Νάτην επιτέλους χωρίς κομπλεξισμούς, ξανά η λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ στην ατζέντα μας, κι όλο ηχούν στ’ αυτιά μου τα κυνικά λόγια του προφυλακισμένου υπουργού “έκανα το καθήκον μου για την πατρίδα”. Φλέγομαι να μοιραστούμε τρεις φράσεις του Νέλσον Μαντέλα, αυτού του εμβληματικού νοτιοαφρικάνου που δίδαξε τη μάχη κόντρα στο αδύνατο. Πριν εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας το 1990, πέρασε 27 χρόνια έγκλειστος για τις ιδέες του, για το χρώμα του, για τη διαφορετικότητά του. Πάμφτωχος έδωσε έναν αγώνα τιτάνιο και σιωπηλό, ισόβιο και νικηφόρο, για τη δική του πατρίδα και την ανεξαρτησία της, μόνον εκείνος ξέρει πώς πέρασαν γι’ αυτόν, έναν φύλακα-άγγελο των εγγονιών και των προγόνων του, οι χιλιάδες άθλιες μέρες του κελιού.
* Η παιδεία είναι το πλέον ισχυρό όπλο για να αλλάξει ο κόσμος. Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.
* Έμαθα ότι η Ανδρεία δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά ο θρίαμβος επάνω του. Ο γενναίος δεν είναι κείνος που δεν φοβάται, αλλά εκείνος που κατανικά το φόβο. I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.
* Ας υπάρχει δουλειά, ψωμί, νερό κι αλάτι για όλους. Let there be work, bread, water and salt for all.
Γιοβανόπουλος Γ. Κώστας
Υποψ. Βουλευτής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ