Περίπου 6.000 διπλωματούχοι μηχανικοί στην Κ. Μακεδονία δηλώνουν οικονομική αδυναμία
Περίπου 6.000 διπλωματούχοι μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας, αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, «κτυπημένοι» από το πολύ μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος, τόσο στην οικοδομή που έχει κυριολεκτικώς καταρρεύσει, όσο και στα ιδιωτικά βιομηχανικά αλλά και στα δημόσια έργα. Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κονακλίδης, το 30% των μηχανικών, νέων αλλά και παλιών, αδυνατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Μάλιστα η κρίση που μαστίζει τον κλάδο και μεταφράζεται σε ανεργία, είναι και η αιτία που πολλοί απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών δεν εγγράφονται στο ΤΣΜΕΔΕ, ακολουθώντας τη συνήθη ροή των πραγμάτων και την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από εξετάσεις στο ΤΕΕ. Ο κ. Κονακλίδης επαναφέρει το θέμα του παραλογισμού των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, αφού σύμφωνα με τον ν.3986/2011, οι εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ θα αυξηθούν από 15%-16% μέχρι και το ασύλληπτο 239% σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις οριζόμενες 14 ασφαλιστικές κατηγορίες και με το βάρος να πέφτει στους μηχανικούς που εντάχθηκαν στον ασφαλιστικό τους φορέα μετά το 1993.
«Όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει πρωτοφανή ανεργία, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι σήμερα που δεν έχουν να καταβάλλουν τις 2.200 ευρώ που είναι η ετήσια εισφορά για την πρώτη πενταετία ασφάλισης», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Με τα όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι, μετά την πρώτη πενταετία, οι εισφορές διπλασιάζονταν στις περίπου 4.300 ευρώ/ έτος, ενώ υπάρχουν και επιπλέον κρατήσεις, συνολικές, 3% στα έσοδα από τα έργα που εκτελούν οι μηχανικοί. «Πολύ φοβάμαι, ότι μόλις γίνουν αισθητές οι αναπροσαρμογές στις ασφαλιστικές εισφορές, στην τσέπη των μηχανικών, πολλοί θα είναι αυτοί που θα απομακρυνθούν από το Ταμείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο», εκτιμά ο κ. Κονακλίδης.
http://voria.gr