Με αφορμή την ανακήρυξη του ψηφοδελτίου  του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία, ο υποψήφιος Βουλευτής, Θανάσης Γικόνογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Εθνικές  Εκλογές της 6ης Μαΐου βρίσκουν  τη χώρα μας στη δυσκολότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι εκλογές αυτές δε θα αναδείξουν απλώς μια νέα Κυβέρνηση και ένα ανανεωμένο Κοινοβούλιο. Πολύ περισσότερο, θα κρίνουν την Ευρωπαϊκή πορεία, την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική προοπτική της πατρίδας μας.

Πριν δυόμισι χρόνια ως νεοεκλεγείς Βουλευτής εισήλθα στον Κοινοβουλευτικό βίο με άλλα δεδομένα τα οποία ανατράπηκαν αυτόματα από τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες που στη συνέχεια προέκυψαν.

Στο πλαίσιο  αυτό και με αποκλειστικό γνώμονα τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, κλήθηκα να λάβω τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αποφάσεις που υπήρξαν αντίθετες με την ιδεολογική μου παράδοση αλλά και δυσανάλογες με την πολιτική ευθύνη που μου αναλογούσε ως νέου Βουλευτή.

Παρόλο αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον και το χρέος μου απέναντι στους Ημαθιώτες, στάθηκα με υπευθυνότητα στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Αντιμετώπισα με ειλικρίνεια τους συμπολίτες μου από τους οποίους δεν έκρυψα ούτε στιγμή τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Άσκησα δριμεία κριτική τόσο εντός των Κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων όσο και δημοσίως για τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές με τις οποίες διαφωνούσα. Υπήρξα στην «πρώτη γραμμή» του αγώνα για την ανάδειξη μικρών και μεγαλύτερων ζητημάτων της περιοχής και την επίλυση έκτακτων και χρόνιων προβλημάτων της Ημαθίας.

Πραγματικοί πρωταγωνιστές όμως της περιόδου που διανύουμε δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι με τις προσωπικές τους θυσίες σήκωσαν και σηκώνουν καθημερινά το δυσβάστακτο βάρος των σκληρών και, σε πολλές περιπτώσεις, κοινωνικά άδικων πολιτικών που εφαρμόζονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών,  όλο το βάρος της προσπάθειας πρέπει να πέσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία όλων εκείνων που επλήγησαν  περισσότερο από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να δικαιωθούν οι συνεχείς θυσίες του ελληνικού λαού την τελευταία διετία.

Ωστόσο, στο γενικευμένο και εν μέρει δικαιολογημένο κλίμα απογοήτευσης για την πολιτική, οι ακραίες λαϊκίστικες απόψεις, που δυστυχώς διατυπώνονται από μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος, είναι ικανές να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και εν τέλει να εκτροχιάσουν τη «δύσβατη» αλλά «σταθερή» πλέον πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την οριστική ομαλοποίησή της.

Για το λόγο αυτό, ο τόπος χρειάζεται υπεύθυνους ανθρώπους που με πλήρη συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης και μακριά από προσωπικές ματαιοδοξίες και πολιτικούς καιροσκοπισμούς θα συνταχθούν στην προσπάθεια εθνικής ανάτασης.

Προσωπικά δηλώνω ότι με όλες μου τις δυνάμεις συμμετέχω σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια και καλώ τους πολίτες της Ημαθίας να συμπορευτούμε μαζί στον κοινό αγώνα για την «επανεκκίνηση» της χώρας.

Να πετύχουμε μαζί όλες αυτές τις μικρές ή μεγάλες νίκες που είναι αναγκαίες για την ανάκτηση του χαμένου ηθικού του λαού μας και θα βοηθήσουν να υψώσουμε ξανά το ανάστημά μας».