Συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε εξαγωγές τουρισμό κ. ά

Τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μίντιμερ Σαμίεφ φιλοξένησε στην Ημαθία την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Ο κ. Σαμίεφ, άνθρωπος πολύ κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο πρώτος και επί 20ετίας Πρόεδρος του Ταταρστάν, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην Ημαθία βρέθηκε με εννιαμελή αποστολή συνεργατών του (ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του τμήματος ICOMOS κ. Μακογιέφσκι). Επισκέφθηκε τη Βεργίνα, όπου έμεινε έκθαμβος από το πλήθος και την πολιτισμική αξία των εκθεμάτων, το μοναστήρι του Προδρόμου στον Αλιάκμονα, και ακόμη το Δίον, την αρχαία Όλυνθο στη Χαλκιδική και τη Ρωμαϊκή Αγορά στη Θεσσαλονίκη. Σε όλες τις επισκέψεις του συνοδευόταν από τον Ρώσο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.
Στη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Σαμίεφ είχε συνάντηση με τον Αν. Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη. Οι συζητήσεις του κ. Σαμίεφ με τους κ. Ψωμιάδη και Καραπαναγιωτίδη αφορούσαν τα περιθώρια συνεργασίας των δύο περιοχών στους τομείς των εξαγωγών, του τουρισμού κ.ά. Προς την κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε η διοργάνωση ελληνικής αποστολής στο Ταταρστάν, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η αρμονική συνεργασία που έχουμε με τους Ρώσους αδελφούς μας καταδεικνύει ακριβώς την ανάγκη για την άμεση λειτουργία του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ως εμπορευματικού σταθμού για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, καθώς και την ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον γενικό πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την υποπρόξενο Γιουλάνα Γκαϊφουντίνεβα, καθώς και την ΕΛΑΣ, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην άψογη υλοποίηση της αποστολής.