Εγκρίθηκαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Συνδέσμου και των δύο Δήμων

Οι εγκρίσεις προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Ημαθίας και των Δήμων Νάουσας και Αλεξάνδρειας  για την κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων τους, ήταν κάποια από τα σημαντικότερα θέματα που απέσπασαν το ενδιαφέρον της τακτικής συνεδρίασης του ΕΣΔΑ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βέροια.

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι ο Σύνδεσμος  δεν διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια, κρίθηκε αναγκαία η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τους δύο συγκεκριμένους Δήμους που είναι διαχειριστικά επαρκείς, ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου.

 

ΚΟΝΤΡΑ ΙΛ. ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ – ΧΡ. ΠΑΠΠΑ

Ωστόσο κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νάουσας ειδικότερα, τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η Ίλια Ιωσηφίδου για το κατά πόσο θα ήταν απαραίτητο και χρήσιμο να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο, εφόσον θα επιφέρει στους Δημότες ένα επιπλέον κόστος χωρίς αντίκρισμα, τη στιγμή που – όπως είπε – ούτε υπάρχει επί του παρόντος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, και δεν έχει ενημερωθεί η ίδια ούτε για το πότε και αν τελικά θα γίνει. Ως εκ τούτου η κ. Ιωσηφίδου απείχε από την ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου θέματος παρ’όλες τις παροτρύνσεις του Χρήστου Παππά αλλά και του Προέδρου του Συνδέσμου Κώστα Βοργιαζίδη απέναντί της, για να ψηφίσει θετικά.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε, παίρνοντας το λόγο, ότι ο ΕΣΔΑ Έδεσσας, κατόπιν κινήσεων του Δημάρχου Νάουσας που προηγήθηκαν και πρόσφατης διυπουργικής απόφασης που εκδόθηκε, εντέλλεται πλέον να αναλάβει τα απορρίμματα της Νάουσας και συνεπώς η ψήφος της κ. Ιωσηφίδου θα είχε σημασία στην πράξη για την υλοποίηση του ΣΜΑ, ενός έργου που, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής και ήδη έχει καθυστερήσει η κατασκευή του από χρόνια. «…Θα σας ζητήσω να ψηφίσετε και σας πληροφορώ ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης έπρεπε να είχαν γίνει πολύ καιρό πιο μπροστά, άσχετα από τη μονάδα επεξεργασίας. Αν είχαν γίνει, θα βρίσκαμε λύσεις μεταφοράς είτε προς την Έδεσσα, είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς την Κοζάνη…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Ο κ. Βοργιαζίδης από την άλλη διασαφήνισε ότι η εν λόγω συνεδρίαση εξαντλείται αναγκαστικά σε λειτουργικά θέματα, τα οποία πρέπει να «περάσουν», ώστε να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος απρόσκοπτα και εύρυθμα και υποσχέθηκε, άμεσα ει δυνατόν, να συζητηθούν όλα για όσα ζήτησε ενημέρωση η κ. Ιωσηφίδου, με κορυφαίο ασφαλώς το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας των απορριμμάτων. Μάλιστα παρότρυνε την κ.Ιωσηφίδου να ψηφίσει θετικά για την κατασκευή του ΣΜΑ της Νάουσας, καθώς όπως είπε, αποτελεί πλεονέκτημα, τόσο για το Δήμο Νάουσας, όσο και για το Δήμο Αλεξάνδρειας το ότι έχουν διαχειριστική επάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν να αποκτήσουν ΣΜΑ με χρήματα του Δημοσίου, εν αντιθέσει με το Δήμο Βέροιας που δεν έχει. Ωστόσο η κ. Ιωσηφίδου επέμεινε στις επιφυλάξεις της και τελικώς απείχε από την ψηφοφορία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΣΔΑ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ 

Η διάθεση υπολείμματος ανακυκλώσιμων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δια της  σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης επί τούτου μεταξύ του ΕΣΔΑ Ημαθίας και του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, συλλεγόμενα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφορτώνονται στο χώρο του Μετοχίου (πρώην ΧΑΔΑ) και από εκεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωνίας της Θεσσαλονίκης. Ποσότητα εκτιμώμενη περί τους 1.000 τόνους περίπου, η οποία πρέπει να διατεθεί σε αδειδοτημένο χώρο απόθεσης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που καθώς δεν υφίσταται στην Ημαθία, προκύπτει η ανάγκη μεταφοράς τους σε αδειοδοτημένο ΧΑΔΑ που λειτουργεί σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας και η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι η Μαυροράχη Θεσσαλονίκης.
Η συνολική τιμή κόστους ανά τόνο διάθεσης, όπως προέκυψε από προηγούμενες επαφές μεταξύ των δύο Συνδέσμων, ανέρχεται στα 30ευρώ.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η έγκριση του απολογισμού έτους 2011 του ΕΣΔΑ, η απόδοση εισφορών Μελών έτους 2012, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΑ ΟΤΑ Ν Ημαθίας και Δήμου Βέροιας για διευκόλυνση Ταμειακής Διαχείρισης, η έγκριση υπερωριακής απασχόλησης ενός υπαλλήλου του Δήμου Βέροιας για διοικητική – λογιστική υποστήριξη του Συνδέσμου και τέλος, η έγκριση παράτασης του Μισθωτηρίου Συμφωνητικού μίσθωσης των γραφείων του.

 

Κωστής Χαλάτσης