Για ακόμη μια χρονιά εντυπωσίασε η συμμετοχή της Ε.Λ.Β. στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012, κερδίζοντας τα κολακευτικά σχόλια των θεατών.

Καταχειροκροτήθηκαν και φέτος οι δείκτες της παρέλασης της εξέδρας των τιμωμένων – προσκεκλημένων και των εκπροσώπων των αρχών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έκαναν  αισθητή την παρουσία τους με την εμφάνιση των φορεσιών κατά το πρότυπο της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, του Τσολιά του Κρητικού και του Πόντιου.

Η ενέργεια αυτή, είναι μια πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και καθιερώθηκε στα πλαίσια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου με σκοπό να φωτίσει μια ακόμη σκοτεινή σελίδα της νεότερης ιστορίας μας, της καθοριστικής δηλαδή συμβολής των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας (πρωτοστάτης και αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με καταγωγή από το χωριό Υψηλή του Όφη).

Να θυμίσουμε ότι η εμφάνιση των εκπρόσωπων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, ως δείκτες στην εξέδρα των επισήμων καθιερώθηκε κατά την διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, με προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007, οι οποία εντάθηκε την επόμενη χρονιά (2008) και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πανελλήνιο το 2009, με τη συνεργασία του τότε Νομάρχη και νυν Αντιπεριφεριάρχη κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη.

Στα πλαίσια της ενιαίας εμφάνισης του ποντιακού στοιχείου της πόλης μας συμμετείχε με το λάβαρο του και ο Σύλλογος  του Προμηθέα.

Την παράσταση έκλεψε η ενός μόλις έτους Αλεξάνδρα, ντυμένη με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, η οποία παρήλασε στην αγκαλιά του πατέρα της Λάζαρου Ζευγαρόπουλου προκαλώντας με την παρουσία της τον ενθουσιασμό και στέλνοντας μηνύματα εθνικής υπερηφάνειας.

 

 

 

                                                                  Για το Δ.Σ.

                                                                      Έφορος Τύπου & Δ. Σχέσεων

                                                                     Λάζαρος Ζευγαρόπουλος