Η μικρή σχετικά προσέλευση στις κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κινήματος, χαρακτήρισε τη διαδικασία που διενεργήθηκε την Κυριακή σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας, 3.566 άτομα ψήφισαν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, εκ των οποίων 3489 ήταν τα έγκυρα – ταυτόσημα με την επιλογή Βενιζέλου και 77 τα άκυρα-λευκά.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας εκλογικής διαδικασίας, ως προς το αποτέλεσμα, σύμφωνα και με δηλώσεις τοπικών στελεχών του Κινήματος στα «Ε», σε σχέση με αντίστοιχες αναμετρήσεις του παρελθόντος, υπήρξαν η μοναδική υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε αντίθεση με την προηγούμενη παρόμοια διαδικασία που περιλάμβανε τρεις υποψηφιότητες, καθώς και το πολιτικό κόστος που εισέπραξε συνολικότερα το ΠΑΣΟΚ από την Κυβερνητική του παρουσία και τη χάραξη πολιτικών διαχείρισης της κρίσης χρέους της χώρας.
Ειδικά το τελευταίο, εκτιμάται από τα στελέχη, ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αντικειμενικά χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, η οποία ωστόσο χαρακτηρίστηκε αρκούντως ικανοποιητική αναλογικά με όλα τα παραπάνω.

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναλυτικότερα για το Δήμο Βέροιας, στην Βέροια ψήφισαν 675, εκ των οποίων τα έγκυρα ήταν 638 και τα λευκά – άκυρα 37, ενώ στο Εκλογικό Τμήμα Καλλιθέας 201, εκ των οποίων τα 199 έγκυρα και 2 λευκά – άκυρα.

Στην Αλεξάνδρεια ψήφισαν 445 εκ των οποίων 440 τα έγκυρα και 5 λευκά – άκυρα. Στη Νάουσα 319 εκ των οποίων 315 τα έγκυρα και 4 λευκά – άκυρα.
Στις έδρες των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων της Ημαθίας ψήφισαν, στα Ριζώματα (πρώην Δήμος Μακεδονίδος) 62 τα οποία ήταν και έγκυρα. Στη Βεργίνα (πρώην Δήμος Βεργίνας) ψήφισαν 110, εκ των οποίων έγκυρα ήταν τα 108 και 2 λευκά – άκυρα. Στον Άγιο Γεώργιο (πρώην Δήμος Δοβρά) ψήφισαν 201, εκ των οποίων 199 έγκυρα και 2 λευκά – άκυρα. Στη Μελίκη (πρώην Δήμος Μελίκης) ψήφισαν 274 – όλα έγκυρα. Στον Κοπανό (πρώην Δήμος Ανθεμίων) ψήφισαν 319 – όλα έγκυρα. Στο Μακροχώρι (πρώην Δήμος Απ. Παύλου) ψήφισαν 211 – όλα έγκυρα. Στον Πλάτανο (πρώην Δήμος Πλατέος) ψήφισαν 259 με έγκυρα τα 243 και λευκά – άκυρα τα 16. Στην Καβάσιλα (πρώην Δήμος Αντιγονιδών) ψήφισαν 207, εκ των οποίων τα 200 έγκυρα και 7 λευκά – άκυρα. Τέλος στο Αγγελοχώρι (πρώην Δήμος Ειρηνούπολης) ψήφισαν 283 εκ των οποίων τα 281 έγκυρα και 2 λευκά – άκυρα.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μιλήσαμε με τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ημαθίας Στέργιο Παπαστεργίου, το Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θούλη Σιδηροπούλου και τους τρεις βουλευτές Άγγελο Τόλκα, Θανάση Γικόνογλου και Τάσο Σιδηρόπουλο, οι οποίοι μεταξύ άλλων δήλωσαν:

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

«…Το αποτέλεσμα για την Ημαθία αποτιμάται θετικό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που συμμετείχε στη διαδικασία μέσα από την ψυχή μας. Και οφείλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες θα είμαστε κοντά στα προβλήματά του προσπαθώντας να τα επιλύσουμε. Σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, πρέπει να δούμε τη διαφορετικότητα των χαρακτηριστικών. Τότε είχαμε τρεις υποψηφίους και σήμερα έναν. Στη παρούσα μας διαδικασία δεν υπήρχε το ίδιο θετικό πολιτικό κλίμα που υπήρχε τότε. Και τέλος το κόμμα μας δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Αλλά με βάση αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από μας προσδοκίες μας…».

 

ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

«…Συνεκτιμώντας και συνυπολογίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες του Κινήματος ως απόρροια της χάραξης – κατά τη διακυβέρνησή του – αναγκαστικών  πολιτικών στρατηγικών για τη σωτηρία της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, αλλά και για το ίδιο το Κίνημα που εισέπραξε ανάλογο πολιτικό κόστος, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη συμμετοχή στην χθεσινή διαδικασία ως απολύτως ικανοποιητική. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως νέος Πρόεδρος μπορεί να εγγυηθεί για την πορεία της μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης προς μια πλειοψηφούσα, ευρεία κεντροαριστερά στο νέο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Οφείλουμε τόσο στην Ημαθία, όσο και πανελλαδικά να ρίξουμε το βάρος του ενδιαφέροντος μας στη νέα γενιά, στις παραγωγικές ηλικίες που ωστόσο απουσίαζαν από την τοπική ψηφοφορία της Κυριακής…».

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ

«…Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, σε σύγκριση με τη συνολική συμμετοχή σε επίπεδο Ελλάδας και την τάση που παρατηρήθηκε νομίζω ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στην Ημαθία. Το μήνυμα είναι πολλαπλό. Αφενός ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του αποδεικνύοντας ότι δεν ισχύουν οι προβλέψεις του προηγούμενου διαστήματος ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ είναι διαλυμένο πολιτικά και οργανωτικά, και αφετέρου η βάση έδειξε ότι είναι εδώ προσδοκώντας πράγματα στην πορεία μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο η απόκλιση που υπάρχει από τις προηγούμενες φορές είναι κάτι που μας προβληματίζει αλλά έχει και την ερμηνεία ότι ο κόσμος μας δίνει άλλη μια ευκαιρία, να αποδείξουμε πως ό,τι έγινε μέχρι σήμερα ήταν για να σωθεί η χώρα και από δω και πέρα χρειάζονται διαφορετικά βήματα, να γίνουν πράξη όσα έχουν ειπωθεί. Υπάρχει σαφώς ένα πολιτικό κόστος το οποίο το ΠΑΣΟΚ το έχει αναλάβει περισσότερο από όσο του αναλογεί…».

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ

«…Τα νούμερα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας δείχνουν μια πραγματικότητα.
Είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ γυρίζει σελίδα. Η επόμενη μέρα για την παράταξη είναι η αρχή μιας νέας περιόδου, όπου πρωτίστως ένα σημαντικό ρόλο θα παίζει η ειλικρινής σχέση του κοινωνικού εκσυγχρονισμού του Κόμματος με την κοινωνία, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του ως κόμμα με τα δεδομένα της εποχής του 2012 που οφείλει να ακολουθεί μια παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ και ο νέος Πρόεδρος του Βαγγέλης Βενιζέλος άμεσα πρέπει να προτάξουν το νέο όραμα της παράταξης για την επόμενη δεκαετία. Είναι ιδιαίτερα ικανός και αυτό που είχε στο μυαλό του ήρθε η χρονική στιγμή να το υλοποιήσει. Η διαδικασία και το πρόσταγμα του νέου οράματος για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα δώσει νέα πίστη στο λαό, ότι παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και θα ξαναγυρίσουν όλοι οι δυσαρεστημένοι στην αγκαλιά της…».

 

 

ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

«…Νομίζω ότι υπήρχε πολύ σημαντική συμμετοχή στην Ημαθία, που δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου και ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, όταν νέος Πρόεδρος βγει να αναλύσει και να εξηγήσει τα όσα μέχρι τώρα εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικές και κυρίως, την επόμενη μέρα που θα περιγράψει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε πως θα έχουμε μεγαλύτερη συσπείρωση, ενότητα και δυναμική στις εθνικές εκλογές. Όσον αφορά τη μικρή συμμετοχή του κόσμου σε σχέση με άλλες παλιότερες διαδικασίες, όταν στις άλλες εκλογές είχε τρεις υποψηφίους, είναι λογικό να έχει  και άλλα αποτελέσματα. Αναμφίβολα το πολιτικό κόστος και η κρίση επηρέασαν αυτή την πραγματικότητα…».

 

Κωστής Χαλάτσης