Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χθες το πρωί στη Βέροια, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας που έχει καθιερωθεί η 19 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας που υπήρξε ο διοργανωτικός φορέας, έχουν σκοπό να τονίσουν και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ελλήνων του Πόντου σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Ιδιαίτερη έμφαση για το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας περίπου 350.000 Ελλήνων του Πόντου από τον Κεμάλ και το στρατό του, δόθηκε στις σχετικές ομιλίες που έλαβαν χώρα τόσο εντός του ναού Αγ, Αντωνίου, όπου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση, όσο και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων στο ηρώο των Ποντίων της πλ. Καπετανίδη.

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο ναό, αλλά τελικώς δε χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας Δώρα Μπαλτατζίδου, Στάθης Σαρρηγιαννίδης και Γεωργία Μπατσαρά, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Δημήτριος Παπαχρήστου, Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας Διονύσιος Συντίλας, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος κ.α. Αμέσως μετά, σχετική ομιλία για το περιεχόμενο της επετείου εκφώνησε ο Κώστας Ασλάνογλου, Δ/ντης τοπικής εφημερίδας.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλ. Καπετανίδη παρουσία αγήματος του Β’ΣΣ, όπως και της μουσικής μπάντας του Σώματος για την απόδοση τιμών στους πεσόντες, ενώ παραστάθηκαν επίσης ένστολα τμήματα ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πολιτικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Υποδιοικητής του Β’ ΣΣ, η Δήμαρχος Βέροιας, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Κρητικών Ημαθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστ. Χωραφάς», ενώ αντί στεφάνου, τόσο η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, της Νάουσας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑΟΣ, κατέθεσαν χρηματικά ποσά σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Πόντου.

Χ. ΚΑΠΟΥΡΤΙΔΗΣ: «ΟΡΚΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»
Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «…Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε
όλα τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 93 χρόνια. Με την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919, στις 19 Μαΐου, άρχισαν τα τραγικά αυτά γεγονότα.
Θυμόμαστε και μιλάμε, για μια ακόμη φορά, για όρκο στη συνέχιση του αγώνα, ώσπου να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία και απαιτούμε μια συγγνώμη
από τους απόγονους αυτών που έκαναν αυτά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνισμού της Ανατολής. Όρκος και πίστη λοιπόν για τη συνέχιση και το αίσιο τέλος αυτής της ιστορίας. Παρακαλούμε όλοι από τη μεριά σας να κάνετε το ίδιο, σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεστε…».
Τέλος ακολούθησε η προσφορά ποντιακών εδεσμάτων στους παραβρισκόμενους.

Κωστής Χαλάτσης