Υπεβλήθη προς ένταξη και χρηματοδότηση πλήρης φάκελος μελέτης

 

Στο πλαίσιο των ενεργειών της ΔΕΥΑΒ για την παροχή προς τους δημότες του Δήμου Βέροιας  υγιεινού και σε επαρκείς ποσότητες νερού, αλλά και συνεπείς στις δεσμεύσεις της προς τους κατοίκους της Βεργίνας μετά το πρόβλημα που εμφανίσθηκε στην παροχή νερού στον οικισμό με τον εντοπισμό αυξημένων συγκεντρώσεων Χρωμίου, συνέταξε σε χρόνο ρεκόρ και υπέβαλλε προς ένταξη και χρηματοδότηση πλήρη φάκελο μελέτης για την μεταφορά νερού από την Βέροια, στο πρόγραμμα ΕΤΠΑ – ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ.

Η ΔΕΥΑΒ εξετάζοντας τα οικονομοτεχνικά δεδομένα, ως βέλτιστη λύση κρίθηκε η μεταφορά νερού από τις πηγές Μαυρονερίου μέσω του υφιστάμενου εξωτερικού δικτύου ως τα Ασώματα και με την κατασκευή καινούργιου αγωγού από τα Ασώματα και μέχρι την Βεργίνα.

Κατά την διάρκεια της υπογραφής της παραπάνω πρότασης, παρουσία και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βεργίνας κ. Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Δημήτριος Δάσκαλος τόνισε μεταξύ άλλων: «… Συντάξαμε στον μικρότερο δυνατό χρόνο και υποβάλλουμε σήμερα προς χρηματοδότηση ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Βεργίνα, ένα έργο που αντιμετωπίζει ριζικά και άμεσα την υδροδότηση του οικισμού με επαρκές και υγιεινό νερό. Δεσμευτήκαμε γι αυτό κατά την ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τους κατοίκους της Βεργίνας στις 21/3/12 , και όπως πάντα πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας στο μέτρο του δυνατού. Ελπίζουμε σε μια θετική απάντηση για την χρηματοδότηση ώστε πολύ σύντομα να λυθεί οριστικά το υπάρχον πρόβλημα….»

Το έργο αφορά την κατασκευή του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης του οικισμού Βεργίνας και την κατασκευή όλων των έργων που συμπεριλαμβάνονται στο μήκος του προς κατασκευή αγωγού (φρεάτια δικλείδων, συνδέσεις με υφιστάμενο δίκτυο, φρεάτιο αερεξαγωγού, βαλβίδες κλπ).  Συγκεκριμένα θα κατασκευασθεί αγωγός  από την δεξαμενή του οικισμού Ασωμάτων και μέσω των δημοτικών οδών θα καταλήγει στην δεξαμενή της Βεργίνας. Το μήκος του προς κατασκευή αγωγού είναι περίπου 10.200 μέτρα. Όλοι οι αγωγοί που θα τοποθετηθούν είναι από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), 10, 16, 20 & 25 atm, διαμέτρου Φ160. Επίσης θα κατασκευαστούν φρεάτια τοποθέτησης των δικλείδων και βαλβίδων φρεάτια αερεξαγωγών και εκκένωσης συσκευές δικτύου (βαλβίδες, δικλείδες, μετρητές).