Αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για το πρόβλημα του πάρκινγκ

 

Την παροχή συναίνεσης για την επέκταση εργοταξίου του έργου «Αποκατάσταση Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» που εκτελείται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εισηγήθηκε η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας κατά την συνεδρίασή της το απόγευμα της Δευτέρας. Το Σώμα στο πλαίσιο της ημερησίας διατάξεως συζήτησης κλήθηκε να διατυπώσει θέσεις και απόψεις επί του θέματος, προκειμένου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση παραχώρησης ή μη της χρήσης της συγκεκριμένης κοινόχρηστης έκτασης, επιφάνειας 380 τ.μ. (το τμήμα που ορίζεται από τη συμβολή των οδών Α. Καμάρα, Περικλέους και Κεντρικής).
Πιο συγκεκριμένα, κατά την σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολεοδομίας – Κτηματολογίου και Περιουσίας, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω έκταση, βάσει κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Επιστημών έχει απαλλοτριωθεί υπέρ του Δημοσίου με δαπάνη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ενώ η υπόλοιπη εναπομείνασα έκταση είναι κοινόχρηστη – Δημοτική.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάγκη για επέκταση του εργοταξίου δυτικά, στην περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει χώρος πρασίνου (όπου και η προτομή του Μητροπολίτη Αρσενίου), μέχρι το ανατολικό κράσπεδο της οδού Περικλέους, συμπεριλαμβανομένου και του τσιμεντοστρωμένου περάσματος που μεσολαβεί μεταξύ του μνημείου και του παραπάνω χώρου.

Επεσήμανε δε, ότι οι ανάγκες του έργου για την αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, επιβάλλουν ανασκαφικές εργασίες στον υπό παραχώρηση χώρο, με προεκτάσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για την ανάδειξη του παλαιοχριστιανικού αιθρίου και των βυζαντινών προσκτισμάτων (εξωνάρθηκας, επισκοπείο), τα οποία όπως ανέφερε σχετίζονται άμεσα με το ναό της Παλαιάς Μητρόπολης.
Διαβεβαίωσε μάλιστα  ότι σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας του έργου, ο χώρος θα παραδοθεί διαμορφωμένος, καθώς ανάλογα με τα ευρήματα, θα σχεδιαστεί η πρόσβαση στο εσωτερικό του μνημείου για το κοινό. Αναφορικά με τον κατ’ επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου είναι ασφυκτικά και καθώς αυτό προχωράει εντεταγμένο στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, οποιαδήποτε επίσπευση ως προς την επέκταση θα έχει σημαντικά οφέλη.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ωστόσο εντάσεις προκλήθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος όταν το λόγο πήρε αντιπροσωπεία των κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής του εργοταξίου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης του πάρκινγκ αλλά και για την οποιασδήποτε φύσης απορρύθμιση του τρόπου ζωής τους από τους αντικειμενικούς κινδύνους ασφάλειας, κυρίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην εν λόγω πρασιά, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επέκταση του χώρου εργασιών. Για το θέμα του πάρκινγκ ειδικότερα, οι πολίτες δήλωσαν με σαφήνεια ότι αν δε λάβει ο Δήμος πρωτίστως ειδική προληπτική μέριμνα, πριν την επέκταση του εργοταξίου, αναμένεται στην περιοχή να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα», καθώς, στο διαγώνιο δρομάκι της πρασιάς παρκάρουν ήδη κάποια αυτοκίνητα, ενώ η κατάσταση του πάρκινγκ στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ήδη τραγική με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκτατέρωθεν της Περικλέους, στην μια πλευρά της οποίας θα τοποθετηθούν λαμαρίνες και κιγκλιδώματα του εργοταξίου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα κάποιοι εκ των πολιτών που παραβρέθηκαν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εργασιών, καταγγέλλοντας ότι οι εργασίες της αποκατάστασης της Μητρόπολης κλείνουν ήδη 20ετία και συνεπώς πώς ο Δήμος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δε θα μπει η καθημερινότητά τους σε μια χρονοβόρα περιπέτεια χωρίς άμεσα ορατά αποτελέσματα, που δεν είναι άλλα από την αποπεράτωση του έργου και τα αντικειμενικά οφέλη του για την κοινωνία και την πόλη.

Απαντώντας στις ανησυχίες των κατοίκων, τόσο ο Αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης, όσο και η ίδια η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου που παρενέβη για μερικά λεπτά στη διαδικασία, εστίασαν στο ότι τα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλει το ΕΣΠΑ είναι πραγματικά ασφυκτικά και θα έπρεπε και οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν μια επιείκεια προσδοκώντας τα  μακροπρόθεσμα οφέλη που θα είναι ορατά, καθώς η εν λόγω περιοχή θα γίνει ισχυρός πόλος έλξης και ενδυνάμωσης της τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης. Μάλιστα η Δήμαρχος έκανε λόγο για έναν νέο πνεύμονα ζωής για την πόλη και τις επόμενες γενιές. Ωστόσο οι πολίτες δεν έδειξαν πεπεισμένοι από τα παραπάνω επιχειρήματα, χωρίς επίσης να αμφισβητούν την σπουδαιότητα του έργου. Έθεσαν όμως ως προτεραιότητα για αυτούς τη διαφύλαξη των όρων της καθημερινής τους ζωής. Ο κ. Λαζαρίδης απαντώντας σε όλα αυτά, δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα πράξει τα δέοντα, στο βαθμό του εφικτού, ώστε να επηρεαστούν οι ζωές των κατοίκων κατά το λιγότερο δυνατό.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Σύμβουλος της Κοινότητας Στέλιος Ασλάνογλου, χωρίς να παραθεωρεί τη σπουδαιότητα του έργου και αναγνωρίζοντας ως θεμιτό το αίτημα για την επέκταση του εργοταξίου, ωστόσο έδειξε να ενστερνίζεται  τις ανησυχίες των πολιτών, μιας και ο ίδιος είναι – όπως ειπώθηκε – κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής. Έτσι κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση, να είναι θετική μεν η εισήγηση για την παραχώρηση της έκτασης στο εργοτάξιο αλλά με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση να πράξει ο Δήμος τις δέουσες διευθετήσεις από τεχνικής κυρίως πλευράς, για τη διαφύλαξη των όρων διαβίωσης των πολιτών με έμφαση στο πάρκινγκ.

Η πρόταση Ασλάνογλου, κατά τον Πρόεδρο του Σώματος Ηλία Τσιαμήτρο, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει επισήμως προσθήκη στο αρχικό εισηγητικό του θέματος, με αποτέλεσμα να εξεταστεί μόνη της ως έκτακτο θέμα και να τεθεί σε ψηφοφορία, κατά την οποία τελικά πέρασε.

 

Κωστής Χαλάτσης