Φίλες και φίλοι! Ας κάνουμε μία περίληψη του 1ου Τουρνουά Κοινωνικού σκοπού, έτσι όπως ζήσαμε ως διοργανωτές την εκδήλωση αλλά και από γνώμες και απόψεις που μας κατέθεσαν. Ας αρχίσουμε από τα θετικά:
1) Γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ειδικό Σχολείο, αλλά και γενικά με το τι επικρατεί στην κοινωνία μας, πήραμε την απόφαση να διοργανώσουμε το τουρνουά, προσδοκώντας να μας βοηθήσουν όσοι περισσότεροι μπορούνε, αναλογιζόμενοι τη δυσχερή κατάσταση των οικονομικών σε κάθε επίπεδο. Οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές (39 ομάδες, 600 περίπου παίκτες, 60 περίπου χορηγοί αλλά και απλός κόσμος με ότι διέθετε), δημιουργώντας έτσι τις προυποθέσεις για κάτι πάρα πολύ καλό.
2) Η διαδικασία της κλήρωσης, η επισημότητα που απέκτησε αλλά και η συμμετοχή των μαγαζιών (γέμισε η αίθουσα του κυλικείου των γηπέδων) μας έδωσε φτερά για τη συνέχεια και σίγουρα μας γέμισε ενθουσιασμό για τη πορεία της διοργάνωσης.
3) Η τυπικότητα των παιδιών και των υπευθύνων των ομάδων ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, σε σημείο μάλιστα πολλές ομάδες να μας βοηθάνε και με το παραπάνω σε διαδικαστικές λεπτομέρειες που είχαμε επιφορτιστεί. Πολλές ομάδες παρουσιάστηκαν με όμορφες εμφανίσεις, αποδυκνείοντας ότι είχαν τη διάθεση να αγωνιστούν ως ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.
4) Έχοντας επιφορτιστεί ως διοργανωτές τη διαδικασία, τον προγραμματισμό, την επαφή με χορηγούς, τη δημιουργία διαφημιστικού και προωθητικού υλικού, την επαφή με φορείς, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι ως εθελοντές που βοήθησαν πραγματικά με το παραπάνω στην προσπάθεια αυτή, είτε στον τομέα της γραμματείας, είτε ως διαιτητές, είτε κάνοντας επαφές με χορηγούς. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ονομαστικά τους Αλέξανδρο Δρένο και Κώστα Λαζαρίδη, που ήταν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή και πολλές φορές, με περίσσιο ζήλο, δώσανε τα πάντα για την διοργάνωση αυτή. Επίσης ευχαριστώ τους Αντώνη Ποζιάδη, Γιάννη Ματζιαρίδη, Θεόδωρο Ασημακόπουλο, Γιώργο Μουρατίδη, Σάκη Τέτο, Παναγιώτη Τόσκα, Αντώνη Χαρίση, Αντώνη Σαφαρίκα που εθελοντικά διαιτήτευσαν τους αγώνες (ας μας συγχωρέσουν όσους παραλείψαμε!)
5) Το θέαμα στους αγώνες ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Σχεδόν 13 γκολ μ.ο. σε κάθε αγώνα παρακαλώ, ενώ περίπου 200 παίκτες σκόραραν έστω μία φορά. Εντυπωσιακή και η δήλωση συμμετοχών, αφού περίπου 600 παίκτες δηλώθηκαν εξ αρχής, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τουρνουά φιλανθρωπικού χαρακτήρα! Τα ματς που ακολούθησαν τους ομίλους (νοκ-άουτ) ήταν ως επί το πλείστον αγωνιώδη, αφού 5 από αυτά κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ τα περισσότερα κρίθηκαν στο γκολ.
6) Η προώθηση του τουρνουά μέσω του www.sportorama.gr ήταν επί καθημερινής βάσεως, ενώ αρκετά ματς καλύφθηκαν μέσω βίντεο που μπορείτε να βρείτε στο site. Εδώ επιβάλλεται να ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη Πιπεράκη, με τον οποίο είχαμε καθημερινή επικοινωνία και δεν αρκέστηκε μόνο στην αποστολή των mail από την πλευρά μας για να καλύψει την διοργάνωση.
7) Κλείνοντας τα θετικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με τα καλά τους λόγια μας δώσανε δύναμη να συνεχίσουμε (η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή αποφασίσαμε να σταματήσουμε) και τελικά αποδείχθηκαν πιο δυνατές και πιο πολλές αυτές οι φωνές που μας έκαναν ακόμα πιο δυνατούς και αποφασισμένους να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.
Ας παραθέσουμε και τα αρνητικά (μας στεναχώρησαν, μας έφθειραν, μας θύμωσαν, μας απέδειξαν κάποιες φορές γιατί έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε…)
1) Θέλοντας να ενισχύσουμε το πρεστίζ του τουρνουά αλλά και να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότητα πάντα σε αθλητικά πλαίσια, αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερη την δήλωση παικτών που είχανε δελτίο σε ομάδες, με τον όρο στους ομίλους να μπορούν να χρησιμοποιούν 3 σε κάθε αγώνα όταν ο αντίπαλος έχει δηλώσει μόνο 2 σε όλο το ρόστερ. Εν μέρει πετύχαμε να υπάρχει κάποια ανταγωνιστικότητα, όμως αύξησε την αντιπαλότητα μεταξύ κάποιων ομάδων και υπήρξαν αγώνες που τα μαρκαρίσματα ήταν πολύ σκληρά, να υπάρχουν βωμολοχίες εκατέρωθεν και σε συνάρτηση με την άπειρη διατησία, να έχουμε προβλήματα και να δημιουργούνται άσχημες καταστάσεις (Ενδεικτικά, υπήρξε αγώνας που ο διαιτητής στολίστηκε με αρκετά κοσμητικά επίθετα, ενώ ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι άνθρωπος κοινής αποδοχής και πολύ γνωστός για το ήθος του!)
2) Γενικά, όσων αφορά τη διαιτησία, παρατηρήθηκε μεγάλη ευαισθησία και υπήρξαν αρκετά παιχνίδια που ακούστηκαν διάφορα. Ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι η διοργάνωση είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και ότι οι διαιτητές είναι εθελοντές και με ελάχιστη εμπειρία, αυτό ξεχάστηκε σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μη θέλουν να σφυρίξουν, ενώ ένας από αυτούς δεν εμφανίστηκε ποτέ από τότε στους αγώνες!
3) Στη φάση των ομίλων υπήρξαν περιπτώσεις ομάδων που δεν κατέβηκαν σε κάποιους αγώνες, οι οποίοι θεωρούνταν αδιάφοροι βαθμολογικά για αυτούς. Κατανοούμε ότι ήταν ουσιαστικά αγγαρεία, όμως μη ξεχνάμε ότι από κάθε αγώνα συγκεντρώναμε χρήματα για τα παιδιά, ενώ δίναμε “πάτημα” και σε άλλες ομάδες να μη θέλουν να συνεισφέρουν, φέρνοντας το παράδειγμα των ομάδων αυτών που δεν κατέβαιναν. Οι αγώνες που αναβλήθηκαν ήταν στο σύνολο 13 και το ποσό που χάθηκε για τα παιδιά ήταν 140€ (11 αγώνες που δεν κατέβηκε μία ομάδα = 110€, 2 αγώνες που δεν κατέβηκαν και οι 2 ομάδες = 40€, σύνολο 150€ μείον μία ομάδα που εκ των υστέρων έδωσε 10€)
4) Το παραπάνω ποσό από τις συμμετοχές δυστυχώς δεν ήταν το μοναδικό που χάθηκε. Υπήρξαν 2 ομάδες που δεν δώσανε μετά από αγώνα τους στους ομίλους (19€ στο σύνολο), ενώ στα ματς νοκ-άουτ, στον κουμπαρά του Ειδικού Σχολείου, δεν ρίχθηκαν 30€ από μία ομάδα (άγνωστο γιατί…) και 20€ από μία άλλη που μας υποσχέθηκε ότι θα τα καταβάλει. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός για τον οποίο αγνωστήκαμε ήταν ιερός και ότι τα γήπεδα στα οποία έγιναν οι αγώνες ήταν προσφορά των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και ότι εμείς απλά είχαμε την υποχρέωση ο καθένας μας να δίνει 1€ σε κάθε αγώνα.
5) Υπήρξε ματς το οποίο πραγματικά μας στεναχώρησε και φτάσαμε στο σημείο να αποσυρθούμε ως διοργανωτές. Μία φάση στο τέλος του αγώνα και οι κανονισμοί που ίσχυαν ή δεν ίσχυαν, δημιούργησε απίστευτο κομφούζιο στον αγώνα και μάλιστα παρουσία παιδιών από το Ειδικό Σχολείο! Αντεγκλίσεις, φωνές, βρισιές, δημιούργησαν πανικό στο γήπεδο, ενώ την επόμενη μέρα ακούστηκαν φήμες για ένσταση και ακύρωση του αγώνα! Παραδεχόμαστε ως διοργανωτές ότι δεν έχουμε την εμπειρία από διοργανώσεις τέτοιου είδους, όμως πιστεύαμε ότι ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας του τουρνουά θα απέτρεπε τέτοιου είδους συμπεριφορές….
6) Το πρόγραμμα των αγώνων που είχαμε επιφορτιστεί, μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα ήταν μεγάλος γολγοθάς για εμάς! Η πίεση του χρόνου, οι πολλές ομάδες, οι πολλές απαιτήσεις και γενικά τα άπειρα τηλεφωνήματα μας γέμισαν με άγχος και πολλές φορές δεν μπορούσαμε να κάνουμε σωστό προγραμματισμό για την κάθε μέρα του τουρνουά. Όταν κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τις ομάδες τι ώρες θέλουν να αγωνιστούν, είδαμε με έκπληξη ότι οι περισσότερες ζητήσανε από 5 μέχρι 8 το απόγευμα! Δύσκολο εκ των πραγμάτων και γι αυτό βγάζαμε καθημερινά πρόγραμμα σύμφωνα με το τι αντιπροσωπεύει η κάθε ομάδα (μπαρ, καφέ, μαγαζί κτλ), όμως και πάλι είχαμε πρόβλημα, αφού λίγες ήταν οι ομάδες που συμφωνούσαν. Υπήρξε περίπτωση που προσωπικά επικοινώνησα με τις 2 ομάδες πάνω από 10 φορές και τελικά η μία ομάδα δεν κατέβηκε, αφού όπως ισχυρίστηκαν οι 12 από τους 15 παίκτες που δήλωσαν απουσίαζαν με τις ομάδες τους.
7) Σχολιάστηκε πολύ αρνητικά αλλά και μας απογοήτευσε η απουσία των μέσων από την κάλυψη του τουρνουά. Αν εξαιρέσουμε το www.sportorama.gr που το αναφέραμε πολλές φορές, κανένα άλλο μέσο δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο, έστω με έναν φωτογράφο. Το φιλανθρωπικό πιθανώς περνάει σε δεύτερη μοίρα από τις εκλογές, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η απάντηση γνωστού blog της πόλης μας σε ερώτησή μας γιατί δεν δημοσιεύει κάτι για τους αγώνες μας, ήταν ότι τα πολιτιστικά (lifestyle κτλ.) και τα πολιτικά είναι πιο hot για τους αναγνώστες και δεν περισσεύει χρόνος για κάτι άλλο! Σίγουρα τα περισσότερα μέσα δημοσιεύανε τα mail που έστελνα (υπήρξαν όμως και εδώ εξαιρέσεις, παρόλο που έστελνα καθημερινώς), όμως και μόνο το γεγονός ότι συμμετείχαν 600 περίπου συμπολίτες μας σε έναν κοινό στόχο έπρεπε να αποτελεί πόλος έλξης για όλους.
8 ) Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Η προσέλευση στους ομίλους ήταν απελπιστική εκτός κάποιων λίγων εξαιρέσεων, ενώ αντίθετα στα ματς νοκ άουτ (εκτός των ημιτελικών και του τελικού), η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη. Τα έσοδα από τον κόσμο ήταν σχεδόν μηδαμινά, αφού στον υπολογισμό που κάναμε από τον κουμπαρά τα έξτρα έσοδα αν αφαιρέσουμε τις συμμετοχές από τους αγώνες, ήταν μόνο 38€ στις 3 εβδομάδες του τουρνουά!