Εκτός ελέγχου και έξω από τις υπαρκτές και αντικειμενικές δυνατότητες των καταναλωτών, τίθεται πλέον η τιμολόγηση των καυσίμων, αφού η απλή αμόλυβδη είναι ήδη … «απαγορευτική», με την τιμή της να σκαρφαλώνει σήμερα στα 2 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης ήδη να δείχνει τα… απειλητικά «δόντια» ενός βαρύ κι ασήκωτου χειμώνα με προκαθοριζόμενες τιμές που θα κυμαίνονται στη ζώνη του 1,40 ευρώ ανά λίτρο.
Αυτά έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, γεγονός που – αν μέχρι τότε δεν αλλάξει κάτι – αναμένεται να αφήσει εκατομμύρια πολίτες της χώρας ακάλυπτους από κεντρική θέρμανση και εξαναγκάζοντάς τους να στραφούν σε άλλες λύσεις, μέρος των οποίων εφήρμοσαν από το χειμώνα που μας πέρασε.
Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η δημοσιοποίηση σεναρίων που φαίνεται να επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τα οποία, έβλεπε τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης, όπως και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες, ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη, ως κριτηρίου για τον καθορισμό του ύψους επιδομάτων.
Από κάτι τέτοιου τύπου … «αλχημείες», ως γνωστόν, βρήκαν χιλιάδες πρατηριούχοι, στην κυριολεξία το μπελά τους και με το πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και δε μπορούν σήμερα να ξεχρεώσουν, κόβοντας μαχαίρι – και δικαίως – το «επί πιστώσει» σε επαγγελματίες και ιδιώτες και η αλυσίδα του άγχους και της απελπισίας… καλά κρατεί, αλλά όπως πάντα στο λαιμό των χαμηλόμισθων, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικού κλάδου! Βέβαια ο Οκτώβρης είναι ακόμα μακριά αλλά και τα κοντινά εξίσου δυσοίωνα προβλέπονται. Όποιος σκόπευε να τσουγκρίσει πασχαλινά αβγά εκτός έδρας, με αυτές τις τιμές αμόλυβδης, μάλλον θα… «κάτσει φέτος στα αβγά του»!