Τι δήλωσαν στα «Ε» επιχειρηματίες και αρμόδιοι για το θέμα

 

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από μεγάλο αριθμό ντόπιων επιχειρηματιών μετά από την απόρριψη 24 εκ των 32 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Leader της ΑΝ.ΗΜΑ., καθώς κατά την επιτροπή αξιολόγησης της Αναπτυξιακής δεν πληρούσαν οι φάκελοι των σχετικών μελετών μέρος των κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως αυτά προσδιορίζονται μέσα από σχετική ΚΥΑ.

Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι από τους επιχειρηματίες, δύο εκ των οποίων μίλησαν στα «Ε» για το θέμα, κάνουν λόγο για γραφειοκρατικές παρατυπίες, μελετητικών προσθηκών ή παραλείψεων που εντοπίστηκαν κατά το άνοιγμα των φακέλων τους από την επιτροπή αξιολόγησης της ΑΝ.ΗΜΑ. που στερούν τόσο από τους ίδιους, όσο και από τον τόπο μεσοπρόθεσμα οφέλη που θα μπορούσαν να αλλάξουν το αναπτυξιακό τοπίο της Ημαθίας.
Η δε «πέτρα του σκανδάλου» για αυτούς είναι ότι αντίθετα με την Ημαθία, όπου εγκρίθηκε μόλις το 25% των επενδυτικών σχεδίων, σε όμορους νομούς, όπως σε Πέλλα και Πιερία, τα ποσοστά είναι σχεδόν αντίστροφα, που κατά περίπτωση η έγκριση αγγίζει μέχρι και το 95%.

Από την άλλη, η ΑΝ.ΗΜΑ υποστηρίζει ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει όλες τις φάσεις επί της διαδικασίας εξέτασης των φακέλων, ως προς την απαράβατη τήρηση των όρων συμμετοχής στη βάση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, είναι αυστηρότατο και ακριβέστατο σε βαθμό που οιεσδήποτε παρατυπίες – όπως τις χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες – μεταφράζονται απευθείας σε παρανομίες.
Γεγονός που, παρά το πιθανό ενδιαφέρον, ως προς την ποιότητα και τις εν δυνάμει αναπτυξιακές ευκαιρίες, μιας πρότασης, καθιστά την έγκρισή της απαγορευτική εφόσον διαπιστωθούν οποιαδήποτε λάθη.

Για το θέμα μιλήσαμε, εκ του επιχειρηματικού κόσμου της Ημαθίας με τον Κώστα Καλαϊτζίδη – ιδιοκτήτη διαλογητηρίων φρούτων, τον Παναγιώτη Σερδαρίδη – ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων οι προτάσεις απορρίφθηκαν, όπως και οι ενστάσεις τους. Από πλευράς του Επιμελητηρίου Ημαθίας με το Σταύρο Γιαναβαρτζή και από την ΑΝ.ΗΜΑ. με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Γιώργο Δόρη και τη Νομική Εκπρόσωπο και πρώην μέλος της επιτροπής αξιολόγησης Ευαγγελία Αδαμίδου.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΤΑ «Ε»

 

ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

«…Στη δική μου περίπτωση η πρόταση μου αφορούσε την επέκταση των ψυγείων της μονάδας του διαλογητηρίου μας. Ήθελα να προσθέσω τρεις επιπλέον θαλάμους ψυκτικούς και κάποια άλλα πράγματα όπως κλαρκ, μια επέκταση χώρου κλπ.
Ο φάκελος απορρίφθηκε, γιατί το γνήσιο της υπογραφής  υπήρχε μόνο στην πρώτη σελίδα και από αυτό και μόνο κοπήκαμε. Μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν να εξετάστηκαν τόσες περιπτώσεις και να απορρίφθηκαν, όπως και οι ενστάσεις μας, να έχει εγκριθεί μόνο το 25% των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ενώ στην Πέλλα, όπου και εκεί ο νόμος είναι ο ίδιος, να πέρασε το 95%. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη μετά στον τόπο μας; Δε θέλω να υπονοήσω τίποτα και δεν μπορώ από την άλλη να ερμηνεύσω το φαινόμενο, να μην μπορούμε να διορθώσουμε κάτι, έστω και εκ των υστέρων. Φοβάμαι ότι ισχύει η παροιμία που λέει: «αν δε θέλω να σε φιλήσω, ρωτάω που είναι το μάγουλό σου…».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΕΡΔΑΡΙΔΗΣ

«…Ήθελα να κάνω τριάντα στρέμματα για έναν νέο χώρο αναψυχής, για τον οποίο έχουμε ήδη βάλει πάνω από 300.000 ευρώ. Μιλάμε για ένα χώρο που θα μπορούσε κατά 60% να συναγωνιστεί το Άλσος του Αγίου Νικολάου της Νάουσας σε δυνατότητες. Θα έδινε μια άλλη ανάσα στον τόπο μας. Αλλά η ευκαιρία χάθηκε, γιατί ο προϋπολογισμός της μελέτης μας ξεπέρασε το όριο κατά 20 ευρώ και κάτι λεπτά.

Ζητήσαμε από την επιτροπή να διορθώσουμε το λάθος – βγάζοντας πχ ένα κυβικό τσιμέντο – αλλά μας είπαν ότι δε γίνεται.
Κάναμε ένσταση και απορρίφθηκε επίσης. Είναι μια επένδυση που μέσω του Προγράμματος θα είχαμε από δέκα έως δεκαπέντε θέσεις εργασίας και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα όχι μόνο για τους κατοίκους του Μακροχωρίου αλλά και μεγάλου μέρους της Ημαθίας…».

 

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΓΙΑΝΑΒΑΡΤΖΗΣ

«…Το σύνολο των επιχειρηματιών που έλαβαν μέρος, σχεδόν κάλυψαν το προσφερόμενο ποσό που ήταν περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στο 100% του προϋπολογισμού. Δυστυχώς φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις μελέτες και βέβαια απορρίφθηκαν οι περισσότεροι φάκελοι από αυτούς, όπως και οι ενστάσεις τους. Είχα στείλει σχετικά, μετά τις εκλογές του Επιμελητηρίου και μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της επιτροπής του Leader τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη, όπως και στον Πρόεδρο της ΑΝ.ΗΜΑ. κ. Ουσουλτζόγλου με την οποία έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου περί σημαντικής απώλειας χρημάτων για …τυπικούς λόγους και ότι έπρεπε κάτι να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί πολύ μικρό ποσοστό επί των φακέλων που υποβλήθηκαν και δε θα ήταν αυτό τόσο περίεργο, αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και σε άλλες περιοχές, όπως στην Πέλλα και την Πιερία.

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό ως προς την τήρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, λόγω και του ότι οι προτάσεις είναι πολύ ανταγωνιστικές αλλά από την άλλη, δεν μπορεί ο νόμος να είναι πιο ελαστικός την Πέλλα και την Πιερία και τόσο άκαμπτος στην Ημαθία.
Φταίνε οι μελετητές; Και πόσο φταίνε, όταν ξέρουμε ότι έχουμε πολύ καλούς και έμπειρους επαγγελματίες στην Ημαθία…»;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΡΗΣ

«…Όποιος καταθέτει πρόταση στο Πρόγραμμα, το πρώτο πράγμα που δηλώνει υπεύθυνα, είναι ότι έλαβε γνώση των όρων της προκήρυξης, τους αποδέχεται και δεν τους αμφισβητεί. Ό,τι κατατίθεται στην πρόταση, δεν τροποποιείται, δεν συμπληρώνεται και δεν αλλάζει εκ των υστέρων σε τίποτα.
Αξιολογείται από μια ειδική επιτροπή στην οποία όσοι συμμετέχουν, εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας με την «ευλαβική» εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που έχουμε στα χέρια μας.
Στην επιτροπή αξιολόγησης μετέχουν στελέχη της ΑΝ.ΗΜΑ., υπηρεσιακοί παράγοντες άλλων φορέων όπως του Επιμελητηρίου κλπ και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ελέγξουμε σε πρώτη φάση αν πληροί ο φάκελος τους όρους της προκήρυξης, όπως καθορίζεται από το νόμο. Δεχθήκαμε λοιπόν τις προτάσεις και τις ελέγξαμε ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αν κάποιος από τους όρους δεν τηρείται, είτε όσον αφορά τον  προϋπολογισμό που μπορεί να βγει μεγαλύτερος, είτε όσον αφορά μια υπεύθυνη δήλωση και το γνήσιο της υπογραφής, είτε γιατί δεν έχει ποινικό μητρώο, τίτλους κυριότητας κλπ, είναι αναμενόμενο να απορριφθεί. Σαφώς και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει σε ένσταση. Όμως και πάλι, οι όροι είναι συγκεκριμένοι και δεν αλλάζουν. Οποιαδήποτε τροποποίησή τους δεν περνά από το χέρι μας. Είναι καθαρά θέμα Υπουργείων…».
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

«…Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ένταξης κάποιων επενδυτών στο Πρόγραμμα leader υπήρξαν απολύτως δεσμευτικοί και για τους επενδυτές που έκαναν την πρόταση αλλά και για μας που δεν είχαμε καμία δυνατότητα παρέμβασης, η  αλλαγής. Ό,τι ισχύει για την Ημαθία ως προς αυτό, ισχύει και για όλη την Ελλάδα.

Κατατέθηκαν προτάσεις με κλειστούς φακέλους οι οποίοι ανοίχθηκαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης. Εμείς μέχρι εκείνη την ώρα δεν ξέραμε τι περιέχουν, αν τα χαρτιά τους είναι εντάξει και αυτό ακριβώς διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ανοιγόταν ο φάκελος ένας – ένας, εξεταζόταν ένα – ένα κάθε δικαιολογητικό της αίτησης, με τις σφραγίδες του επενδυτή, τις υπογραφές του κλπ. Ελέγχθηκαν τα πάντα και η διαδικασία τηρήθηκε για όλους το ίδιο. Καταγράφηκε τι υπήρχε και τι όχι,  τι  ήταν σύννομο και τι όχι,  γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και η προκήρυξη που δημοσιεύσαμε ανήκει σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να διορθώσουμε τα όποια λάθη.
Αυτά δεν είναι παρατυπίες, αλλά γίνονται πλέον… παρανομίες. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ διαπιστώνοντας τέτοια λάθη, γιατί πράγματι υπήρξαν προτάσεις οι οποίες ήταν πολύ αξιόλογες και  καινοτόμες που θα έδιναν ώθηση και στην επιχειρηματικότητα του ίδιου του επενδυτή αλλά και θέσεις εργασίας για τον τόπο…».

 

Κωστής Χαλάτσης