Εικόνα εγκατάλειψης χαρακτηρίζει την παραδοσιακή συνοικία της Μπαρμπούτας, μιας από τις ομορφότερες παραδοσιακές συνοικίες ιστορικού χαρακτήρα, στην πόλη της Βέροιας, καθώς, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, εντάθηκαν αξιοσημείωτα φαινόμενα παραβατικότητας, με αποκορύφωμα την αφαίρεση πολλών ξύλινων παρόχθιων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, προφανώς για καύσιμη ύλη κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες που προηγήθηκαν.
Οι κάτοικοι της περιοχής παράλληλα, καταγγέλλουν την δημιουργία στεκιών χρηστών ναρκωτικών ουσιών αλλά και διαρρήξεις σε αυτοκίνητα της περιοχής, κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ όπως καταμαρτυρούν η αστυνόμευση που ήδη διενεργείται στην περιοχή δεν επαρκεί.
Κοντά σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, μια αναγκαστική παρέμβαση από επιχείρηση ανάσυρσης δικύκλου από το ποτάμι, που πραγματοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία επί της πεζογέφυρας που συνδέει τη συνοικία της Μπαρμπούτας με την ομώνυμη ταβέρνα, κατά την οποία αφαιρέθηκαν οι πέτρινοι στύλοι και τα ξύλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να καθίσταται η περιοχή άκρως επικίνδυνοι για τους πεζούς και ειδικά για τα μικρά παιδιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ
Για το θέμα μιλήσαμε με περίοικους της περιοχής, την ανωνυμία των οποίων διατηρήσαμε για ευνόητους λόγους.
«…Μετά τα Χριστούγεννα ήρθε κάποια στιγμή η Πυροσβεστική και έσπασε τη γέφυρα, γιατί κάποιοι έριξαν ένα μηχανάκι στο ποτάμι. Προσπάθησαν να το ανασύρουν με το μηχάνημα, χωρίς όμως να κατεβούν στις όχθες. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομία και ο Δήμος εγγράφως. Αλλά από τότε η γέφυρα παραμένει έτσι.
Χθες το πρωί, γύρω στις 11.00, κατέβηκα στη γέφυρα και είδα τρία παιδάκια που έπαιζαν. Γύρω στα 9 – 10 χρόνων. Είχαν μια μπάλα και κάθονταν στη γέφυρα, εκεί που είναι τα σπασμένα προστατευτικά. Το ένα πήγε να σκαρφαλώσει στους ώμους του άλλου και το τρίτο πήγε να τα σπρώξει, για να παίξουν το γνωστό παιχνίδι. Εάν δεν περνούσα από εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή, τα παιδιά θα είχαν πέσει στο ποτάμι. Τα τράβηξα παράμερα και τους είπα να μην παίζουν εκεί, γιατί είναι επικίνδυνα. Ήρθαν οι γονείς και τα μάζεψαν…».
Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία κατοίκων της περιοχής, από το χειμώνα αλλοδαποί κυρίως ξηλώνουν τμηματικά ξύλινα κιγκλιδώματα από τις παραποτάμιες περιοχές προφανώς, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, για καύσιμη ύλη. «…Τι θα γίνει αν ένα παιδί φύγει από τα χέρια της μάνας του και κατρακυλήσει προς το ποτάμι…», διερωτήθηκε κάτοικος.
Επίσης, όπως και σε άλλες περιοχές της Βέροιας, η παραβατικότητα ευνοείται από την ερημιά που κυριαρχεί κατά τις βραδινές ώρες αλλά και την πλούσια βλάστηση που καθιστά την περιοχή κρησφύγετο τοξικομανών. «…Βαρεθήκαμε να μαζεύουμε προφυλακτικά και σύριγγες…», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος, ενώ έκανε λόγο και για ελλιπή αστυνόμευση στο μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου, παρότι, όπως είπε, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. περνάει μέσα στην ημέρα κάποιες φορές.
Το πρόβλημα της καθαριότητας από την άλλη, δεσπόζει στη λίστα παραπόνων, αφού, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, τα συνεργεία καθαριότητας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. «…Η Βέροια έχει εδώ στην Μπαρμπούτα, ένα φυσικό πνεύμονα δροσιάς για το καλοκαίρι, που είναι όμως τελείως παραμελημένος από πλευράς καθαριότητας. Αναλάβαμε προσωπικά την καθαριότητα έξω από τα σπίτια μας. Ελάχιστοι οδοκαθαριστές που δουλεύουν στα συνεργεία του Δήμου, έρχονται και αυτοί κάποιες φορές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Έπιασα δύο οδοκαθαριστές και τους έβαλα τις φωνές και μου απάντησαν ότι τέλειωνε το ωράριό τους και σκοπεύουν να φύγουν. Πήρα σκούπα και φαράσι και τους βοήθησα να σκουπίσουμε μαζί, προκειμένου να γίνει δουλειά…».

ΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ»
Την διαβεβαίωσή του ότι, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε τεχνικά θέματα, στην περιοχή, κατέθεσε στα «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης με τα εξής: «…Τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των δημοτών είναι στην πρώτη θέση της μέριμνας μας πάντοτε. Παρ όλο που δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κάποια εκτενή ενημέρωση για το θέμα, θα επιληφθούμε άμεσα της κατάστασης, ει δυνατόν και σήμερα, πραγματοποιώντας μια πρώτη αυτοψία, εγώ ο ίδιος με έναν υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αξιολογήσουμε, να κοστολογήσουμε το μέγεθος των ζημιών, όπου έχουν γίνει, και να προβούμε στην κατά το δυνατό συντομότερη αποκατάσταση. Παρότι τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι καθόλου καλά, παρότι δυσκολευόμαστε και σε πολλά πράγματα δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, τα ζητήματα ασφάλειας προέχουν όπως και να’ χει. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε προχωρήσει στην αποκατάσταση…».