Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει δυστοκία στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων αφού ένα μετά το άλλο βασικά , προβεβλημένα, πρωτοκλασσάτα  ή όχι στελέχη του, ανακοινώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι.

Οι λόγοι αυτής της απροθυμίας οφείλονται τόσο στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα τους να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά, όσο και στην εισπραττόμενη αγανάκτηση  του κόσμου απέναντι στο κόμμα το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την έλευση του ΔΝΤ και εν πολλοίς της Τρόικα.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Νομό Ημαθίας. Σ΄ αυτήν μπορεί να ληφθεί υπ΄όψιν και ένας πρόσθετος λόγος, αυτός των εδρών, καθώς σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα –που πλέον δεν αμφιβάλλει κανείς ότι θα είναι η ΝΔ- πριμοδοτείται με 50 έδρες τις οποίες παίρνει από το δεύτερο κόμμα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς επί των εκλογικών, σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία θα έχει μόνο μία έδρα. Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εν ενεργεία Βουλευτές, εκ των οποίων κανείς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει δηλώσει πρόθεση να μην συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές. Έτσι δημιουργούνται ακόμα περισσότερες δυσκολίες για κάποιον που επιθυμεί να μπει στη μάχη, καθώς απαιτείται εκ των πραγμάτων να έχει το απαιτούμενο υπόβαθρο προκειμένου να συγκεντρώσει έναν εύλογο αριθμό ψήφων. Μοναδικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί η μη εκδηλωμένη θέση του με ψήφιση ή όχι του μνημονίου και η μη φθορά του λόγω της συμμετοχής στην παρούσα Βουλή.

 

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

 

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες από την Ημαθία στο ΠΑΣΟΚ, που κατατέθηκαν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του κόμματος, και με μια ελαστικότητα να περάσει και η Κυριακή που είναι αργία, κατατέθηκαν δυο αυτοπροτάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν και γύρω στις δέκα ετεροπροτάσεις.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Αστέριος Παπαστεργίου σε ερώτημά μας, υποψηφιότητα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο κατέθεσαν το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θούλη Σιδηροπούλου από τη Βέροια, και η Τριανταφυλλιά Καρανικολοπούλου από την Αλεξάνδρεια. Για τις ετεροπροτάσεις ο κ. Παπαστεργίου δεν ανέφερε κανένα όνομα και δεν θέλησε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση επ΄αυτού.

Ωστόσο οι πενιχρές πληροφορίες που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, χωρίς να έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι προτάθηκαν από τρίτους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο οι Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου και Τάσος Καραμπατζός αντίστοιχα και ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης.

Από την πλευρά των Περιφερειακών συμβούλων, μια και η Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομαρχία) αποτελούσε πάντα δεξαμενή άντλησης στελεχών που πολιτεύτηκαν και αρκετοί ξεκινώντας από το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκλέχθηκαν Βουλευτές, έχουμε τη δήλωση της Δώρας Μπαλτατζίδου ότι στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο Δημήτρης Μούρνος που υπήρξε υποψήφιος βουλευτής και στις προηγούμενες εκλογές, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για τις προθέσεις του.

Αυτά μέχρι στιγμής είναι τα ονόματα που ακούγονται ως προς την κατάρτιση του ψηφοδελτίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας ως προς τις ετεροπροτάσεις.

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

Στην άλλη πλευρά, αυτήν της ΝΔ έχουν γίνει γνωστά και έχουν γραφεί τα ονόματα όσων έχουν καταθέσει αίτηση επιθυμίας υποψηφιότητας, δεδομένου ότι τις σχετικές διαδικασίες η ΝΔ τις ολοκλήρωσε νωρίτερα. Απομένει τώρα απλώς η ανακοίνωση των ονομάτων από το κόμμα, των οποίων η επιλογή θα γίνει από τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.

Η εικόνα από μέρους της ΝΔ είναι αντίθετη εντελώς από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, αφού έχουν καταθέσει αίτημα υποψηφιότητας 12 άτομα. Οι λόγοι αυτής της διαφοράς αναφέρθηκαν παραπάνω. Υπενθυμίζεται ότι είναι οι εξής: Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Καλαϊτζίδης, Γεωργία Μπατσαρά, Στάθης Σαρηγιαννίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Ζιώγας, Ζήσης Πατσίκας, Τάσος Μπαρτζώκας, Σταυρούλα Γιαννούτσου, Γεώργιος Ορφανός, Ξενοκράτης Σακλάς, Χρήστος Μάμαλης, ενώ ο Μιχάλης Χαλκίδης ως βουλευτής εν ενεργεία καταλαμβάνει αυτοδίκαια μια θέση στο ψηφοδέλτιο, την οποία και κρατά, αφού εδώ και καιρό σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την εκ νέου κάθοδό του στις εκλογές.

 

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Στα υπόλοιπα κόμματα οι διεργασίες συνεχίζονται. Όπως στη ΔΗΣΥ που μετά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη προ ημερών στη Βέροια ανακοινώθηκε η  υποψήφιότητα του ο Αντώνη Αυγέρου και του Νίκοςυ Λιολιόπουλου, ενώ από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη υποψήφιος είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος.

Δεν υπάρχει τίποτα νεότερα από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, μολονότι πληροφορίες λένε ότι θα προσχωρήσουν κάποιοι από αυτούς που θα «κοπούν» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ενδεχομένως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανακοινώσει τους υποψήφιους του κόμματός του σε όλη την Ελλάδα και κατ΄επέκταση και για την Ημαθία.

Από το ΛΑΟΣ σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της Έλσας Μανωλοπούλου.

Οι μέρες της ανακοίνωσης των υποψηφίων πλησιάζουν , εάν  βεβαίως ισχύει αυτό που δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ότι δηλαδή η ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. που είναι και εβδομάδα των παθών για τους Ορθόδοξους.