Συνέντευξη Τύπου της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας

Τους ασφαλείς όρους εμπορίας και διακίνησης κρέατος, με όλες τις νόμιμες και απαραίτητες υγειονομικές πιστοποιήσεις, έθεσε ως αυστηρή προϋπόθεση για την τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας του κλάδου, όπως και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Συντεχνία Κρεοπωλών Βέροιας σε χθεσινή σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Δ.Σ., με αφορμή τόσο τα όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο με τη διανομή φθηνών προϊόντων από την Κίνηση Πολιτών, όσο και ενόψει των εορταστικών αγορών για το Πασχαλινό τραπέζι.
Πιο συγκεκριμένα, στο πάνελ της συνέντευξης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Νίκος Κακαφίκας, ο Αντιπρόεδρος Σταύρος Καδόγλου, ο Γραμματέας Γιώργος Δημούλας, ο Ταμίας Θωμάς Ζιώγας, τα μέλη Δημήτρης Βύζας, Λουκάς Λουκίδης, Βαγγέλης Μπάκανος, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Συντεχνίας και νυν Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θωμάς Χαρίσης.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΘΗΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ
Μεγάλο μέρος της εισήγησης του κ. Κακαφίκα εξαντλήθηκε στο περιεχόμενο της πρόσφατης καταγγελίας της Συντεχνίας προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας, τον ΕΦΕΤ και το Τμήμα Εμπορίου για την δραστηριότητα συγκεκριμένου εμπόρου, που το περασμένο Σάββατο διένειμε φθηνό κρέας στο πλαίσιο της διανομής προϊόντων από την Κίνηση Πολιτών Βέροιας, στο χώρο της ΑΓΡΕΞ, πουλώντας κρεατοσκευάσματα προς τρία ευρώ το κιλό.
Κάτι που, κατά την Συντεχνία, αντιβαίνει προς τη νομοθεσία που επιβάλλει αυστηρά ως μόνο επιτρεπόμενο χώρο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι κρεοπωλεία και supermarket και όχι φορτηγό από όπου ο έμπορος διένειμε τα προϊόντα του. «…Στηρίζουμε τον καταναλωτή με κάθε τρόπο, αλλά νόμιμα. Από το μαγαζί του μπορεί ο καθένας να πουλήσει όσο θέλει μέχρι και να δώσει δωρεάν στον κόσμο. Όποιος το κάνει, εμείς θα είμαστε μαζί του. Δε μας ενοχλεί, εφόσον δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Είπε αρχικά ότι θα τα διαθέσει από φορτηγό, το οποίο όμως δεν είναι χώρος εμπορίας κρέατος. Είναι μέσο μεταφοράς. Οφείλαμε να κάνουμε την καταγγελία στα αρμόδια όργανα. Πήγαμε στη Δ/νση Κτηνιατρικής και στον Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Στείλαμε την καταγγελία και στον ΕΦΕΤ και στο Τμήμα Εμπορίου. Οι τελευταίοι μας είπαν όμως ότι ήταν αργά, για να βγάλουν άτομα το Σάββατο για τον σχετικό έλεγχο. Ο Αντιπεριφερειάρχης με τη Δ/νση Κτηνιατρικής στο μεταξύ επικοινώνησαν με το συγκεκριμένο έμπορο, την Παρασκευή το μεσημέρι, λέγοντάς του ότι αυτό που ετοιμάζεται να κάνει είναι παράνομο. Εκείνος τους υποσχέθηκε ότι δε θα διαθέσει το προϊόν του έξω αλλά σε συνεργασία με τους πολίτες της Βέροιας από το μαγαζί του. Όμως την επόμενη μέρα το μοίραζε κανονικά από το φορτηγό. Πήγε η Αστυνομία και το Τμήμα Κτηνιατρικής και ακολουθήθηκαν τα νόμιμα. Μας κατηγόρησαν για την καταγγελία που κάναμε και μας απείλησαν. Την καταγγελία την κάναμε και θα την ξανακάνουμε, εάν και εφόσον χρειαστεί για οποιονδήποτε προσπαθήσει να πουλήσει με τέτοιους τρόπους ένα τόσο ευπαθές προϊόν, όπως είναι το κρέας, χωρίς να τηρεί τους νόμους και τους κανόνες υγιεινής. Είτε είναι μέλος της Συντεχνίας μας είτε όχι. Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του…», είπε επί λέξει ο κ. Κακαφίκας και υπογράμμισε με έμφαση ότι η Συντεχνία ούτε προκάλεσε, ούτε κατηγορήθηκε ποτέ για διατροφικό σκάνδαλο.

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Παράλληλα ο κ. Κακαφίκας εξέφρασε τη στήριξη της Συντεχνίας προς τους καταναλωτές στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον κόσμο ισότιμα με τα εξής: «…Συμπληρώνουμε φέτος 92 χρόνια ζωής. Τα χρόνια αυτά που πέρασαν, ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες διαβίωσης και οι συνήθειές μας άλλαξαν και αλλάζουν συνέχεια. Πολλά επαγγέλματα χάθηκαν και άλλα καινούργια εμφανίστηκαν. Εμείς οι κρεοπώλες ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ, μαζί σας. Στο κρεοπωλείο της γειτονιάς σας. Η συντεχνία όλα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει πολύ σοβαρό έργο, όχι μόνο στα του επαγγέλματός μας αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Τώρα παλεύουμε και εμείς όπως όλοι, να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, τα καταστήματά μας φυτοζωούν. Στην πόλη μας έχουν κλείσει τουλάχιστον δέκα κρεοπωλεία. Ελπίζουμε να είναι και τα τελευταία. Παρόλα τα προβλήματα όμως, εμείς με υπευθυνότητα και με χαμόγελο είμαστε εδώ. Πουλάμε ποιοτικό κρέας, ίσως το καλύτερο στην Ελλάδα, ελεγμένο με τους αυστηρότερους ελέγχους και πάντα στην πιο χαμηλή τιμή. Η συνεχής εκπαίδευση, τα σεμινάρια, οι υποδείξεις και οι έλεγχοι της κτηνιατρικής υπηρεσίας μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό. Μας κατηγόρησαν για αισχροκέρδεια. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι τα τελευταία τρία χρόνια η τιμή του κρέατος παραμένει η ίδια. Παρόλο που είχαμε δύο φορές αύξηση στο συντελεστή του ΦΠΑ από 9% σε 11% και από 11% σε 13%. Η αύξηση αυτή απορροφήθηκε από το ποσοστό του κέρδους μας…».

ΘΩΝΑΣ ΧΑΡΙΣΗΣ: «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην Πρόεδρος της Συντεχνίας και νυν Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θωμάς Χαρίσης που εστίασε στη συνολικότερη στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στις ανάγκες και τις προοπτικές του πρωτογενούς κυρίως τομέα που σχετίζεται με τη δραστηριότητα των Κρεοπωλών αλλά και τη φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει όσους εμπλέκονται με το αντικείμενο, για την προάσπιση των κοινών και αντικειμενικών συμφερόντων παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών: «…Ως Ομοσπονδία βασικό μας στόχο έχουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε καταλάβει ότι η προσπάθεια που θα γίνει πρέπει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε μια μεγάλη αγορά στην Ελλάδα, περί τα 17 – 20.000 κρεοπωλεία. Εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία θεωρούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη. Ο πρωτογενής τομέας θα δώσει το δευτερογενή και τριτογενή, άρα και θέσεις εργασίας. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί με κτηνοτρόφους και βοοτρόφους, στηρίζοντας και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα με τις ζωοτροφές. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και θα κατατεθούν στο Συνέδριό μας το καλοκαίρι. Έχουμε κεντρικό στόχο τη στήριξη του ελληνικού προϊόντος αφήνοντας πίσω πρακτικές που έβλαψαν και εμάς και τον καταναλωτή…».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ
Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών που συνεδρίασε πρόσφατα, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πώληση των αμνοεριφίων απευθείας από τον κτηνοτρόφο μέσω διαδικτύου – Δήμων ανά την Ελλάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική ανακοίνωση με τα εξής:
«…Αναγνωρίζουμε ότι το κόστος παραγωγής του αμνοεριφίου είναι υψηλό και κατ’ επέκταση το εισόδημα του παραγωγού – κτηνοτρόφου έχει πληγεί. Κατανοούμε ότι θέλει να πετύχει υψηλότερη τιμή για τα προϊόντα του και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε, κατά το δυνατόν, προς την κατεύθυνση αυτή, όμως ενόψει της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, την οποία όλοι ανεξαρτήτως βιώνουμε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί και η ίδια η παραγωγή, γι’ αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε την ομαλότητα της αγοράς. Συμμεριζόμενοι την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, οι οποίοι είναι καθημερινοί πελάτες στα καταστήματά μας, άλλωστε καταναλωτές είμαστε και οι ίδιοι, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και τους κανόνες υγιεινής των προϊόντων που διακινούμε, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερες και προσιτές, αφουγκραζόμενοι την οικονομική δυσχέρεια των πελατών μας. Οι κρεοπώλες είμαστε ο συνδετικός κρίκος της εμπορίας του κρέατος από τον παραγωγό στον καταναλωτή, τηρώντας την Εθνική Νομοθεσία και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που διέπουν όλα τα στάδια από την παραγωγή έως την κατανάλωση των προϊόντων. Απαιτούμε από τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς να γίνουν η «ασπίδα» των καταναλωτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την Δημόσια Υγεία, από την άναρχη εμπορία που μεθοδεύεται μέσω των Δήμων κατά τις ημέρες του Πάσχα. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Παραδοσιακών Κρεοπωλών όλης της Ελλάδας, και προς εκπλήρωσή του θα προβούμε σε καταγγελίες – μηνύσεις κατά οποιουδήποτε παραβεί την Εθνική Νομοθεσία και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που διέπουν την εμπορία του κρέατος. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές εμπορίας που συνέβαιναν 70 χρόνια πριν. Δεν θα αφήσουμε την Χώρα μας να βυθιστεί στην ανυποληψία των Ευρωπαίων εξαιτίας τέτοιων πρακτικών….».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο κ. Χαρίσης και για το τοπίο της τοπικής αγοράς, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου, που όπως είπε, φέτος θα ξεκαθαρίσει τελευταία στιγμή, ίσως και προς τα τέλη της Μ. Εβδομάδας, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση σε ποσότητες παραγγελιών αναμένεται σαφώς μειωμένη και άρα ο κλάδος θα διαχειριστεί την κατάσταση με γνώμονα να παραγγελθεί μόνον ό,τι πραγματικά θα πουληθεί μέχρι και το μεγάλο Σάββατο.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη προεκτίμηση για την πιθανή κύμανση των τιμών.

Κωστής Χαλάτσης