικό ανάγλυφο και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για φυσική αναβλάστηση.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης: «Με την ολοκλήρωση των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ σε όλη της Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δίνουμε τέλος σε μία θλιβερή ιστορία ανεξέλεγκτης ρύπανσης με σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά. Ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή της Αλμωπίας, όπως είναι γνωστό, είναι ψηλά, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ο κίνδυνος ρύπανσης είναι υψηλός. Με την πλήρη αποκατάσταση των χώρων επιτυγχάνεται επίσης η συμμόρφωση της χώρας μας με το Κοινοτικό δίκαιο και γλυτώνουμε τα τσουχτερά πρόστιμα που μας επιβάλλονται. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες της Πέλλας να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τους χώρους που καθαρίσαμε και αποκαταστήσαμε».

Στην Ομάδα Γ’ περιλαμβάνονται 6 ακόμη χώροι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας και σύντομα δημοπρατείται η μελέτη για την κατασκευή των έργων της περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αποκατάστασής τους που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3,5 εκατομμύρια ευρώ.