Ίδιες με τις περσινές οι επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ

Ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου, σε ό, τι αφορά θέματα διαχείρισης πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες, καθώς και η προετοιμασία για το σχεδιασμό δράσεων της θερινής περιόδου, με επίκεντρο τις πυρκαγιές, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης, υπήρξαν τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας (ΣΟΠΠ), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Ημαθίας, καθώς και όλων των εμπλεκομένων φορέων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, ενώ το πάνελ της διοργάνωσης αποτέλεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, από τη Δ/νση Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κοκκολάκης, από τη Δ/νση Αιρετής Περιφέρειας ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Τσαϊρίδης, καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Γιώργος Μπαρμπαρούσης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΝΤΕ ΔΡΑΣΕΩΝ
Την οργάνωση του σχεδιασμού σε επίπεδο πέντε συγκεκριμένων δράσεων, ανέπτυξε ο Κώστας Κοκκολάκης, εστιάζοντας κυρίως στην ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων στις τοπικές κοινωνίες. Αναλυτικότερα, ανέφερε τον καθαρισμό περιαστικών δασών και αλσυλλίων, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, την εκκαθάριση των χωματερών από τα αστικά απορρίμματα, την ενίσχυση του εθελοντισμού, την προώθηση κάλυψης εξοπλισμών (αγορά μηχανημάτων, βυτιοφόρων, κλπ), όπως επίσης και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, ή δυνατόν από πλευράς Δήμων, ανάλογα και με το εύρος των προϋπολογισμών που μπορούν ασφαλώς να διατεθούν, ενώ πρότεινε επί παραδείγματι πιο ευέλικτα ωράρια, κυρίως των εποχικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, όπως και τη στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού σε θέσεις κλειδιά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κοκκολάκης, οι φετινές επιχορηγήσεις των ΟΤΑ θα είναι οι ίδιες με τις περσινές για τον κάθε Δήμο, όπως εντάσσονται κατά το σχεδιασμό των πέντε παραπάνω δράσεων.

«ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ»
Κατά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων, η τοπική κοινωνία στο πλευρό της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει να πάρει την ευθύνη τόσο της πρόληψης, όσο και της αντιμετώπισης προβλημάτων πολιτικής προστασίας, στο μέτρο του δυνατού, καθώς αποδεδειγμένα η κεντρική κρατική διοίκηση δείχνει να απουσιάζει από τις τρέχουσες ανάγκες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε χρηματοδοτικά, είτε εξοπλιστικά. «…Δεν αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, κατά το χειμώνα, με χιονοπτώσεις και πλημμύρες, παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε πεδινά και ορεινά. Αντιθέτως, λειτούργησαν όλα κανονικά, παρόλο που το Κράτος ενίσχυσε μεν το μηχανισμό με τη συντήρηση του Εθνικού Δικτύου, χωρίς ωστόσο ένα επιπλέον ευρώ ή έναν υπάλληλο. Αγωνιστήκαμε χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και άψογη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων για να μην υπάρξουν προβλήματα, ούτε κατά τη θερινή περίοδο…», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.
Ο Ηλίας Τσαϊριδης με τη σειρά του είπε επί λέξει για το θέμα: «…Να πάρουμε την ευθύνη στα χέρια μας ως τοπικές κοινωνίες, γιατί από την Αθήνα δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Να ενισχυθεί η στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων, με στελέχωση νέων ατόμων, ή δυνατόν ακόμη και μέσα από τα σχολεία…».
Ακόμη εστίασε στην ενεργοποίηση των πολιτών με την ανάληψη της ευθύνης τους σε επίπεδο πρόληψης και ιδίως όσον αφορά τις πυρκαγιές. «…Να μην ανάψουμε καμιά φωτιά, αν δεν είμαστε πρώτα βέβαιοι ότι έχουμε νερό πλάι μας…», ενώ αναφορικά με τη διαχείριση και την εκκαθάριση των αστικών απορριμμάτων τόνισε: «… Το πρόβλημα της εκκαθάρισης αστικών απορριμμάτων από τις χωματερές υπάρχει παντού. Πρέπει να οργανωθεί η εκκαθάριση των χωματερών και να καταγραφούν καινούργιες, ώστε σε ημέρες κινδύνου, όπως των θερινών μηνών, να μπορούν οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους…». Ο κ. Μπαρμπαρούσης από την άλλη, αναφερόμενος ειδικότερα στην προσφορά των εθελοντών, ζήτησε από την Περιφέρεια να αναλάβει την κάλυψη, έστω και των στοιχειωδών αναγκών, όσων συνδράμουν να βοηθήσουν, σε καύσιμα, δεδομένου και του υψηλού κόστους τους. «…Οι εθελοντές, όπως και πέρσι, κάνουν μεγάλες περιπολίες με αποκλειστικά δικά τους μέσα. Καλό θα ήταν να ενισχυθούν έστω και με ένα ρεζερβουάρ. Είναι θέμα ηθικής υποχρέωσης η κάλυψη των καυσίμων…», κατέληξε.

ΤΟ 97% ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟ
Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα θέματα πυροπροστασίας, δόθηκε έμφαση στο αδιαπραγμάτευτο πόρισμα της στατιστικής ότι το 97% των πυρκαγιών οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο και μόνο το 3% σε φυσικά φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κ. Κοκκολάκη, επί τούτου, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, κατά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και ειδικότερα για τα τέλη Μαϊου και τον Ιούνιο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο και για πολλές καταιγίδες, συνθήκες δηλαδή που ευνοούν τις πυρκαγιές.
Ως εκ τούτου, η ετοιμότητα και η εγρήγορση θα πρέπει από κάθε πλευρά να είναι αυξημένες, ενώ η χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 112 (χωρίς χρέωση από σταθερά και κινητά) καθίσταται αναγκαία για την αμεσότητα αντιμετώπισης περιστατικών.

Κωστής Χαλάτσης