Στη Γενική Συνέλευση της A.R.E.F.L.H. (Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles), της Ένωσης Περιφερειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλλιεργούν οπωροκηπευτικά προϊόντα, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου 2012 στο Sint-Truiden του Βελγίου, συμμετείχε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν  στη Γενική Συνέλευση ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε.  Ημαθίας κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ και εκπρόσωποι των παραγωγών οπωροκηπευτικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Γενική Συνέλευση της A.R.E.F.L.H.,   η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, την παραγωγική και εξαγωγική εικόνα των προϊόντων της,  τα δυνατά σημεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της παραγωγής της.

Αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης της A.R.E.F.L.H. ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης στο τομέα των οπωροκηπευτικών και τα επίπεδα κατανάλωσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Τρόποι  αντιμετώπισης της κρίσης στα οπωροκηπευτικά  με τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των παραγωγών σε χρονιές κρίσης
  • Τα επίπεδα κατανάλωσης των προϊόντων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου ελαιόλαδου με σκοπό την προστασία, την ανάπτυξη και την προώθηση της παραγωγής του ελαιολάδου
  • Η δημιουργία ενός διακρατικού οργανισμού παραγωγών.