, η οποία θα συμμετάσχει με περίπτερο, στην 19η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού MITT στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιείται από  21 έως 24  Μαρτίου 2012.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως τιμώμενη περιοχή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μόσχας, μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό στο φετινό πρόγραμμα  τουριστικής προβολής της ΠΚΜ, μετά από την επιτυχή παρουσία της στις εκθέσεις της Σόφιας, του Βελιγραδίου και του Βερολίνου.

Η αποστολή της ΠΚΜ προγραμματίζει σειρά επαφών με εκπροσώπους πολιτικών φορέων και παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας της Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την τεράστια αγορά της  Ρωσίας και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των  Ρώσων τουριστών, στα πλαίσια των οποίων θα προβληθούν οι ποικίλες εναλλακτικές επιλογές  της σύγχρονης τουριστικής ταυτότητας της ΠΚΜ, όπως είναι  π.χ. η προώθηση του προσκυνηματικού – θρησκευτικού τουρισμού (Άγιο Όρος, βυζαντινές εκκλησίες και μονές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία) λόγω των στενών  θρησκευτικών δεσμών Ελλάδας – Ρωσίας. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πλαισιώνεται από πλούσια έκθεση ελληνικών εδεσμάτων και προϊόντων από παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες,  ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τίρανα τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Μαρτίου 2012, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας  Σαλί Μπερίσα και εκπροσώπους της τοπικής  αυτοδιοίκησης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Γενικού Προξένου της Αλβανικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα.

Στη σειρά συναντήσεων που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό καθώς και με τον Κυβερνήτη, τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο Τιράνων,  ο κ. Δ. Ψωμιάδης συζήτησε για θέματα διμερούς συνεργασίας στους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Οι εκπρόσωποι της αλβανικής πολιτικής σκηνής εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργασίας με την ΠΚΜ  στον τουρισμό και στο εμπόριο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εισαγωγών ελληνικών νωπών προϊόντων (οπωροκηπευτικά προϊόντα) από την Κεντρική Μακεδονία. «Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη, χτίζοντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας της ΠΚΜ. Αξιοποιούμε κάθε πρωτοβουλία και δυνατότητα που μας δίνεται για να προωθήσουμε τον τουρισμό και την  επιχειρηματικότητά μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η άψογη φιλοξενία από την αλβανική πλευρά ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης» σχολίασε σχετικά ο κ. Δ. Ψωμιάδης.