Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Ευρωπαϊκό Διακρατικό Πρόγραμμα «Friends Beyond Borders -Φίλοι πέρα από τα σύνορα», με τη μετάβαση νέων στην Πάντοβα της Ιταλίας στο διάστημα 10-12 Μαρτίου 2012, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βέροιας, σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο και το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ). Το Πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα φορείς από την Πάντοβα και τη Σεβίλλη, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  «Νεολαία σε Δράση – Διεθνείς ανταλλαγές νέων» και αφορά νέους με ελαφρά νοητική στέρηση.

 

Το πρόγραμμα, στηριζόμενο σε μια διαδικασία δια-πολιτισμικής μάθησης που ενισχύει τη δημιουργικότητα, την ενεργό συμμετοχή και την πρωτοβουλία, ατόμων με αναπηρία και ελαφρά διανοητική υστέρηση, στοχεύει, παγιώνει και αναπτύσσει πρωτοβουλίες που προωθούν την αυτονομία και την κοινωνική ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να προάγει τη συμμετοχή τους παρέχοντας τους ίσες ευκαιρίες. Περιλάμβανε 2 κύριες συναντήσεις, διάρκειας 10 ημερών η κάθε μία, μία στην Πάντοβα της Ιταλίας και μία στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου μετέβησαν άτομα με ειδικές δεξιότητες από το Ειδικό Σχολείο στην πρώτη και το ΚΕΜΑΕΔ στη δεύτερη.

 

Η δεύτερη συνάντηση της Πάντοβα, αυτή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, είχε ως στόχο να συνοψίσει τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η κάθε περιοχή. Τις εμπειρίες τους παρουσίασαν στη συνάντηση οι ίδιοι οι νέοι από τη Βέροια με τη βοήθεια των συνοδών τους, των κκ. Μ. Κοντονή και Σ. Δαμιανίδου, οι οποίες επιπλέον παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν, αντίστοιχα, το Ειδικό Σχολείο και το ΚΕΜΑΕΔ.