Χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια και αξιοσημείωτες εντάσεις πραγματοποιήθηκαν οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στη Βέροια. Ωστόσο, η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση έλαβε χώρα παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων με αυστηρή περιφρούρηση της εξέδρας των επισήμων επί της οδού Μητροπόλεως στην πλατεία Δημαρχείου, στην οποία έγιναν από νωρίς το πρωί, προληπτικά, προσαγωγές αντιεξουσιαστών.
Τα αστυνομικά μέτρα χαρακτηρίστηκαν από την αυστηρή απαγόρευση της προσέλευσης πεζών στο οδόστρωμα, σε ακτίνα περίπου20 μέτρων επί της Μητροπόλεως, ένθεν και ένθεν της εξέδρας η οποία σε σχέση με παλιότερες αντίστοιχες επετείους ήταν χαρακτηριστικά πολύ μικρότερη.

 

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αντωνίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θερμών Δημητρίου και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, της Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, του βουλευτή Ημαθίας Τάσου Σιδηρόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Μαυροκεφαλίδη, του Αντιπροέδρου Βασίλη Γιαννουλάκη, του αρχηγού της Μείζονος Μειοψηφίας του Σώματος Λάζαρου Τσαβδαρίδη, των Αντιδημάρχων Κω/νου Βοργιαζίδη και Βέτας Αρχοντάκη, του Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Μούρνου κ.α., ενώ τα Σώματα Ασφαλείας εκπροσώπησαν ο Διοικητής του Β’ΣΣ Α/νγος Κων/νος Τόπης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κ.α.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας Ωρολογίου. Να σημειωθεί ότι δεν παρέστη στις εκδηλώσεις επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

 

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Παρότι οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν απρόσκοπτα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας, ωστόσο η Αστυνομία, νωρίτερα το πρωί γύρω στις 10.00 προέβη, στην πλ. Δημαρχείου, σε προσαγωγές περίπου 10 – 15 ατόμων από τοπική αντιεξουσιαστική ομάδα που έφεραν καδρόνια και πυροσβεστήρες.
Την ίδια στιγμή, πολίτες εξέφραζαν, ερωτώμενοι από τα «Ε», τη διαμαρτυρία τους για την υπερβολή – κατά τα λεγόμενά τους – σχετικά με την αυστηρότητα των  αστυνομικών μέτρων περιφρούρησης που ελήφθησαν για την προστασία των επισήμων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να στοιβάζεται ασφυκτικά πίσω από σχοινιά και κιγκλιδώματα.
Παράλληλα «αγανακτισμένοι» πολίτες της Βέροιας, μαζί με συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και μέλη του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «ΣΠΙΘΕΣ» παρατάχθηκαν, επίσης πίσω από κιγκλιδώματα και την ασφικτική περιφρούρηση αστυνομικού κλοιού στο ύψος του τριγώνου των οδών Εληάς, Βενιζέλου και Μητροπόλεως, διατρανώνοντας την οργή τους για τη λήψη των αστυνομικών μέτρων και κάνοντας λόγο για σύγχρονη κατάλυση της Δημοκρατίας.

Ερωτώμενος από τα «Ε» ο Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Παπαχρήστου για την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, μίλησε απλώς για υπηρεσιακή εντολή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν ήταν τοπικού ή πανελλαδικού χαρακτήρα και χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση περεταίρω.

 

Κωστής Χαλάτσης