Την ακράδαντη πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγυημένη δύναμη ευθύνης και προοπτικής για τον τόπο, υπό την καθοδήγηση του νέου Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, υπογράμμισε ο Βουλευτής Ημαθίας του Κινήματος Τάσος Σιδηρόπουλος σε ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο διασκέδασης «Μορφές» στη Βέροια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σιδηρόπουλος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους παραβρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα, εξέφρασε με συγκίνηση την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους που δικαιώνουν με τη στήριξή τους την πολιτική του παρουσία, σε μια κρίσιμη – όπως είπε – περίοδο  για το ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία δύο χρόνια δοκιμάζεται σκληρά μέσα από πολλές απογοητεύσεις του ίδιου του κόσμου του αλλά και μεγάλου μέρους των πολιτών.

 

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο βουλευτής έκανε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του Κινήματος,  από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου που – όπως τόνισε – το  1981 πέτυχε να ενώσει το δημοκρατικό κόσμο της Ελλάδας με ποσοστό νίκης και έφερε την πολιτική ανατροπή σε θέματα της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας, συγκρότησης του ανύπαρκτου τότε κράτους, με την παράλληλη προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου. Για την εποχή Σημίτη δήλωσε ότι χαρακτηρίστηκε από μεγάλα έργα υποδομών μέσα από την συγκράτηση της κοινωνικής συνοχής και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Αναφερόμενος ειδικότερα στις αιτίες της κρίσης χρέους της χώρας, σημείωσε ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι προϊόν πολιτικών της τελευταίας διετίας που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ αλλά πολύ παλιότερο.
«…Το 2009 το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μίσησε το λαό και να πήρε έτσι απλά όλα αυτά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αθετώντας τις παλιότερες αξίες του. Μέτρα που δίκαια παρόργισαν τον κόσμο. Παραλάβαμε υψηλότατο χρέος από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Η χώρα δεν μπορούσε τότε προφανώς να βγει στους δανεισμούς με πανύψηλα επιτόκια ή με κλειστές πόρτες παντού. Η λύση έπρεπε να βρεθεί με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, κάτι που κάναμε, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που λιποτάκτησε στον ενάμισι κιόλας χρόνο από την τελευταία επανεκλογή της και μας παρέδωσε την τεράστια αυτή ευθύνη.
Θυμάμαι έναν Κώστα Καραμανλή που για πεντέμισι χρόνια δε βγήκε πάνω από πέντε φορές στο εξωτερικό να διαπραγματευτεί για την Πατρίδα και έναν Γιώργο Παπανδρέου που για δύο χρόνια άλλαζε συνεχώς αεροπλάνα, ταξιδεύοντας από τη μια χώρα στην άλλη, για να κρατήσει όρθια και ζωντανή τη χώρα…», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Περί του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Σιδηρόπουλος έκανε λόγο για σκληρό δίλημμα υπαγορευόμενο από τους έξω: «…Ή τα χάνουμε όλα ή χάνουμε ένα μέρος που ως κοινωνία και χώρα κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια…», είπε, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά, πως είχε άλλη πολιτική άποψη κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ, και όταν πλησίασε τους ομοϊδεάτες του Μέρκελ και Σαρκοζί για να τοποθετηθεί «έφαγε πόρτα». «… Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο κ.Σαμαράς συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ψηφίζοντας τα μνημόνια και τα παρεπόμενά τους και δικαιώνοντας τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου του 2011, στην Ε.Ε. που ψήφισε τότε το ΠΑΣΟΚ και κατά την οποία η χώρα απαλλάχθηκε από δυσβάσταχτο βάρος στις πλάτες του λαού…», ήταν τα λόγια του βουλευτή.

Μιλώντας ειδικότερα για τη στάση άλλων κομμάτων επί του θέματος τόνισε:
«…Δεν είναι λύση η εύκολη τοποθέτηση άλλων κομμάτων για την επιστροφή στη δραχμή, σενάριο που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων με τη στάση πληρωμών που θα επέφερε την εθνική χρεοκοπία(…).
Είναι θέμα στάσης ευθύνης απέναντι σε πέντε εκατ. πολίτες. Εύκολος είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία κερδισμένοι θα έβγαιναν μόνο κάποιοι εθνικόφρονες που το παίζουν πατριώτες και κρατούν τα νόμιμα ή παράνομα κεφάλαιά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, αγοράζοντας έπειτα την εναπομείνασα περιουσία του ελληνικού λαού…», υπογράμμισε.

 

ΟΧΙ ΣΕ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

«…Δεν ξεπεράστηκε η κρίση ακόμα», επεσήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος «αλλά οφείλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας μια νέα ευκαιρία ανάκαμψης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Όπως το ότι αφήσαμε ανεξέλεγκτο το πάρτι με τα φάρμακα, ανεξέλεγκτα τα νοσοκομεία, τη φοροδιαφυγή να οργιάζει, την παραοικονομία, τους υπερπατριώτες να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και έτσι ήρθε το συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι η ώρα όλοι αυτοί να πληρώσουν. Η μεγαλύτερη αδικία σε αυτή την κρίση είναι ότι άλλοι τα φάγανε και άλλοι κρίθηκαν να τα πληρώσουν. Οφείλουμε ως ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος ηθικό, φιλικό στον πολίτη που θα ανατρέψει την κοινωνική παθογένεια αλλά προϋπόθεση είναι να τιμωρηθούν οι πολιτικοί επίορκοι που έφεραν τη χώρα στο αδιέξοδο…».

 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μιλώντας για τις προοπτικές ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας είπε:
«…Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με φόρους και περικοπές. Τώρα που ηρεμήσαμε από τον κίνδυνο της πτώχευσης, είναι η ώρα να αρχίσουν κάποιοι να επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία ποσά είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε άλλων Προγραμμάτων, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για να μπορεί να εισπράττει το Κράτος τους φόρους του και να ξαναδουλέψει η μηχανή. Ένα σημαντικό κομμάτι σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο αγροτικός τομέας. Φέραμε δεκάδες νομοσχέδια στη βουλή για τους συνεταιρισμούς, όπως το μητρώο εμπόρων αγροτών, μια καινοτομία για να μπορεί να γνωρίζει ο αγρότης πού μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα του με ασφάλεια. Χρειάζεται όμως ένας κεντρικός σχεδιασμός να στηρίξει και να φέρει τη χώρα σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο με την κατάκτηση νέων αγορών…»

 

«ΠΟΤΕ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ»

Ζήτησε επίσης ο κ. Σιδηρόπουλος να κάνει μια προσωπική αναφορά, παρόλο που δεν το συνηθίζει – όπως σημείωσε – λέγοντας ότι πάντοτε έδειχνε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και δε χρησιμοποίησε ποτέ τη βουλευτική του θέση για προσωπικά οφέλη. «Ποτέ μα ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω τη θέση μου για προσωπικό πλουτισμό. Είμαι εδώ για να υπηρετώ το νομό μου και τη Δημοκρατική Παράταξη και είναι για μένα μεγάλη τιμή που μου δώσατε τη δυνατότητα να σας υπηρετώ από αυτή τη θέση για οκτώ χρόνια…», υπογράμμισε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΛΟΓΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τέλος, ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά και στην πρόσφατη εκλογή Βενιζέλου με τα εξής: «…Το ΠΑΣΟΚ με τη δική σας συγκλονιστική παρουσία είναι εδώ, είναι ζωντανό και έτοιμο για νέους αγώνες και νέες νίκες. Πριν λίγες μέρες με τη δική σας στήριξη το Κίνημα ανέδειξε το νέο του ηγέτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που θεωρώ ότι δικαιωματικά πήρε την ευθύνη στα χέρια του σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Λειτούργησε με υπευθυνότητα ως Υπουργός Οικονομικών, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Άμυνας χωρίς κανένα προσωπικό κόστος και οποιαδήποτε φθορά. Του οφείλουμε πολλά γιατί αυτό το κρίσιμο διάστημα κράτησε την ενότητα και τη συνοχή του Κινήματος. Ενωμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι θα προχωρήσουμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ευθύνης και προοπτικής και μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον του τόπου…».

 

Κωστής Χαλάτσης