Μετά και τη σημερινή αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, το εκλογικό σώμα οδηγείται σε νέο γύρο εκλογών, που πιθανότατα θα διεξαχθούν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.

Η Βουλή θα ανοίξει την Πέμπτη 17 Μαΐου με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του Προεδρείου και θα διαλυθεί το Σάββατο 19 Μαΐου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41), το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές.

Στην νέα εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς θα διεξαχθούν με λίστα. Οι ψηφοφόροι δηλαδή θα ψηφίσουν μόνο το κόμμα χωρίς να επιλέξουν κάποιο υποψήφιο από αυτό.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα κόμματα ακόμα και αυτά που δεν πήραν το ελάχιστο 3% για να μπουν στη Βουλή.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προκύψουν και οι νέοι βουλευτές. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Ο εκλογικός νόμος περιέχει την πρόβλεψη ότι εφόσον επαναπροκηρυχτούν εκλογές μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες, τότε αυτές θα γίνουν με δεσμευμένη λίστα υποψηφίων όπως έγιναν οι εκλογές του 1985.

Το ΠΔ 152/1985 στο οποίο και ρητά παραπέμπει ο εκλογικός νόμος στο άρθρο 72 παρ 11 του ΠΔ 26/2012, προβλέπει ότι Βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά υποψήφιοι της λίστας του ψηφοδελτίου όπως θα την καθορίσει το κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια, και όχι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης.

Πρόκειται δηλαδή για μια αντίστοιχη πρόβλεψη της διαδικασίας εκλογής των βουλευτών επικρατείας οι οποίοι και εκλέγονται ανάλογα με το ποσοστό κάθε κόμματος, κατά σειρά από λίστα υποψηφίων που αυτό καταρτίζει.

“Αγκάθι” για τις κάλπες η απογραφή

Η ολιγωρία της Στατιστικής Υπηρεσίας να δημοσιεύσει εγκαίρως τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, που επηρεάζουν τον αριθμό των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, έχει προκαλέσει τριγμούς στην εκλογική διαδικασία.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, σύμφωνα με “Τα Νέα”, είναι οι επικείμενες εκλογές να γίνουν, όπως όλα δείχνουν, με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, γεγονός που δεν αποκλείεται μετεκλογικά να ανοίξει κύκλο προσφυγών από υποψηφίους.

Ως δικλίδα ασφαλείας έναντι του προβλήματος που δημιουργεί η μη δημοσίευση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ φαντάζει πλέον η ακριβής ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών και όχι εκείνη της διενέργειάς τους.

Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, “τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της”.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν απόψεις νομικών οι οποίες αναφέρουν πως άπαξ και οι εκλογές προκηρυχθούν πριν από τις 24 Μαΐου – οπότε και συμπληρώνεται το ένα έτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της απογραφής – μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα κατανομή εδρών.

Με δεδομένο δηλαδή πως το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης των εκλογών θα εκδοθεί οριακά μεν, αλλά εκτός απροόπτου πριν από την 24η Μαΐου, όπως σημειώνουν και κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, δίνεται η ερμηνεία ότι δεν απορρέει υποχρέωση να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως βάσει του διατάγματος για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η νέα Βουλή θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη, και άρα (με δεδομένο πως θα διαλυθεί αμέσως), το πιθανότερο είναι η προκήρυξη των νέων εκλογών να γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου.

 

Πηγή:  http://news247.gr