Το θέμα της δημιουργίας Κέντρων Κλειστής Προσωρινής Φύλαξης Μεταναστών συζητήθηκε σήμερα, Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου 2012, σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για το ζήτημα από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ευθύμιο Φωτόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις συσκέψεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ ακούστηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων, καθώς και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.
«Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη πρόταση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη χωροθέτηση των κέντρων κλειστής προσωρινής φύλαξης μεταναστών, αν δεν προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς, ούτε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούν να λάβουν κάποια απόφαση», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος, κατά την εισήγησή του. «Η πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη αποτελεί ένα πρόχειρο και αποσπασματικό μέτρο, που δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί περισσότερα και μεταθέτει το ζήτημα από την Αθήνα στην Περιφέρεια. Εξάλλου, όλες οι Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, πλην της Περιφέρειας Αττικής, έχουν ταχθεί κατά της δημιουργίας τέτοιων κέντρων. Δεν μπορούμε να συζητάμε για κέντρα φύλαξης μεταναστών, όταν δεν έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φύλαξης των συνόρων μας», συνέχισε ο κ. Φωτόπουλος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης έκανε λόγο για προεκλογική σπουδή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και επεσήμανε ότι «αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση σε όλες τις ανθρώπινες ψυχές που εγκαταλείπουν βίαια τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον και πέφτουν στα χέρια επιτήδειων, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο». Κλείνοντας, ο κ. Φωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες».