Η επικείμενη μεταφορά της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας στα Νοσοκομεία Νάουσας και Έδεσσας αντίστοιχα, η προωθούμενη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη καθώς και το θέμα που έχει προκύψει με το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς το οποίο αναμένεται να συγχωνευτεί με το σχολείο των Ριζωμάτων, ήταν τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας παρουσία των Βουλευτών Τάσου Σιδηρόπουλου και Θανάση Γικόνογλου.

Στη συνεδρίαση που κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, το Σώμα αποφάσισε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προτάσεις του Υπουργείου Yγείας σχετικά με τη μεταφορά των δύο κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας και να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει την απομάκρυνση τους από το Νοσοκομείο ενώ για το θέμα της επιχειρούμενης  μεταφοράς του  Πανεπιστημιακού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταβεί αντιπροσωπεία του Δήμου στη Θεσσαλονίκη και να διαμαρτυρηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου που θα γίνει την Πέμπτη. Όσον αφορά το Δημοτικό Σχολείο της Σφηκιάς, αποφασίστηκε η εκ νέου κάθοδος στο Υπουργείο Παιδείας.

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: «ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΔΙΚΙΕΣ»

Στην αρχή της συνεδρίασης η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, αφού πρότεινε οι αποζημιώσεις της συνεδρίασης να δοθούν για την αποκατάσταση της υγείας ενός νέου κοριτσιού από τη Βέροια που έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και χρειάζεται να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό, ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην μεταφορά των δύο κλινικών του νοσοκομείου της Βέροιας καθώς και στην μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, την οποία σχεδιάζει η Κοσμητεία του Πανεπιστημίου.

Η κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον Υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο για το θέμα του Πανεπιστημίου αλλά και στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Βέροιας όλα αυτά τα χρόνια  και στα χρήματα που κατέβαλε για την στήριξη του Πανεπιστημιακού Τμήματος ενώ δήλωσε ότι σε περίπτωση που φύγει το Τμήμα από τη Βέροια, ο Δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματα που διέθεσε γι’ αυτό και την ακίνητη περιουσία του.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε αδικίες. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να μη θιγούν τα κεκτημένα μας. Φτάνει πια η κοροϊδία και η απαξίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος ενώ έκανε λόγο για «συντεχνίες» οι οποίες σχεδίασαν την απομάκρυνση του Πανεπιστημιακού Τμήματος. Αναφερόμενη στα χρήματα που διέθεσε ο Δήμος για το συγκεκριμένο Τμήμα τόνισε ότι επί δημαρχίας Χ. Σκουμπόπουλου ο Δήμος Βέροιας επένδυσε στο Πανεπιστημιακό Τμήμα πάνω από 1,3 εκατομμ. Ευρώ και πρότεινε αντιπροσωπεία του Δήμου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να δώσει το παρών στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας στα Νοσοκομεία Νάουσας και Έδεσσας, η κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί και σε επίπεδο Περιφέρειας και ότι ο Δήμος δηλώνει την αντίθεση του σε όλα αυτά που αποφασίζονται ερήμην του.

Όσον αφορά το Δημοτικό σχολείο της Σφηκιάς, το οποίο υπάρχει στη λίστα με τα συγχωνευθέντα σχολεία, η Δήμαρχος τόνισε ότι παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις αντιπροσωπείας του Δήμου και γονέων στο Υπουργείο και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, η απόφαση για συγχώνευση του Δημοτικού Σφηκιάς με το σχολείο Ριζωμάτων είχε ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ από τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός το οποίο δεν γνώριζαν οι τοπικοί φορείς.

 

Τ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Αδιανόητη χαρακτήρισε την μεταφορά των δύο κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας στα Νοσοκομεία Νάουσας και Έδεσσας ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος.

Ο κ. Σιδηρόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για μεταφορά της ορθοπεδικής κλινικής από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Βέροιας και από τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας έχει κάνει λόγο για επέκταση του Νοσοκομείου. «Σε ζητήματα υγείας και παιδείας ούτε εκπτώσεις μπορούμε να κάνουμε ούτε συμβιβασμούς. Είναι απορίας άξιο ποιοι εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν μπορεί αν γίνει αποδεκτή, σημείωσε μεταξύ άλλων τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι να συλλειτουργήσουν τα δύο νοσοκομεία του Νομού προς όφελος των πολιτών της Ημαθίας.

Ο κ. Σιδηρόπουλος τάχθηκε και κατά της απομάκρυνσης του Πανεπιστημιακού Τμήματος από τη Βέροια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Ο Δήμος στήριξε ηθικά και οικονομικά το Τμήμα. Θα είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα για να μην κλείσει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το σχολείο της  Σφηκιάς δήλωσε ότι στηρίζει τους αγώνες των γονέων των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο και τόνισε ότι το σχολείο δεν πρέπει να κλείσει.

 

Θ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας για το θέμα των κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας, πρότεινε ο Βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου.

Ο κ. Γικόνογλου τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να συζητάμε το θέμα του κλεισίματος του Πανεπιστημιακού Τμήματος αλλά το θέμα της μεταφοράς και άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ στη Βέροια.

Αναφορικά με το σχολείο της Σφηκιάς ο κ. Γικόνογλου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο αφού μέχρι το τέλος Μαΐου υπάρχει ένα περιθώριο συζητήσεων αναφορικά με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές. Για μας στόχος είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντες και την αναπτυξιακή πορεία της Ημαθίας», συμπλήρωσε ο κ. Γικόνογλου.

«ΌΧΙ» ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στην επικείμενη μεταφορά των δύο κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας αναφέρθηκε και ο κ. Κούτρας. Ο κ. Κούτρας ως Διευθυντής της  Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας τόνισε ότι λήφθηκε μια λάθος απόφαση για το νοσοκομείο Βέροιας. «Η ουρολογική κλινική λειτουργεί στη Βέροια τα τελευταία 25 χρόνια και συνεπικουρείται από την νεφρολογική. Το Νοσοκομείο Βέροιας εξυπηρετεί τα 2/3 των ασθενών του Νομού και ένα αυξημένο όγκο περιστατικών. Σε περίπτωση μεταφοράς των κλινικών οι ασθενείς του Νομού θα εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», σημείωσε μεταξύ άλλων και υποστήριξε ότι θα είναι λάθος να λειτουργήσουν τα  Νοσοκομεία της Ημαθίας και της Πέλλας υπό κοινή διοίκηση.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Γκαμπέσης ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας. Ο κ. Γκαμπέσης τόνισε ότι το Νοσοκομείο Βέροιας κατέχει μια πολύ καλή θέση στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και διευκρίνισε ότι η ουρολογική κλινική της Βέροιας έχει 79% πληρότητα σε αντίθεση με την κλινική της Έδεσσας που έχει 62%. «Εάν δεν αντιδράσουμε θα έχουμε και άλλα δεινά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαμπέσης και πρότεινε να δοθεί στο Υπουργείο Υγείας μια προθεσμία 15 ημερών για να διαψεύσει τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν σχετικά με τη μεταφορά κλινικών.

 

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης έκανε λόγο η Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά.

«Ο διάλογος θα έπρεπε να προηγηθεί των γεγονότων. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας», πρόσθεσε και δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είναι αντίθετη τόσο στη μεταφορά κλινικών όσο και στο κλείσιμο του Πανεπιστημιακού Τμήματος και του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς ενώ την ανάγκη άμεσης επίλυσης των ζητημάτων υγείας και παιδείας υπογράμμισε η Περιφερειακή Σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου.

 

Λ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΣΗΣ: ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από την πλευρά του ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο κ. Τσαβδαρίδης έκανε λόγο για μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης η οποία έφτασε στο σημείο να ξεπουλάει ό,τι υπάρχει, είτε αυτό είναι σχολείο, είτε νοσοκομείο, είτε πανεπιστήμιο.

«Στην Αθήνα οι άνθρωποι βρίσκονται στον κόσμο τους. Στον βωμό της οικονομίας καταργούν και αναιρούν τα πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στο σχολείο της Σφηκιάς λέγοντας ότι το θέμα έχει ουσιαστικά λήξει αφού αντιπροσωπεία του Δήμου επισκέφθηκε για άλλη μια φορά το Υπουργείο χωρίς να ενημερωθεί από το ίδιο ότι η απόφαση που αφορά τη συγχώνευση του με το σχολείο Ριζωμάτων είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από τον Μάρτιο.

«Θα περίμενα η κυβέρνηση να μας υπολογίζει. Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου θα με βρουν αντίθετο», πρόσθεσε και εξέφρασε την αντίθεση του στην επιχειρούμενη μεταφορά του Πανεπιστημιακού Τμήματος από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.

«Τα συντεχνιακά παιχνίδια των καθηγητών δεν μπορούν να παίζονται στην πλάτη του Δήμου και του Βεροιώτικου λαού. Το τμήμα πρέπει θα συνεχίσει να λειτουργεί στη Βέροια γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της περιουσίας του Βεροιώτικου λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

 

Πολιτικό και όχι τοπικό χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε με την μεταφορά κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας η κ. Σοφρόνωφ λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι γενικό και αναμενόμενο. «Λέμε όχι στο κλείσιμο των νοσοκομείων και στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων και προτείνουμε δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Κάκαρης χαρακτήρισε γελοιότητα την δημοσίευση της απόφασης για την συγχώνευση του σχολείου Σφηκιάς στο ΦΕΚ από τη στιγμή που ακολούθησαν συζητήσεις μεταξύ τοπικών φορέων και του Υπουργείου και τόνισε ότι οι Βουλευτές θα πρέπει να βγάλουν τα «χρωματιστά γυαλιά» και να μην στέκονται θεατές στα γεγονότα.

 

 

 

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ

 

Όσον αφορά τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Κώστας Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε στη φλέγων θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων του Νομού, υπενθυμίζοντας ότι από την 1η Ιουνίου κλείνουν οι ΧΑΔΑ.

Στο αριθμό των ειδικών συνεργατών του Δήμου Βέροιας αναφέρθηκε ο κ. Τσαβδαρίδης. «Από τη μια δεν έχουμε λεφτά και από την άλλη πληρώνουμε 9 συνεργάτες», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη Δήμαρχο.

Η Δήμαρχος, απαντώντας στον κ. Τσαβδαρίδη επισήμανε ότι οι ειδικοί συνεργάτες είναι 7, όσοι προβλέπονται και από τον προϋπολογισμό, και ότι το έργο τους φαίνεται στον ετήσιο απολογισμό. Από την πλευρά της η κ. Σοφρόνωφ έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των σχολικών τροχονόμων και το θέμα των διαγραμμίσεων των οδών.

 

 

Κωνσταντίνα Καραγιάννη