Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς άλλος ένας ασθενής έχασε τη ζωή του από την ασθένεια , όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχονται πλέον στα 60. Από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν λάβει εξιτήριο 26, ενώ 29 νοσηλεύονται ακόμη. Από αυτούς οι οκτώ βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ

Λόγω των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, οι αιμοληψίες έχουν σταματήσει στα κέντρα αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, αποκλείοντας τα άτομα που έχουν επισκεφθεί περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν απαγορευτεί οι αιμοληψίες. Οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην παίρνουμε αίμα από άτομα τα οποία έχουν μείνει το τελευταίο 24ωρο στους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς», ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου.

Στις πόλεις όπου οι αιμοληψίες έχουν σταματήσει, με εντολή του υπουργείου Υγείας,  το αίμα που είχε ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες (περίπου 2.000 μονάδες) έχει τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί.

Εν τω μεταξύ, τη χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που έχουν σχεδιάσει οι τοπικοί φορείς του νομού Θεσσαλονίκης ζητεί με σχετική επιστολή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, το εν λόγω πρόγραμμα προέκυψε από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ, την ΑΝΕΘ, και τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των ορυζώνων της περιοχής. Έχει δε εφαρμοστεί με επιτυχία σε πειραματικό στάδιο και προβλέπει την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημειώνει ωστόσο, οι προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει και η ελληνική και διεθνής επιστημονική εμπειρία, θα μπορούσε να συμβάλουν στην αποφυγή των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Το αίτημα υποβλήθηκε επίσης στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.