«Σε φιάσκο έχουν οδηγηθεί οι απόπειρες «διάσωσης» της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.) του πρώην Ομίλου Λαναρά στις οποίες επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 2007», αναφέρει σε ερώτησή της προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, οικονομίας και Εργασίας η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ευγενία Αμανατίδου- Πασχαλίδου. Και συνεχίζει «  Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση με ευθύνη τόσο των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν πλέον και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών όσο και των τελευταίων κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν παρέμβει και είχαν αναλάβει (με τρία νομοθετήματα) την ευθύνη στήριξης της επιχείρησης με κύρια πρόφαση την διάσωση των θέσεων εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των προμηθευτών και των πιστωτριών τραπεζών.

Το αποτέλεσμα της «διάσωσης», όπως είχα επισημάνει και σε επίκαιρη ερώτηση μου (489/6-2-12), είναι οι εργαζόμενοι να έχουν οδηγηθεί σε τραγικό αδιέξοδο. Η εταιρία αριθμεί πλέον μόλις 650 εργαζόμενους από τους 1.700 που αριθμούσε το 2004. Οι απολυμένοι της τελευταίας τριετίας δεν έχουν λάβει το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ οι εργαζόμενοι απασχολούνται μόνο «εικονικά». Σ’ αυτή την ομηρία οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάνω από 3 χρόνια, με αποτέλεσμα, ενώ δεν λαμβάνουν μισθό, ν’ αποδίδουν τους φόρους που απορρέουν από τους μισθούς που δεν παίρνουν να μην απολαμβάνουν τις φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα που θα δικαιούνταν ως άνεργοι και να μην μπορούν να εγγραφούν στις λίστες του ΟΑΕΔ για εύρεση εργασίας.

Επειδή, η εταιρία φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς εκκρεμεί αίτημα πτώχευσης που έχει καταθέσει προμηθευτής της εταιρίας και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση της εταιρίας την 4η Απριλίου.

Επειδή και αυτή η κυβέρνηση δεδομένης της εμπλοκής της στα ζητήματα της εταιρίας φέρει ευθύνη για το σημερινό φιάσκο

Επειδή,  οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν μετά το «ναυάγιο» και της τελευταίας «διάσωσης» της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας;

Προτίθενται ν’ αναλάβουν μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και να παρέμβουν ώστε να εξασφαλίσουν την καταβολή των οφειλών της εταιρίας προς τους απολυμένους και τους εργαζόμενους κατά προτεραιότητα;

Προτίθενται να μεσολαβήσουν για την αναστολή των οφειλών των εργαζομένων προς την Εφορία και προς τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίοι είναι επί της ουσίας άνεργοι, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν;»