Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν η Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συναυλιών της Εστίας Μουσών με θέμα «Η ζώνη των αστεροειδών: πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου;».  Ομιλητής θα είναι ο κ. Κλεομένης Τσιγάνης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στη διάλεξη αυτή θα περιγράψουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη δυναμική συμπεριφορά των μικρών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Θα επικεντρωθούμε στη μελέτη του μεγαλύτερου σχηματισμού σωμάτων που παρατηρείται στο ηλιακό σύστημα, της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών, απ’ όπου προέρχονται και οι «επικίνδυνοι» Παραγήινοι Αστεροειδείς. Όπως θα δούμε, ο συνδυασμός των πολλών παρατηρησιακών δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας με τα κατάλληλα μοντέλα δυναμικής εξέλιξης μπορούν να μας δώσουν μοναδικές πληροφορίες, σχετικά με την εξέλιξη του νεαρού ηλιακού συστήματος και της πρώιμης Γης, απ’ όπου συνάγεται ότι οι συγκρούσεις αστεροειδών με τη Γη κατά το παρελθόν έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της Βιόσφαιράς της. Όμως, μια παρόμοια σύγκρουση στις μέρες μας θα μπορούσε να είναι καταστροφική! Πόσο πιθανή είναι και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε (1974) και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου και τελείωσε το Λύκειο (1991). Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απ’ όπου αποφοίτησε το 1996. Στη συνέχεια, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ, όντας υπότροφος του ΙΚΥ (1998 – 2002), και αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής το 2002. Μετά το διδακτορικό του, εργάστηκε ως Ερευνητής στο Observatoire de Nice (Γαλλία), μέχρι το 2005. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εξελέγη Λέκτορας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα, ως Επίκουρος Καθηγητής. Έχει εργαστεί – ως επισκέπτης ερευνητής – στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ), στο Institut für Astronomie (Βιέννη), στο Observatoire de Nice (Γαλλία), στο Astronomical Observatory of Belgrade (Σερβία), κ.α. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε τόμους διεθνών συνεδρίων, οι οποίες συγκεντρώνουν πάνω από 1200 ετεροαναφορές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τα πεδία της δυναμικής του ηλιακού συστήματος, της ουράνιας μηχανικής και των εξωπλανητικών συστημάτων. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε περίπου 30 διεθνή συνέδρια – σε 5 από αυτά ως προσκεκλημένος ομιλητής. Το 2008 τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στην έρευνα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση με τη μετονομασία του αστεροειδούς 1999RC221 σε (21775) Tsiganis. Το 2009 τιμήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ με το Βραβείο νέου ερευνητή, για τη δημοσίευση εργασίας στο περιοδικό Nature.