Απάντηση σε όσα καταλογίζει ο Σύλλογος Εξωτερικών Συνεργείων στο Δήμο Βέροιας και στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας με επιστολή που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ δίνει η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου με την παρακάτω ανακοίνωση: «Είναι επικίνδυνο, συνδικαλιστικά όργανα να καταφεύγουν ξαφνικά και αναίτια σ’ ένα καταγγελτικό «μονόλογο» που αυτάρεσκα τον αποκαλούν «δημόσιο διάλογο» . Και αυτό σε μια «πονηρή» αντιφατική, δύσκολη προεκλογική περίοδο.
Η πρακτική για να καταλήξει κανείς σε μια τέτοιας μορφής έκφραση, προϋποθέτει ότι έχουν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι επικοινωνίας με την διοίκηση και εφόσον η διοίκηση δεν ανταποκρίνεται, τότε καταφεύγει σε άλλους τρόπους διεκδίκησης και ενημέρωσης του πολίτη.
Κάθε άλλη μέθοδος είναι εκ του «πονηρού» και αποβλέπει σε άλλες επιδιώξεις.
Είναι βέβαιο ότι ένα υπεύθυνο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο σωματείου που αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους, δεν καταφεύγει στο ψέμα, δεν παραποιεί γεγονότα και στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετήσει τον καταγγελτικό του λόγο δημόσια.
Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτόν τον «ιδιότυπο δημόσιο διάλογο»
Δεν θέλουμε να οξύνουμε την αντιπαράθεση
Οφείλουμε όμως ν’ αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Α) Τόσο από τη διοίκηση όσο και από τον Αντιδήμαρχο τονίστηκε επανειλημμένα, ότι ο Δήμος είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας. Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος δήλωσε δημόσια ότι η ενδεχόμενη τέτοια κατάληξη, θα αποτελεί λόγο παραίτησής του.
Πώς αυθαίρετα το Δ.Σ. παραποιεί την πραγματικότητα ?
Στις 4 Απριλίου, καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητήσουμε, να συντονίσουμε καλύτερα τις προσπάθειές μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας και να αποδεικνύουμε καθημερινά… «πόσο αναγκαίοι και χρήσιμοι είμαστε και πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζουμε τον κοινωνικό μας ρόλο,,,».
Αυτά αναφέρονται και στην επιστολή που επιδόθηκε προσωπικά στον κάθε εργαζόμενο ώστε να έρθουν προετοιμασμένοι, με προτάσεις για συζήτηση, αποκλειστικά γι’ αυτό το θέμα.
Πού είναι η αδιαφορία, η απαξίωση, τα «δήθεν συνδικαλιστικά» ?
Β) Αναγνωρίστηκε το πρόβλημα με τον εξοπλισμό των εργαζομένων με ιδιαίτερη λύπη και ανησυχία .
Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες να βρεθεί λύση αλλά προσέκρουαν στο «γράμμα του νόμου» που ήθελε να υπάρχει τεχνικός ασφαλείας . Μετά από αλλεπάλληλες αναζητήσεις που η κάθε μία έβγαζε ξεχωριστή δυσκολία, δεν βρέθηκε τεχνικός ασφαλείας μέχρι τη στιγμή που ο προϊστάμενος της Καθαριότητας έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Υπηρεσίας του, για την ανάληψη της ευθύνης και για να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο. Αυτό ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων και έγινε με ικανοποίηση δεκτό.
Γιατί λοιπόν αναφέρεται το Δ.Σ. σ’ ένα δύσκολο πανελλαδικά ζήτημα, που λύθηκε στη Βέροια? Το γνώριζε αυτό το Δ.Σ. αλλά το αποσιωπά στον «δημόσιο διάλογο..». Υπάρχουν βέβαια αναλυτικοί πίνακες ειδών ατομικής προστασίας που προμηθεύτηκε ο Δήμος την προηγούμενη 4ετία για την οποία αναληθώς κατηγορούμαστε.
Γ) Δεν είναι απλές παραινέσεις προς τους δημότες η εφαρμογή του κανονισμού Καθαριότητας . Έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες και με ποικίλους τρόπους για την ενημέρωση των δημοτών και τον προγραμματισμό της αποκομιδής των σκουπιδιών : Τι μπορούμε να πάρουμε και τι όχι, μια που δεν υπάρχει η χωματερή που τα «χωρούσε» όλα.
Επανειλημμένα βγήκε αυτοκίνητο με μεγαφώνηση για ενημέρωση, στείλαμε φυλλάδιο με την ΔΕΥΑΒ και με τους λογαριασμούς των κοινοχρήστων που βγάζουν ειδικά γραφεία για τις πολυκατοικίες, μοιράσαμε φυλλάδια στα μαγαζιά για τους κανόνες καθαρότητας κ.λ.π.
Και βέβαια θα την συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.
Θα κινητοποιήσουμε μαζικούς Φορείς, θα δημιουργήσουμε εθελοντικές ομάδες, για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας.
Δ) Μας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό τα 5 σημεία των προτάσεων του Δ.Σ.
Και αυτό γιατί και τα πέντε σημεία είναι αντιγραφή των προτάσεων και των στόχων της διοίκησης, που καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να τους υλοποιήσει παρά το δυσμενές κλίμα που υπάρχει από την πρωτοφανή οικονομική ανεπάρκεια των ΟΤΑ.
Τέλος γιατί αυτός ο προβληματισμός που υπήρχε στο Δ.Σ. δεν κατατέθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων και χρειάστηκε η δημόσια τοποθέτηση?
Δεν δημιουργούνται συνειρμοί για άλλες –εξωσυνδικαλιστικές- σκοπιμότητες?
Δεν θυμίζει λίγο την τακτική που ακολούθησε η τότε Διοίκηση του σωματείου (κάποια άτομα έπαιζαν και τότε όπως και τώρα, πρωταγωνιστικό ρόλο), την καταγγελία που έγινε στις εφημερίδες την παραμονή των Δημοτικών εκλογών, (ημέρα Παρασκευή) για να μην υπάρχει η δυνατότητα απάντησης – εναντίον της Διοίκησης του Δήμου για δήθεν «αδιαφορία» της κ.λ.π.
Είναι προφανές τότε τι ήθελαν να υπηρετήσουν.
Σήμερα τι θέλουν?
Εμείς θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους , κατανοούμε τις δυσκολίες από τις αλλεπάλληλες οριζόντιες μειώσεις των μισθών τους και θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε διεκδίκησή τους γι’ αυτό.
Κατανοούμε την επικινδυνότητα, την δυσκολία της δουλειάς τους και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών . Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά και το προσωπικό ενδιαφέρον της Δημάρχου γι’ αυτό.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε την συμπαράσταση των δημοτών μας και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας, ώστε να προσφέρουμε, ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες.
Δεν θα θέλαμε από το στόχο αυτό ν’ απουσιάζει η Διοίκηση του σωματείου. Χωρίς επικοινωνία και εντυπωσιασμούς ή άλλες ακροβασίες, μπορεί αν θέλει να συνεισφέρει. Εκεί θα κριθεί και από τους δημότες , όπως τους επικαλείται.

Στο χέρι μας είναι να ζήσουμε σ’ ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον.»

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ