Οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοούνται ιδιαίτερα εφέτος από τον αριθμό εισακτέων που ανακοινώθηκε χθες, καθώς θα μπουν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 4.084 περισσότεροι από πέρυσι.

 

Η οικονομική ανέχεια που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες οδήγησε τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη να διατηρήσει σε περίπου ανάλογα επίπεδα με πέρυσι τον αριθμό εισακτέων στη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων και να τον αυξήσει στις ειδικές κατηγορίες, οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.
Ο ίδιος εξάλλου ανακοινώνοντας χθες ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διατεθούν 76.094 θέσεις (εκτός στρατιωτικών, αστυνομικών σχολών, ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τουριστικών σχολών) αντί των 74.440 που διατέθηκαν πέρυσι (+1.654) τόνισε: «Εφέτος ο αριθμός των εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες αίροντας περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κ.λπ.)».
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Ετσι, συνολικά από τις ειδικές κατηγορίες θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ 12.124 υποψήφιοι εφέτος αντί 8.040 πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 15,9% των θέσεων αντί 10,8% πέρυσι. Επιπλέον, προβλέπεται αναδρομική ισχύς νέων, διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του 2011 οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν αυτά τα κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους. Για αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων (που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων) τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.
Αντιθέτως, οι υποψήφιοι της γενικής σειράς – τελειόφοιτοι και απόφοιτοι που διεκδικούν το 90% των θέσεων – δεν ευνοούνται, αφού ο αριθμός εισακτέων για αυτούς είναι μικρότερος από τον περυσινό, με ελαφρά μείωση στα ΑΕΙ (245 λιγότεροι) και σημαντικά μεγαλύτερη (-2.185) στα ΤΕΙ. Η μείωση αυτή αποδίδεται από τον υπουργό Παιδείας στις προτάσεις των ιδίων των ιδρυμάτων. Ωστόσο επειδή εφέτος και οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρυσι – 110.851 μαθητές και απόφοιτοι έναντι 116.542 πέρυσι – ο ανταγωνισμός δεν αναμένεται αυξημένος.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΕΙ. Συνολικά δόθηκαν εφέτος 2,2% παραπάνω θέσεις από πέρυσι, όλες στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων. Στα πανεπιστήμια υπάρχει αύξηση θέσεων κατά 5,87%, ενώ στα ΤΕΙ μείωση κατά 2,48%. Πάντως στα ΤΕΙ αποφασίστηκε να δεχθούν ξανά υποψηφίους από εφέτος 14 σχολές από τις 24 που πέρυσι δεν δέχθηκαν νέους εισακτέους λόγω χαμηλής ζήτησης. Στις σχολές αυτές διατίθενται περίπου 1.000 θέσεις συνολικά, ενώ εισακτέους θα δεχθεί και η Σχολή Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε πέρυσι μπει σε επιτήρηση λόγω φαινομένων οικογενειοκρατίας.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των εισακτέων, ο εφετινός αριθμός είναι ο δεύτερος μικρότερος – μετά τον περυσινό – εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, καθώς από το 2001 έως πρόπερσι ανακοινώνονταν περισσότεροι από 80.000 εισακτέοι κάθε χρόνο.