Black list με τους δικαιούχους ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

«Black list» καταρτίζει το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ήδη τα ονόματα των 36.000 ατόμων που ενώ ελάμβαναν επιδόματα, δεν προσήλθαν για απογραφή σύμφωνα με τη διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος. Πηγές του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, εκτιμούν ότι η λίστα αυτή θα… διπλασιαστεί, φτάνοντας τους 75.000 μαϊμού – δικαιούχους.

Αυτό μαρτυρά τουλάχιστον η διαδικασία της διασταύρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα. Τα στοιχεία της απογραφής διασταυρώνονται με εκείνα των Δημοτολογίων και των Ληξιαρχείων (υπουργείο Εσωτερικών), με τους καταλόγους των ομογενών (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), με τη βάση δεδομένων που περιέχει τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του υπουργείου Εργασίας αλλά και τους ΑΦΜ του υπουργείου Οικονομίας έτσι ώστε να εντοπιστούν ανύπαρκτοι, διπλοεγγεγραμμένοι και άλλες παρόμοιες… κατηγορίες δικαιούχων. Η λίστα με τους 203.998 δικαιούχους της πρώτης φάσης «σαρώνεται» ξανά και ξανά. Και ολοένα μειώνεται…

Απογράφηκαν αλλά τώρα ζητούν… διαγραφή από το Μητρώο

Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιοι από τα ΚΕΠ της χώρας –τα οποία είχαν την ευθύνη για την ολοκλήρωση της απογραφής- ενημερώνουν το υπουργείο Υγείας καθημερινά για δεκάδες ακυρώσεις απογραφέντων δικαιούχων. Όπως εξηγούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ στους συναδέλφους τους στο υπουργείο, αυξάνονται συνεχώς οι «δικαιούχοι» εκείνοι που παρότι απογράφηκαν, επιστρέφουν στα ΚΕΠ και ζητούν να εξαιρεθούν από τις σχετικές λίστες, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Στο υπουργείο Υγείας, πάλι, εκτιμούν ότι όλοι όσοι επιστρέφουν στα ΚΕΠ –και όλοι όσοι θα επιστρέψουν- έχουν λάβει το σαφές μήνυμα της ηγεσίας για την απόδοση των ευθυνών σε όσους λάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

«Το Δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα που καταβλήθηκαν σε μη δικαιούχους επιδομάτων και θα επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην παράνομη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων» τονίζει στο protothema.gr ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος σήκωσε και το βάρος της διαδικασίας της απογραφής και της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων.

«Γόρδιος δεσμός» η νομική διαχείριση των μαϊμού – δικαιούχων

Η αναζήτηση των πειθαρχικών, ποινικών και αστικών ευθυνών τόσο των δήθεν δικαιούχων όσο και των γιατρών, είναι το επόμενο στάδιο το οποίο καλούνται να χειριστούν στο υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων που είχαν στήσει τη «βιομηχανία» επιδομάτων με πλαστές γνωματεύσεις, ο πειθαρχικός έλεγχος θα ξεκινήσει άμεσα. Οι Επιθεωρητές Υγείας έχουν στη διάθεσή τους αδιάσειστα στοιχεία και έγγραφα για τον τρόπο με τον οποίο έδιναν τις γνωματεύσεις σε ασθενείς χωρίς καν να τους εξετάσουν! Ήδη το ΣΔΟΕ έχει λάβει εντολή να ελέγξει τις καταθέσεις και την περιουσιακή κατάσταση του οφθαλμίατρου στη Ζάκυνθο, που χορηγούσε κατά εκατοντάδες τις γνωματεύσεις για τυφλότητα σε κατοίκους του νησιού έναντι αδρού τιμήματος.

Λύση αναζητείται για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων των επιδομάτων (αστική ευθύνη) από τους χιλιάδες δικαιούχους που τα ελάμβαναν παράνομα. Θεωρείται πρακτικά αδύνατον η ολιγομελής νομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασίας που συνεπάγεται o αριθμός έστω και των 36.000 μαϊμού – δικαιούχων, πολύ δε περισσότερο των διπλάσιων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την άμεση και ταχεία νομική διευθέτηση του θέματος εξετάζεται η λύση της επιστράτευσης ελευθεροεπαγγελματιών δικηγόρων. Βάσει αυτού του σεναρίου, η τελική black list με τους δήθεν δικαιούχους, που εισέπρατταν τα επιδόματα, θα δοθεί σε εταιρίες δικηγόρων ή σε μεμονωμένους δικηγόρους ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, δικαστικά ή εξωδικαστικά. Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των δικηγόρων, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην παραχώρηση ποσοστού σε κάθε δικηγόρο ανάλογα με την αποζημίωση που θα επιτύχει για το ελληνικό δημόσιο.