Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή (Παρασκευή 20 Απριλίου 2012) έκτακτη συνεδρίασή του και έπειτα από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
Η υποβάθμιση και η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεθοδεύεται κυρίως μέσω:
1. Από τη διασπορά κατασκευασμένων ειδήσεων, ισχυρισμών και κειμένων, όπως έγινε πρόσφατα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγούν τον έλληνα πολίτη στο παντελώς λανθασμένο και αβάσιμο συμπέρασμα ότι στους Δήμους επικρατεί όργιο αυθαιρεσιών, κακοδιοίκησης και σκανδάλων. Επίσης με έκπληξη διαπιστώσαμε το μπαράζ των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, που αναφέρονται σε μελέτη που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία προτείνονται νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων στη διετία 2013-2014.
2. Της δραστικής περικοπής των πόρων της Αυτοδιοίκησης, που φτάνει στο 53% σε σχέση με το 2009. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα έσοδα από τους ΚΑΠ μειώθηκαν από 2,845 δις. ευρώ το 2009 σε 1,415 το 2012. Τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ μειώθηκαν από 847,5 εκ. ευρώ το 2009 σε 380 εκ. ευρώ το 2012. Επισημαίνουμε ότι από τους ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί περίπου 190 εκ. ευρώ για την κάλυψη των μεταβιβαστικών αρμοδιοτήτων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ασφυξία σε κάθε λειτουργία των Δήμων και θέτει σταδιακά εν αμφιβόλω ακόμη και αυτές τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει η Αυτοδιοίκηση στους πολίτες, κάτι που απαξιώνει την υπόστασή της χωρίς ωστόσο δική της αντικειμενική ευθύνη. Η συμμετοχή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων στο Δημοσιονομικό Χρέος της χώρας είναι 0,27%. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στη διαμόρφωση του Δημοσιονομικού Ελλείμματος η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση δε συμμετέχει ούτε με ένα ευρώ.
ΤΟ ΔΣ της ΠΕΔΚΜ απέναντι σε αυτήν την οργανωμένη και μεθοδευμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και απαξίωσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αντιτάσσει όχι ισχυρισμούς αλλά συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελέσματα και απολογισμούς. Από τα ντοκουμέντα αυτά προκύπτει αβίαστα ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δεν αποτελεί μέρος ενός προβληματικού σκηνικού αλλά αντίθετα αποτελεί για την ελληνική κοινωνία έναν αξιόπιστο πυλώνα κοινωνικής προσφοράς, οικονομικής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη.
Η ΠΕΔΚΜ επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς τον κάθε έλληνα πολίτη και προς απάντηση κακόβουλων και συκοφαντικών ισχυρισμών, που δυστυχώς απλώνονται άκριτα από πολλά ΜΜΕ, ότι οι λειτουργοί της Αυτοδιοίκησης, στη συντριπτική πλειονότητά τους επιτελούν έργο με ιεραποστολικά χαρακτηριστικά. Οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και το λοιπό πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με σχεδόν συμβολικές αντιμισθίες, σε βάρος της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής με μόνο ουσιαστικό κίνητρο την προσφορά προς την ελληνική κοινωνία.
Η Αυτοδιοίκηση καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις ολιγάριθμες περιπτώσεις διαφθοράς, για τις οποίες ζητά τον παραδειγματικό καταλογισμό ευθυνών. Οι καταδικαστέες αυτές περιπτώσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με το σύνολο της Αυτοδιοικητικής Οικογένειας. Άλλωστε τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο δεν κάλυψαν ποτέ αλλά αντίθετα έχουν ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία όσων ελάχιστων επίορκων λειτουργών αποδεδειγμένα παρανόμησαν. Ήταν Υπουργοί Εσωτερικών και όχι Αυτοδιοικητικοί όσοι προχώρησαν σε νομοθετήματα με τα οποία απηλλάγησαν κάποιοι παράνομοι. Πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν αυτά τα συλλογικά μας όργανα τα οποία ζήτησαν την θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο κάθε δαπάνης όχι μόνο όλων των δήμων της χώρας αλλά και όλων των Νομικών Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων που εποπτεύουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αριθμός των παραβάσεων, που εντοπίζονται στην πρόσφατη Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ελάχιστος σε σχέση με το σύνολο των Δήμων. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί με το γεγονός ότι η έκθεση αφορά το 2009, δηλαδή χρόνο κατά τον οποίο λειτουργούσαν 1034 δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα και όχι 325, όπως σήμερα.
Η καταγραφή αυτή, κατά την άποψή μας σχετίζεται άμεσα και με τη διολίσθηση σε πολλές περιπτώσεις, από την πλευρά των Επιτρόπων σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο και αυτής της Έκθεσης δεν δικαιολογεί συμπεράσματα και τίτλους του τύπου «Αδιαφάνεια και διαφθορά στους δήμους».
Η Αυτοδιοίκηση είναι από τους λίγους φορείς της Πατρίδας μας που μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. Η Αυτοδιοίκηση έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έχοντας αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συνεπώς απαιτεί, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ, να γίνει μεταφορά κονδυλίων από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ στα κοινωνικο-προνοιακά προγράμματα των Δήμων, κατά τη φημολογούμενη αναθεώρηση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ αποφασίζει ομόφωνα:
1. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ να κάνει πράξη την απόφαση του και να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Γενική Συνέλευσης της ΚΕΔΕ της 24ης Απριλίου προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν έναντι των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης.
2. Να καλέσει την ΚΕΔΕ να εκπονήσει άμεσα σε συνεργασία με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα μεγάλο και σοβαρό πρόγραμμα επικοινωνίας (διαφημιστική καμπάνια) σε όλα τα ΜΜΕ έτσι ώστε να ενημερωθεί σωστά η ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης.
3. Να απαιτήσει η ΚΕΔΕ τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στα πάνελ των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών κάλυψης της προεκλογικής εκστρατείας.
4. Να υπάρξει συντονισμός δράσεων ανάμεσα στις αντίστοιχες ενώσεις και φορείς της Αυτοδιοίκησης χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
5. Να προταθεί στην ΚΕΔΕ η ανάληψη πρωτοβουλίας –ως έσχατο μέτρο αντίδρασης- για την παραίτηση των Δημάρχων και σύσσωμων των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της χώρας
6. Να διοργανώσει μετά το Πάσχα εκδήλωση ενημέρωσης (Συνέντευξη Τύπου) των ΜΜΕ, των φορέων και του κοινού, για να παρουσιαστούν με ξεκάθαρο τρόπο οι θέσεις και οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης για τα όσα λέγονται και γράφονται εναντίον του θεσμού.
7. Να ζητήσει από την ΚΕΔΕ να προσφύγει στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και τα θεσμικά.
8. Να ζητήσει από την ΚΕΔΕ πρωτοβουλίες ενημέρωσης και υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών.

Πρέπει να θωρακίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδεολογικά, θεσμικά και οικονομικά πάντα στα πλαίσια εφαρμογής του Συντάγματος και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.