Η συγγραφέας Βασιλική Τζουράκη μας εξηγεί ότι το Φενγκ σούι, ο έρωτας και η κρεβατοκάμαρα έχουν μια σημαντική σχέση μεταξύ τους.Βρεθήκατε και αγαπηθήκατε. Όμως με τον έρωτα το δύσκολο δεν είναι τόσο να τον συναντήσεις, όσο να τον κρατήσεις. Γιατί η σχέση δεν είναι κάτι που το βάζεις μπρος και μετά προχωράει με “αυτόματο πιλότο”. Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση. Το φενγκ σούι σου δείχνει τα μυστικά για να διατηρήσει ο έρωτάς σου τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό του!


Πώς το φενγκ σούι ενισχύει την ερωτική σου ζωή; Πολύ απλά, δημιουργεί ένα αρμονικό περιβάλλον που βοηθά την ψυχολογική ισορροπία των ανθρώπων και κατ’ επέκταση τις σχέσεις τους. Η αρμονία στο περιβάλλον προέρχεται από την ευνοϊκή ενέργεια που κυκλοφορεί μέσα στον χώρο, κάτι που εξασφαλίζεται με τη σωστή διαρρύθμισή του. Σύμφωνα με το φενγκ σούι, μέσα σε ένα σπίτι ή ένα δωμάτιο, το τμήμα που αντιστοιχεί στην ευτυχία σε μια σχέση είναι το νοτιοδυτικό, γι’ αυτό και πολλές από τις επεμβάσεις γίνονται σε αυτό το σημείο.
Από την άλλη, το δωμάτιο-κλειδί είναι η κρεβατοκάμαρα. Ανεξάρτητα του αν συζείς με το ταίρι σου και μοιράζεστε την κρεβατοκάμαρα ή όχι, η διαμόρφωσή της ανάλογα με τις αρχές του φενγκ σούι θα βελτιώσει τη σχέση σου.

Tips για μια ερωτική κρεβατοκάμαρα…
-Η κατάσταση στην οποία διατηρείς το υπνοδωμάτιό σου, αντιπροσωπεύει τον τρόπο που πρώτα εσύ αντιμετωπίζεις την ερωτική σου ζωή. Φρόντισε λοιπόν να περιποιείσαι αυτόν τον χώρο και να τον έχεις καλοβαλμένο, φιλόξενο και δελεαστικό. Ακόμα κι αν δεν έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις την κρεβατοκάμαρά σου όπως θα ήθελες, τουλάχιστον μπορείς να έχεις μέσα έπιπλα και αντικείμενα σε καλή κατάσταση, λειτουργικά και φροντισμένα.
Απομάκρυνε οτιδήποτε άχρηστο, άσχετο ή χαλασμένο, γιατί δημιουργεί αρνητική ενέργεια. Για παράδειγμα, εκείνο το μηχάνημα γυμναστικής που ποτέ δεν χρησιμοποιείς. ‘Η τη “σαβούρα” που έχεις καταχωνιασμένη κάτω από το κρεβάτι σου.
-Η κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να είναι παραφορτωμένη με αντικείμενα. Μην κάνεις το έπιπλο της τουαλέτας σου “εκθετήριο” για τα κοσμήματα σου, τα καλλυντικά ή τη συλλογή σου με αρωματάκια-μινιατούρες, μη γεμίζεις όλες τις επιφάνειες με διακοσμητικά, αναμνηστικά, κορνίζες με φωτογραφίες. Μην έχεις πάνω στο κρεβάτι σου έναν λόφο μαξιλάρια και μαξιλαράκια, για ντεκόρ. Όλη αυτή η οπτική πανδαισία εμποδίζει την καλή ροή της ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα: μαζεύει πολύ σκόνη, πράγμα ανθυγιεινό και επιβαρυντικό για τον χρόνο σου (λόγω ξεσκονίσματος).
Κινήσου λοιπόν προς μια μάλλον “ζεν” διακοσμητική άποψη. Κάνε μια αυστηρή επιλογή στα διακοσμητικά που θέλεις να αφήσεις και κρύψε τα υπόλοιπα. Έτσι ο χώρος θα δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας.
-Το κρεβάτι σου είναι πολύ σημαντικό για ένα καλό ερωτικό φενγκ σούι. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι διπλό. Τα δύο μονά, έστω και ενωμένα, δεν είναι ευνοϊκά για τη σχέση. Ούτε και το διπλό κρεβάτι με δυο ξεχωριστά στρώματα. Η διαχωριστική γραμμή στη μέση σάς χωρίζει συμβολικά, και μπορεί αυτό να συμβεί και στην πραγματικότητα! Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ενιαίο στρώμα, ή έστω να βάλεις πάνω από τα δύο ένα λεπτότερο, τύπου φουτόν. Αρνητικό είναι και το κεφαλάρι του κρεβατιού που χωρίζεται στα δύο. Σκέπασέ το με ένα ταιριαστό ριχτάρι, για να δίνει την αίσθηση του μονοκόμματου. Αν θέλεις να έχεις περισσότερα από δύο μαξιλάρια στο κρεβάτι, φρόντισε να είναι σε ζυγό αριθμό.
-Ως προς τα κομοδίνα, πρέπει να υπάρχουν και από τις δύο πλευρές του κρεβατιού. Παρόλο που δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς όμοια, σε σετ, πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Διαφορετικά είναι σαν να δημιουργείται μια ανισότητα στη σχέση. Και επιπλέον φρόντισε να υπάρχει και στα δύο κάποιο φωτιστικό.
-Στον τοίχο πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού δεν πρέπει να κρέμεται κάτι βαρύ, όπως μια ραφιέρα, ντουλάπι ή ακόμα και κάποιος ογκώδης πίνακας. Αυτό προκαλεί μια υποσυνείδητη αίσθηση απειλής και ανασφάλειας, σαν να κρέμεται πάνω από εσάς και τη σχέση σας μια… δαμόκλειος σπάθη.
-Το τι παραστάσεις διαλέγεις για να διακοσμήσεις τους τοίχους, σε πίνακες, φωτογραφίες ή πόστερ, έχει μεγάλη σημασία. Μην βάλεις κάποια εικόνα που να δείχνει μοναχικές ανθρώπινες φιγούρες ή παραστάσεις που να αποπνέουν μοναξιά, μελαγχολία ή ακόμα και φόβο. Προτίμησε όμορφα τοπία ή εικόνες με ζευγάρια ανθρώπων ή και χαριτωμένων ζώων. Το καλύτερο θα ήταν οι φωτογραφίες με εσένα και το ταίρι σου. Μπορείς να μεγεθύνεις τις αγαπημένες σου και να τις κρεμάσεις σε περίοπτη θέση. Ή μια ωραία δημιουργική ιδέα είναι να φτιάξεις ένα κολάζ από φωτογραφίες σας, ερωτικά γράμματα, σημειώματα, καρτούλες και να το κορνιζάρεις.
Αποκλειστικά για τους δυο σας!
-Ως προς το θέμα των φωτογραφιών στην κρεβατοκάμαρα, το φενγκ σούι συστήνει να είναι μόνο του ζευγαριού. Μπορεί να λατρεύεις τα παιδιά σου, αν έχεις, τους γονείς ή τους φίλους σου, αλλά μην τους βάζεις εδώ, ακόμα κι αν πρόκειται για ομαδικές φωτογραφίες όπου είστε μέσα κι εσύ με τον σύντροφό σου. Εδώ υπάρχει χώρος μόνο για εικόνες όπου είστε οι δυο σας, και μάλιστα μαζί, όχι ο καθένας μόνος του. Έχεις όλο το υπόλοιπο σπίτι για τους άλλους!
-Η κρεβατοκάμαρα είναι το προσωπικό σας δωμάτιο, και πρέπει να το έχετε μόνο για τις προσωπικές σας στιγμές και την ξεκούρασή σας. Δεν είναι ούτε χώρος δουλειάς (όχι, βρες κάποιο άλλο δωμάτιο να βάλεις το γραφειάκι σου), ούτε μίνι-εργαστήριο για το χόμπι σου. Και δεν είναι ούτε δεύτερο καθιστικό, για να αράζετε και να βλέπετε τηλεόραση, είτε οι δυο σας είτε (ακόμα χειρότερα) οικογενειακώς. Προφύλαξε αυτό τον χώρο σαν το ερωτικό σας άδυτο και μην υποχωρήσεις στην ευκολία να τον χρησιμοποιείς και για άλλους σκοπούς.

Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα;
Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Φυσικά το παραδοσιακό φενγκ σούι δεν είχε κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη, αλλά οι σύγχρονες εκδοχές του είναι κατηγορηματικές: απόφυγέ την. Είναι βέβαια ένας εύκολος τρόπος να αποκοιμιέσαι, αλλά… θέλεις πραγματικά να συμβαίνει αυτό; Ή μήπως θέλεις να έχεις αντίζηλο για το ενδιαφέρον του συντρόφου σου την συναρπαστική ταινία που, όταν τελειώσει, απλώς θα νυστάζετε για να κάνετε οτιδήποτε άλλο;Οι καθρέφτες;

Άλλο ένα λεπτό θέμα είναι οι καθρέφτες στην κρεβατοκάμαρα. Οι μεγάλες αυτές αντανακλαστικές επιφάνειες είναι σαν να μαζεύουν και να επιστρέφουν την ενέργεια. Αν καθρεφτίζεσαι καθώς κοιμάσαι, αυτό θα σε εμποδίζει να ξεκουραστείς και θα ξυπνάς νιώθοντας κόπωση και εκνευρισμό. Αν υπάρχει κάποιος καθρέφτης στο δωμάτιο, πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που να μην βλέπεις το είδωλό σου, όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι. Και είναι προτιμότερο να έχει σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, για περισσότερη αρμονία στη σχέση. Εφόσον έχεις ένα έπιπλο τουαλέτας με καθρέφτη, μην το τοποθετήσεις απέναντι από την πόρτα του δωματίου. Θα διώχνει προς τα έξω την ενέργεια που μπαίνει από εκεί, με αποτέλεσμα η σχέση σου να γίνεται νωθρή και να χάνεται το ενδιαφέρον.
Στον βαθμό που δεν είναι δυνατόν να μην καθρεφτίζεστε από το κρεβάτι, ή σας αρέσει γιατί το βλέπετε σαν ένα κομμάτι των ερωτικών σας παιχνιδιών, τουλάχιστον σκέπαζε τον καθρέφτη με ένα ύφασμα όταν κοιμάστε.
Ένα σπίτι γεμάτο έρωτα…

Φυσικά η θετική ενέργεια πρέπει να υπάρχει σε ολόκληρο το σπίτι σου, όχι μόνο στο υπνοδωμάτιο. Η νοτιοδυτική πλευρά του (ή η νοτιοδυτική πλευρά της κρεβατοκάμαρας) είναι το σημείο όπου μπορείς να κάνεις διάφορες επεμβάσεις.

Τα πιο κατάλληλα χρώματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκεί για να ενισχύσεις την ενέργεια του έρωτα είναι το κόκκινο, το ροζ, το σομόν, το ροδακινί.

Μπορείς σε αυτό το σημείο να έχεις διακοσμητικά αντικείμενα σε ζευγάρια, φωτογραφίες με εσένα και το ταίρι σου ή κρυστάλλους. Τα ζευγάρια των αντικειμένων πιθανόν να είναι για παράδειγμα δυο όμοια βαζάκια, δυο καρδιές ή δυο κηροπήγια με κόκκινα ή ροζ κεριά. Μπορεί όμως και να απεικονίζουν ζώα, όπως οι δυο πάπιες που είναι το κατ’ εξοχήν ερωτικό γούρι του φενγκ σούι, περιστέρια ή δελφίνια. Ως προς τους κρυστάλλους, διάλεξε χαλαζίες, που θεωρούνται ενισχυτές της θετικής ενέργειας, διάφανους ή σε ροζ χρώμα και πάντα σε ζυγό αριθμό. Πρόσεξε όμως να μην παραφορτώσεις τον χώρο σου. Το πολύ δεν είναι πάντα το καλύτερο. Επίλεξε κάτι απ’ όλα, ό,τι εκφράζει περισσότερο το γούστο σου. Επίσης έχε υπόψη σου πως ούτε και το μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι πιο αποτελεσματικό. Σημαντικότερο ρόλο παίζει το να συνδυάζονται όμορφα τα αντικείμενα που υπάρχουν σε ένα χώρο και να δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, που θα αρέσει πάνω απ’ όλα σε εσένα και στο ταίρι σου.

Για μια σχέση χωρίς εντάσεις…
-Όταν δυο άνθρωποι είναι μαζί, αναπόφευκτα δημιουργούνται ανάμεσά τους εντάσεις. Ο τρόπος που θα διαμορφώσεις τον χώρο παίζει σημαντικό ρόλο στο να υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία και καλύτερο κλίμα ανάμεσα σε εσένα και στον σύντροφό σου.
Τα χρώματα που κυριαρχούν σε ένα δωμάτιο, επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας. Με την κατάλληλη επιλογή, μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιες τάσεις στον χαρακτήρα τον δικό σου ή του συντρόφου σου που δεν βοηθούν τη σχέση.

Οι παστέλ αποχρώσεις του γαλάζιου, του πράσινου και του ροζ ελαττώνουν τη μανία ενός ατόμου να επιβάλλει το δικό του και να καπελώνει τον άλλο. Αν κάποιος είναι υπερβολικά ισχυρογνώμων, το μαύρο χρώμα φέρνει πιο ευέλικτη σκέψη και διευρύνει τον νου. Κι αν κάποιος είναι υπερβολικά παρορμητικός, ευερέθιστος και κυκλοθυμικός, το καφέ, το μπεζ και το κίτρινο χρώμα, που για το φενγκ σούι εκπροσωπούν το στοιχείο της γης, του δίνουν μεγαλύτερη σταθερότητα.
-Το φως του ήλιου που μπαίνει μέσα στο σπίτι, φέρνει πολύ έντονη ενέργεια που σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσει υπερένταση, αν έχουν μια τέτοια προδιάθεση. Αν λοιπόν τσακώνεσαι εύκολα με τον σύντροφό σου, να αποφεύγετε να κάθεστε για πολύ στα ηλιόλουστα σημεία του σπιτιού. Επίσης απόφυγε να πέφτει απευθείας το φως του ήλιου πάνω στο κρεβάτι σου.
Το φως μπορεί να επηρεάσει έντονα την ενεργειακή κατάσταση μέσα στον χώρο. Ακόμα και το τεχνητό. Προτίμησε να μη φωτίζεται ένα δωμάτιο όπου μένετε για πολλή ώρα από ένα και μοναδικό φωτιστικό στο ταβάνι, γιατί πιθανόν να δημιουργήσει εντάσεις.
Για περισσότερη αρμονία και γαλήνη, χρησιμοποίησε πηγές φωτός που βρίσκονται πιο χαμηλά, όπως πορτατίφ ή λάμπες δαπέδου. Καλύτερα να είναι περισσότερες από μία και με χαμηλότερο φως, παρά μία και με δυνατότερο.
-Σύμφωνα με το φενγκ σούι, είναι προτιμότερα τα τραπέζια σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, αν θέλεις αυτοί που κάθονται γύρω τους να αποφεύγουν τους πιθανούς τσακωμούς. Και κάτι ακόμα: μην έχεις στην κουζίνα σου εκτεθειμένα μαχαίρια. Θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο ενισχυτικά της επιθετικότητας. Αν μέσα σε ένα χώρο έγινε ένας καβγάς ή συνέβη κάτι δυσάρεστο, καθάρισέ τον από την αρνητική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. Μπορείς να ρίξεις στις τέσσερις γωνίες ορυκτό αλάτι, που απορροφά την κακή ενέργεια. Το αφήνεις ένα 24ωρο και μετά το σκουπίζεις. Μια άλλη ιδέα είναι να χτυπήσεις ένα καμπανάκι στις γωνίες ή απλώς να περπατήσεις μέσα στο δωμάτιο χτυπώντας παλαμάκια. Και αυτοί οι ήχοι καθαρίζουν ενεργειακά τον χώρο.Φενγκ σούι στην καρδιά σου…
Εκτός από τις επεμβάσεις που κάνεις στον χώρο σου, μην αμελείς και τα δικά σου συναισθήματα. Όσο καλύτερα είσαι μέσα σου, τόσο πιο καλή ενέργεια θα προσελκύεις στη ζωή σου και στη σχέση σου. Μην αφήνεις λοιπόν τίποτα να δηλητηριάζει την αγάπη σου. Αν έχεις κάποιο θέμα με τον σύντροφό σου, φρόντισε να το ξεκαθαρίζεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Υπάρχει μια παλιά σοφή συμβουλή, που δεν είναι μόνο του φενγκ σούι: Ποτέ μην πέφτετε στο κρεβάτι τσακωμένοι. Κουβέντιασέ το με το ταίρι σου και βρείτε τα, ακόμα κι αν χρειαστεί να… ξημερωθείτε.
Να επικεντρώνεσαι στα θετικά και όχι στα αρνητικά της σχέσης σου. Μην τη συγκρίνεις με καμιά άλλη, από αυτές που βλέπεις γύρω σου, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι πραγματικά γίνεται στο ξένο ζευγάρι. Φρόντισέ την και δούλεψε γι’ αυτήν.

Τέλος, όταν κάνεις επεμβάσεις με βάση το φενγκ σούι, είναι πιθανό στην αρχή να αισθάνεσαι ότι οι αλλαγές γίνονται περισσότερο μέσα σου παρά στις εξωτερικές καταστάσεις. Να ξέρεις όμως ότι οι πρώτες φέρνουν τις δεύτερες. Αλλάζοντας μέσα σου, θα δεις πόσο διαφορετικά θα γίνουν τα πράγματα στο μέλλον. Αρκεί να έχεις υπομονή και αισιοδοξία!