Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους το Υπουργείο Υγείας, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο ιός της γρίπης την τελευταία εβδομάδα (ήδη, μετράμε 17 θανάτους), επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb της περασμένης Τετάρτης. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, μάλιστα, εμφανίστηκε νοσών από την γρίπη και περιορίστηκε μόνο σε μερικά… βραχνά σχόλια, αφήνοντας τους συνεργάτες του να κάνουν την ενημέρωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Υπουργείο Υγείας, η γρίπη βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στην κορύφωσή της, έχοντας καθυστερήσει να εκδηλωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για περίπου τρεις εβδομάδες με ένα μήνα ακόμη, άρα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- πρέπει να σπεύσουν.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, επειδή η γρίπη ήλθε καθυστερημένη, είναι σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται, ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί. Σύμφωνα με την κα Τζένη Κρεμαστινού, Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μόλις το 10,5% του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος, με το ποσοστό να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ανάμεσα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, νήπια), όπου μόλις το 23,6% έχει εμβολιασθεί, αλλά και στους επαγγελματίες της υγείας όπου φτάνουμε στο ελάχιστο 8%.

Η κα Κρεμαστινού τόνισε ότι βρισκόμαστε στο peak της προσβολής από την γρίπη. Ηδη, 72 περιστατικά στις 1.000 νοσηλείες χρειάστηκαν εισαγωγή σε εντατική μονάδα, ενώ από αυτά τα 2 αφορούσαν σε προσβολή από τον επικίνδυνο ιό Η1Ν1. Το ένα, που οδήγησε και στο θάνατο ενός μικρού παιδιού, ήταν αυτό για το οποίο το newsbomb.gr έγραψε την περασμένη εβδομάδα (το άτυχο κορίτσι που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Λιβύη), ενώ το δεύτερο αφορούσε σε μία γυναίκα που όμως διέφυγε τον κίνδυνο.

Φέτος, ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει το στέλεχος Η3Ν2 (αφορούσε το 39% των περιστατικών) αλλά και η απλή γρίπη τύπου Β’ (48,6 %). Ωστόσο, και οι ιοί αυτοί οδήγησαν τελικά σε θανάτους.

Από τους 17 νεκρούς λόγω της γρίπης στη χώρα μας, οι 13 πέθαναν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ οι 4 δεν πρόλαβαν να νοσηλευθούν. Σύμφωνα με την κα Κρεμαστινού, σχεδόν στο σύνολό τους αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα και γι’ αυτό τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.

Η γρίπη, επειδή άργησε να έλθει φέτος, θα μείνει μαζί μας αρκετό καιρό ακόμη…

 

Πηγή: http://www.newsbomb.gr